Sveriges riksdag har vid två tillfällen, 1985 och 1988, beslutat om att kosmetiska produkter skall förses med märkning som visar om de testats på djur. Vid första tillfället fick Socialstyrelsen i uppdrag att utreda hur en sådan märkning skulle genomföras. Vid andra tillfället var det Konsumentverket som fick uppdraget.
Konsumentverket redovisade sitt uppdrag 1990--12--19. I sin redovisning anger Konsumentverket i princip att det inte bör genomföras någon märkning av kosmetika med uppgift om den testats på djur. Vidare anger Konsumentverket att det bör tas fram en folder i samverkan med kosmetikabranschen som belyser frågan om kosmetiska produkter och djurförsök.
Frågan om märkning av kosmetika med uppgift om den testats på djur handlar om att tillgodose ett konsumentkrav, ett krav som formulerats ur en vilja att kunna visa djuretisk hänsyn och kunna välja bort våld mot djur. När Konsumentverket redovisade sitt uppdrag förbisågs detta nästan totalt. I stället gjordes endast en teknisk bedömning av frågan.
Det här konsumentkravet har en mycket stark och bred förankring i samhället. I en undersökning som gjordes av Nordiska Samfundet mot plågsamma djurförsök, och som redovisades i deras medlemstidning Djurens Rätt nr 4/91, uttalade i princip samtliga ledare för riksdagspartierna stöd för en aktiv konsumentinformation i syfte att öka efterfrågan på icke-djurtestade produkter samt påskynda utvecklingen bort från att djur utnyttjas för så futila ändamål som testning av kosmetiska preparat.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen hos regeringen begär utredning om en märkning av kosmetika med uppgift om huruvida den testats på djur eller ej kan genomföras,
2. att riksdagen hos regeringen begär förslag om hur en aktiv konsumentinformation kan genomföras i enlighet med vad i motionen anförts.
Stockholm den 25 januari 1993 Ulf Melin (m) Göte Jonsson (m)