Under senare år har vi blivit uppmärksammade på att åtskilliga barn rövats bort (kidnappats) från vårdnadshavaren och förts till annat land.
Risken för ett bortrövande är störst där fadern är av utländsk härkomst och modern svenska. Oftast är det män med muslimsk tro som genom denna anser att det är mannen som har ansvaret för ett barns uppfostran. Som regel är det ändå mamman som har vårdnaden om barnet. En sådan mamma lever under ett stort tryck och är dagligen rädd för att fadern skall lyckas i sitt uppsåt att kidnappa barnet. De frågor hon ställer sig är: Hur skall jag bäst kunna skydda mitt barn från bortrövandet? Om bortrövandet har genomförts, hur skall jag få tillbaka barnet? Har jag stöd hos svenska myndigheter och hur skall de kunna hjälpa mig? Detta är endast några av de frågeställningar som mamman till ett kidnappningshotat barn vill ha svar på. Därför är det naturligt att mamman vägrar fadern umgängesrätt med barnet utan att det finns en kontaktperson med hela tiden.
Föreningen ''Bortrövade barns föräldrar'' bildades i april 1991 av fem kvinnor som fått sina barn bortrövade (8 stycken). Föreningen är en ideell organisation och lever under mycket knappa ekonomiska förhållanden. Ett årligt anslag som täcker en funktionär samt kostnaden för ett centralt kontor skulle vara till stor hjälp.
Föreningen har kontaktat några av oss riksdagsledamöter för att försöka få hjälp med att få tillbaka sina barn. Föreningen har presenterat exempel där svenska medborgare, av utländsk härkomst, fört bort barnet till ''sitt'' ursprungsland, och då till far- eller morföräldrar i uppfostringssyfte enligt sin egen tro.
Ett barn behöver både sin mor och sin far. Där vårdnadshavaren vägrar umgängesrätt har hot om bortförande av barnet uttalats. Det är för barnets bästa som vägran sker. Det finns fall där såväl fadern som modern är kvar i Sverige men barnet finns utomlands. Ett förstärkt skydd mot bortrövande eller kidnappning är mer än väl motiverat.
Denna förstärkning kan bestå i:
1. Fängelsestraff för den som för bort barnet till annat land i strid med vårdnadsbeslut.
2. Internationella överenskommelser om hur staterna och deras rättssystem skall hantera dessa frågor. FN borde här kunna spela en stor roll.
3. Möjlighet för domstol i Sverige att vägra umgängesrätt om det föreligger risk för bortrövande.
4. Ett bättre stöd från UDs sida till drabbade.
5.Rättshjälp till den drabbade för processer både i Sverige och utomlands för drabbade föräldrar.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av ett förstärkt skydd mot bortrövande av barn.
Stockholm den 21 januari 1993 Nils Nordh (s) Kent Carlsson (s)