I föräldrabalken från 1990 saknas ett barnperspektiv. Där hänvisas till barnets intresse att ha rätt till umgänge med båda föräldrarna. Domstolarna fokuserar nu besluten på rätten till umgänge och tar inte hänsyn till barnets önskemål i den utsträckning som vi önskar. Vi vill att barnet utan att för den skull bli ansvarig för situationen i högre grad skall få påverka utformningen av umgänget med den förälder som inte får vårdnaden.
Lagen belyser inte vårdnadshavarens rättigheter medan den andra föräldern favoriseras. Denne kan hota med överflyttning av vårdnaden om umgänget inte fungerar. Upplysningsskyldigheten om barnets förhållanden som vårdnadshavaren har ålagts används ofta i trakasserande syfte från den umgängesberättigades sida.
Detta har också medfört att umgängesberättigade föräldrar i allt för hög grad talar om umgängessabotage, också i de allra flesta fall, när det inte föreligger något ''sabotage'', utan att det finns andra orsaker till att barn och förälder inte träffas eller umgänget blir dåligt. Vi vill också påpeka att vi ser det som självklart att det finns umgängesberättigade föräldrar av båda könen som inte tar hänsyn till barnets behov.
Följande exempel ger en bild av hur föräldrar och domstolar bortser från bland annat barnets ålder och utveckling, eller det speciella barnets behov.
Far, inskriven vid psykiatriskt sjukhus sedan många år, får av domstol umgängesrätt med sina två flickor, 11 och 13 år. Umgänget skall ske tre timmar en dag i månaden i närvaro av kontaktperson. På grund av tidigare upplevelser är flickorna mycket rädda för fadern. Han begär verkställighet hos länsrätten som beslutar att 11-åringen skall träffa fadern, men 13-åringen vill inte och verkställighet beslutas inte beträffande henne. Barnen hyser en verklig rädsla för fadern vilket negligeras med att en kontaktperson finns med.
Knappt 2-årig flicka. Föräldrarna känner knappt varandra. Fadern vägras av vårdnadshavaren umgänge i den utsträckning han önskar och får fastställt i domstol att han ska ha flickan hemma hos sig varannan helg och en natt i veckan den vecka han inte har helgumgänge. Modern erbjuder att han får umgås med flickan på dagtid i obegränsad utsträckning.
När flickan skall lämnas till fadern för helgumgänge, skriker och protesterar hon vilt. Fadern hävdar att det är modern som viskar till flickan att hon skall skrika och att modern gör sig skyldig till umgängessabotage. Tingsrätten dömer umgänge i enlighet med faderns önskemål. Modern är förtvivlad, eftersom dottern har ont i magen, inte sover på nätterna och är hysterisk när hon skall lämnas. Fadern och tingsrätten beaktar inte att ett så litet barn inte far väl av upprepade längre separationer från modern (ett så litet barn har inget tidsbegrepp).
En 11-årig flicka som i och för sig gärna träffar modern -- ''men hon sitter bara och skriver på sin dator'' och flickan vill inte umgås med styvfar och styvsyskon.
En 13-årig flicka kan inte förstå varför hon måste åka till fadern när det är viktigare att rida.
När man talar med de umgängesberättigade föräldrarna har de olika skäl till varför de begär verkställighet hos länsrätten. Man vill vara pappa fullt ut, säger till exempel tvååringens far. Det står i domen att han skall komma hit. Modern saboterar umgänget och jag vill använda lagen när den finns.
I lagen står att barnets behov av umgänge skall tillgodoses. I domarna står det att föräldern har rätt till umgänge med barnet. Det är inte så länge sedan det ansågs att barn var ''gods i någons besittning''.
Det finns också exempel på när en förälder av olika skäl inte vill träffa sitt barn. Likväl som att barnet inte vill träffa föräldern kan det även finnas välgrundade skäl för att en förälder inte ska träffa sitt barn.
