En konkursförvaltare skall ta till vara borgenärernas gemensamma rätt och bästa samt vidta alla de åtgärder som främjar en förmånlig och snabb avveckling av boet. Han skall bl a ta hand om boet, upprätta en bouppteckning, upprätta en skriftlig berättelse om boets tillstånd och om orakerna till gäldenärens obestånd samt slutredovisning. Om förvaltaren finner att gäldenären kan misstänkas för vissa brott så skall han underrätta åklagare om detta. Till slutredovisningen skall han också bifoga en redogörelse för de åtgärder som han har vidtagit för att efterforska om brottslig gärning förekommit samt resultatet därav.
Förvaltningen står under tillsyn av kronofogdemyndighet som är utsedd till tillsynsmyndighet.
Om rätten efter att ha hört förvaltaren finner att konkursboets tillgångar inte räcker till betalning av uppkomna och väntade konkurskostnader och andra skulder som boet har ådragit sig, skall rätten besluta om avskrivning av konkursen. Om konkursen inte avskrivs, skall boets pengar, i den mån medlen inte går åt till betalning av konkurskostnaderna och andra skulder som boet har ådragit sig, delas ut till borgenärerna enligt vissa regler.
Konkurskostnaderna skall utgå ur konkursboet framför andra skulder som boet har ådragit sig. I den mån konkurskostnaderna inte kan tas ut ur boet betalas de av staten.
Arvode till förvaltaren bestäms av rätten. Arvodet får inte bestämmas till högre belopp än som med hänsyn till det arbete som uppdraget har krävt, den omsorg och skicklighet varmed det har utförts samt boets omfattning kan anses utgöra skälig ersättning för uppdraget. För konkurser som skrivs av utgår arvode enligt en fastställd taxa. Arvodet skall bestämmas till ett visst beslopp i ett för allt.
Konkursförvaltare rekryteras ur en förhållandevis liten grupp advokater. Det finns advokatbyråer som har specialiserat sig på konkurser och förvaltaruppdrag.
Arvoden till konkurssförvaltare är mycket höga. Det handlar om 1 500-- 2 000 kronor per timme för inte taxesatta konkurser.
Konkursförvaltarna själva menar att de höga ersättningarna motiveras av att de är värda pengarna och om ersättningarna inte var så höga så skulle man inte få duktiga affärsjurister som håller i konkurserna (DN 14.12.1992). Ett annat skäl som anförts för de stora arvodena är att ansvarsförsäkringen inte skulle täcka ett fel i en stor konkurs.
Att konkursförvaltare skulle vara särskilt duktiga är ett försök till mytbildning. Det kan faktiskt vara precis tvärtom. I flera uppmärksammade fall har det visat sig att förvaltare agerat på ett sätt som kan ifrågasättas. Det handlar bl a om att vissa borgenärer missgynnats eller att utredningen är bristfällig.
Insynen i konkursförvaltarverksamheten är bristfällig. Tillsynsmyndigheten fullgör inte sin uppgift med tillräcklig omsorg. Av slentrian godkänns de höga kostnadsräkningarna. Vidare utmärks verksamhetsområdet av brist på konkurrens. Nya advokater eller jurister tillåts inte etablera sig i branschen och få uppdrag.
Konkursförvaltararvodena är en mycket stor kostnad för staten. Om det inte går att få ner kostnaderna måste statens ansvar begränsas för konkursförvaltarersättningen.
Det är uppenbarligen dags att göra en ordentlig utredning av hela verksamhetsområdet med konkursförvaltare.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att utreda förutsättningarna för att sänka arvodes- och ersättningsnivån till konkursförvaltare,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att statens ansvar för konkursförvaltarersättningen måste begränsas,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att förbättra insynen i konkursförvaltarverksamheten,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att skapa förutsättningar så att fler kan få uppdrag som konkursförvaltare, dvs att förbättra konkurrensläget,
5. att riksdagen hos regeringen begär att det tillsätts en särskild utredning med uppgift att utreda konkursförvaltarna och deras verksamhet.
Stockholm den 25 januari 1993 Karl Gustaf Sjödin (nyd) Ulf Eriksson (nyd) Harriet Colliander (nyd)