Det är ett känt förhållande att bakom storföretag och bakom kända säljande artiklar kan från början ligga en idé och en produktion av en enda person. I dagens Sverige är det mer angeläget än någonsin att förslag och idéer tas tillvara. Morgondagens storsäljare går idag omkring bland oss och bär på idéer som man inte kommer vidare med eller som exploateras på sådant sätt att de inte ger sina upphovsmän lust att fortsätta på den inslagna vägen.
En del av dessa människor planerar också att starta eget, men på grund av svag ekonomi och tuffare lånemarknad blir det inget av. Trygghetsfonden/Utvecklingsfonden är restriktiva i sina bedömningar och ofta saknas medel till starta-eget-bolag.
Uppfinnare klagar vidare över att framförallt större företag tillämpar kärva principer gentemot denna grupp. Det sker en exploatering av idéer och projekt som motverkar fortsatt idégivande.
Ur skatte/ekonomisynpunkt bör också patentersättningar, royaltyer och förslagsbelöningar hanteras så att de bedöms som inkomst av kapital -- det är en rättviseåtgärd som kan få den dubbla effekten att stimulera till fortsatt verksamhet.
Lämpligen bör en översyn göras över det problemområde som berör uppfinnares juridiska skydd för idéer och produkter och att de prestationer som leder till egen reveny beskattas utifrån rimlighet och rättvisa.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en översyn i syfte att ge uppfinnare bättre skydd och utbyte för idéer/uppfinningar i färdig produktion eller vid annan merkantil användning,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att ersättningar, royaltyer, förslagsbelöningar m.m. skall bedömas som inkomst av kapital.1
Stockholm den 25 januari 1993 Kenth Skårvik (fp)
1 Yrkande 2 hänvisat till SkU