Det har tidigare föreslagits att en förälder ska kunna dömas till att träffa barnet. Detta är i enlighet med bestämmelserna i 6 Kap. i föräldrabalken där det anges att ''barnets intresse av umgänge'' skall tillgodoses.
I de fall konflikter föreligger mellan föräldrarna är det naturligtvis svårt för föräldrarna att enas omkring barnet. Diskussionerna om den gemensamma vårdnaden har medfört att det förväntas av föräldrar att de skall vara ense om barnets behov oavsett all annan oenighet mellan föräldrarna. Om föräldrarna är oense om vårdnad och umgänge, händer det ofta att barnet tar på sig skulden för denna oenighet.
I regeringens proposition 1992/93:139 föreslogs att domstol vid beslut om umgänge skall ta hänsyn till att barn kan fara illa av att hamna i dåliga miljöer. Skillnaden för barnet mellan att direkt fara illa och att ständigt bli ''överkört'' av vuxna är stor, men om det senare händer ofta, leder det slutligen till att barnet far illa. Framför allt är det svårt att motivera för en 11-årig flicka varför hon skall tvingas träffa en för henne skrämmande far, när hennes 13- åriga syster inte behöver göra detta.
Domstolar tar inte hänsyn till barns integritet och uttalade vilja. Detta har naturligtvis sin grund dels i lagen och dels i vad riksdagen uttalat. Barn är beroende av sin vårdnadshavare och påverkas av denne, eftersom all uppfostran går ut på att påverka. Men man kan inte frånkänna barn deras rätt till egen uttalad vilja. Också mycket små barn kan uttala, om inte annat genom kroppsspråk, vad de känner. Tidigare har man argumenterat mot detta genom att säga att barn är mycket påverkbara och troligen menat att därför kan deras uttalade vilja inte tas på allvar. Oavsett hur barnen fått sin uppfattning, så har de den, och då skall den respekteras. Om inte vuxna kan tillgodose barnets vilja, skall man åtminstone tala om varför barn inte får som de vill.
Barn tar ofta ansvar för vuxnas beteende. Många föräldrar är tyvärr inte så vuxna, att de kan bortse från sina egna intressen och tillgodose barnets. Det är också föräldrarna som har valt varandra och som svarar för detta val gentemot barnet.
Det finns ytterligare aspekter på verkställighets- och umgängesfrågorna och en av dem är att barnet inte får någon tid för sig själv. Alla krav som ställs på barn i dag medger inte någon form av egen tid. De ska umgås med umgängesberättigad förälder och helst också med dennes föräldrar och andra som kan ha intresse av umgänge. Därtill bör de helst hinna med att leva tillsammans med vårdnadshavaren. I dagens läge -- med många nya familjebildningar -- kan det bli många personer som har krav på umgänge. Det är hög tid för en lindring av umgängeskraven.
Ett problem i dag synes vara att domare, advokater andra som har med barn att göra i vårdnadsärenden har dålig utbildning vad beträffar psykologiska samband, utvecklingspsykologi och hur barn fungerar. Det är lätt att hitta skräckexempel på hur advokater som är offentliga biträden för barn när det gällt sexuella övergrepp inte talar med barnen utan med föräldrarna. Det är sådant som kan sabotera samarbete och en framtida terapeutisk behandling.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av ändrad lagstiftning så att det vid separationer tas mer hänsyn till barns vilja när det gäller umgängesrätten,
2. att riksdagen hos regeringen begär att Domstolsverket i samarbete med Advokatsamfundet anordnar fortbildningskurser med inriktning på barn enligt vad i motionen anförts om behovet av psykologisk utbildning för domare och advokater.
Stockholm den 25 januari 1993 Eva Zetterberg (v) Birgit Henriksson (m) Margareta Israelsson (s) Marianne Jönsson (c) Karin Pilsäter (fp) Laila Strid-Jansson (nyd) Margareta Viklund (kds)