Krav på att homosexuella ska kunna reglera sin samlevnad med s k registrerat partnerskap och att kvarvarande diskriminering av homosexuella ska undanröjas växer sig allt starkare.
Att ingå äktenskap har för makar såväl ekonomiska som juridiska konsekvenser. En legalisering av ett förhållande, som äktenskap innebär, har dock även stort symbolvärde. För sig själv och omvärlden offentliggör man sin kärlek och att man avser att leva samman framgent.
1973 uttalade riksdagen att ett samboende mellan två parter av samma kön är en från samhällets synvinkel fullt acceptabel samlevnadsform. 1987 genomfördes en lagstiftning som i flera avseenden förbättrade de homosexuellas situation och under 80-talet har också en väsentlig attitydförändring i positiv riktning gentemot homosexuella skett hos en majoritet i samhället. Men fortfarande återstår flera frågor att lösa. Det viktigaste är att homosexuella par ges rätt att legalisera och lagreglera sitt förhållande. De juridiska och ekonomiska rättigheter och skyldigheter som heterosexuella får i och med en vigsel ska också gälla homosexuella par som vill lagreglera och offentliggöra sitt förhållande. Vi anser att partnerskap ska vara homosexuellas motsvarighet till äktenskap och att en registrering av partnerskap ska ha samma konsekvenser som en borgerlig eller kyrklig vigsel. Dock bör undantag göras för rätten att adoptera barn.
Strävan att uppnå likställighet mellan homosexuella och heterosexuella och att avskaffa kvarvarande diskriminering får inte avstanna. Det är hög tid att den för samhället fullt acceptabla samlevnaden mellan två homosexuella parter av samma kön lagregleras med en partnerskapslag. Vi föreslår att riksdagen beslutar att införa lag om rätt till partnerskap för homosexuella utan att invänta Partnerskapskommitténs förslag. Frågor som berör partners rätt att adoptera barn bör bli föremål för särskild utredning.
I Danmark infördes en lag om partnerskap i oktober 1989. Det norska Stortinget kommer under våren att ta ställning till ett regeringsförslag om registrerat partnerskap och i Finland och Island förbereds lagförslag om partnerskap. En svensk lag om registrerat partnerskap ligger alltså helt i linje med strävan till rättslikhet för de nordiska länderna.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen hos regeringen begär förslag till lag om partnerskap för homosexuella enligt vad i motionen anförts,
2. att riksdagen hos regeringen begär en utredning om rätt för homosexuella att adoptera barn.
Stockholm den 23 januari 1993 Gudrun Schyman (v) Bertil Måbrink (v) Rolf L Nilson (v) Björn Samuelson (v) Lars Werner (v) Berith Eriksson (v) Elisabeth Persson (v)