Sammanfattning
Genom att lyfta över ansvaret för trafikolycksfall från den allmänna sjukförsäkringen till trafikförsäkringen blir försäkringsbolagen mer intresserade av rehabilitering och trafiksäkerhet. Stat och landsting sparar cirka 6 miljarder i minskade kostnader i sjukförsäkringen och sjukvården.
Förslaget
En av de största skadeorsakerna i vårt land är vägtrafiken. Den kommer i år att kräva ca 800 dödsoffer. Härutöver kommer omkring 14 000 personer att bli svårt skadade och närmare 40 000 lindrigt skadade.
Vägtrafikolyckorna medför omfattande skadekostnader. Det kan beräknas att trafikolyckorna under 1993 kommer att förorsaka ett lönebortfall på minst 5 miljarder och sjukvårdskostnader också på ett par miljarder. Till detta kommer ideella ersättningar på drygt en halv miljard. Trafikförsäkringsbolagen borde således rätteligen få kostnader på omkring 8 miljarder kronor för trafikskadorna under 1993. Den kostnad som trafikförsäkringsbolagen kommer att få stå för blir emellertid endast omkring 2 miljarder, varav två tredjedelar avser inkomstförlust och en tredjedel ideell skada.
Nuvarande trafikförsäkring ger trafikförsäkringsbolagen få incitament till förebyggande och rehabiliterande verksamhet. Om ett bolag skulle lägga ner stora resurser på rehabilitering av trafikskadade försäkringstagare skulle bolaget i huvudsak endast lyfta kostnader från socialförsäkringen samtidigt som bolaget försämrar sin konkurrenssituation. I vårt grannland, Finland, där trafikförsäkringen svarar för en större kostnad finns ett bra exempel på hur trafikförsäkringsbolagen har gått samman och skapat en gemensam rehabiliteringsresurs. Dess huvuduppgift är att hjälpa skadade försäkringstagare till en snabb och ändamålsenlig rehabilitering. Utöver stora fördelar för den försäkrade leder detta till minskade skadekostnader.
Principiellt sett bör kostnader föras dit där de hör hemma, dvs i detta fall borde trafikförsäkringsbolagen stå för hela kostnaden. Detta leder givetvis till att trafikförsäkringspremierna blir dyrare samtidigt som arbetsgivaravgifterna och landstingsskatten sjunker i motsvarande mån. En omläggning bör bl a leda till en större differentiering av försäkringspremierna och i vissa fall kraftigt ökade självrisker. Ett illustrativt exempel som påminner om detta är de för några år sedan mycket kraftigt höjda premierna för motorcykelförsäkringarna.
Efterfrågan på sjukvårds- och rehabiliteringsresurser kommer troligtvis att öka. Om nuvarande producenter av sådana resurser inte kan tillhandahålla vad som efterfrågas kommer trafikförsäkringsbolagen säkerligen att bygga upp egna resurser. Detta skulle då medföra en välkommen och välbehövlig konkurrens och privatisering inom sjukvården.
Om vårt förslag antas sparar staten (och landsting) 6 miljarder kronor om året.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att lyfta ut det ekonomiska ansvaret för trafikolycksfallen från den allmänna sjukförsäkringen till trafikförsäkringarna
Stockholm den 26 januari 1993 Ian Wachtmeister (nyd) Kenneth Attefors (nyd)