Patent med dess immaterialrättsliga skydd är innovationsbefrämjande genom att stimulera till forskning och utveckling.
Patentskydd kan skapas enligt olika regelsystem och med varierande skyddsområde.
Till en början finns nationell patentlagstiftning som ger patentskydd endast i det aktuella landet, exempelvis den svenska patentlagen i Sverige. Däremot ger de s.k. Europa- patenten som beviljas av det europeiska patentverket i München (EPO) enligt Europapatentkonventionen (EPC) skydd i samtliga konventionsländer i hela Europa. Dessutom aktualiseras numera ett särskilt EG-patent som alltså har EG/EU som sitt skyddsområde.
Viktigt specialproblem
Läkemedelspatent inrymmer ett specialproblem som hänför sig till begreppet ''medicinsk indikation'', d.v.s. en terapeutisk användning av en substans som leder till botande eller lindrande av viss sjukdom. Eftersom samma substans kan visa sig ha flera medicinska indikationer uppkommer frågan om patentskydd ska kunna erhållas bara på den första indikationen eller nytt skydd på varje därefter upptäckta indikationer.
Det blir väsentliga skillnader om man väljer den ena eller den andra lösningen. Genom den bredare tillämpningen kan i princip uppkomma en oändlig skyddstid. Samtidigt uppkommer viss blockering av tillgången till generiska läkemedel till lågpris på marknaden. Däremot torde man inte kunna erhålla EGs särskilda tilläggsskydd.
Rättsligt glapp
Patentskydd torde enligt ordalydelsen endast föreligga för första medicinska indikationen enligt den svenska patentlagen och Europapatentkonventionen. Men vid EPOs rättstillämpning beviljas patent även för den andra och troligen dessutom följande indikationer.
Resultatet har blivit ett glapp mellan det patenträttsliga regelsystemet och rättstillämpningen.
Harmoniserat rättsläge
Det är en angelägen uppgift att åstadkomma harmoni mellan gällande regelsystem och tillämpad praxis. Detta kan ske genom en revision av artiklarna 52 (4) och 54 (5) i Europapatentkonventionen. Därefter blir en ändring av 1 § 3 st och 2 § 4 st i den svenska patentlagen nödvändig.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ett förtydligande av patentskyddet.
Stockholm den 21 januari 1993 Bengt Harding Olson (fp)