Det råder bistra tider i Sverige med en alltmer försämrad ekonomi. Problemen drabbar alla parter -- såväl banker, företag som privatpersoner.
Våra banker har drabbats av enorma ekonomiska förluster och då till stor del orsakade av ogarderade gigantiska kreditförluster. Detta tvingade staten att på ett historiskt unikt sätt vidta skuldsanerande åtgärder inklusive inrättande av en s.k. bankakut.
Även företagen drabbas hårt och konkurserna når rekordsiffror. En utredning föreslår nu statliga hjälpåtgärder i form av skuldsanering för att rekonstruera företag i kris och förhindra onödiga konkurser.
Problembild
Den problemkategori som just nu drabbas är privatpersoner med höga villaräntor, betungande bilskulder och alltför många kontokort. Dessa människor blir allt fler och skulderna växer, ofta som en följd av alltför lättsinnig kreditgivning. Ytterst handlar det om konkurser men framför allt om mänskliga tragedier.
Problemet på den rättsliga sidan är att regelsystemet är otillräckligt och att de regler som dock finns inte är användbara. Vid konkurs kvarstår restskulden. Ackordsvägen kan underhandsackord användas endast i gynnsamma fall och offentliga ackord är än svårare att använda. Om inte konkurs eller ackord tillämpas riskerar gäldenären att kontinuerligt förföljas av exekutiva åtgärder. Gällande regler beaktar i viss mån gäldenärens ekonomiska situation men anlägger inget samhällsekonomiskt betraktelsesätt.
Pågående hjälpinsatser
För närvarande finns viss hjälp att tillgå för dessa överskuldsatta människor. Inom kommunerna kan man få ekonomisk hjälp eller budgetrådgivning hos socialbyrå eller konsumentbyrå. I Göteborg försöker konsumentkontoret att starta en skuldsaneringsbyrå. På några platser, exempelvis Stockholm och Malmö, arbetar kronofogdemyndigheterna med ekonomisk rehabilitering. I vissa fall kan man också få hjälp av banker och finansbolag i en ekonomisk krissituation.
Det är emellertid otvivelaktigt så att skuldsaneringsbehovet vida överstiger de möjligheter som finns i dag.
Igångsatt reformarbete
Numera torde alltså alla vara överens om det dramatiskt ökade behovet av skuldsanering för privatpersoner. Frågan gäller därför främst hur det akuta behovet av skuldsanering ska kunna tillgodoses och närmast hur verksamheten ska utformas för att uppnå bästa möjliga resultat.
Insolvensutredningen har föreslagit att det införes en särskild skuldsaneringslag. Detta har dock inte föranlett något regeringsförslag.
Däremot har regeringen givit Konsumentverket i uppdrag att bilda en rådgivande nämnd på central nivå för hantering av övergripande frågor som rör skuldsanering och att starta försöksverksamhet i två kommuner för att finna nya och effektivare former för budgetrådgivning och skuldsanering.
Den försöksverksamhet som nyligen inletts i Konsumentverkets regi kommer -- efter riksdagens initiativ -- att snarast intensifieras och utvidgas till att omfatta åtskilligt flera kommuner. Desutom kommer s.k. kontrollstationer att upprättas för att möjliggöra en fortlöpande utvärdering av verksamheten.
Dessutom är inom regeringskansliet fyra departement, nämligen Civil-, Social-, Finans- och Justitiedepartementen engagerade i en interdepartemental arbetsgrupp för att hitta lämpliga lösningar.
Viktiga reformkomponenter
A. Effektivt saneringsförfarande
Behovet av skuldsanerng kan inte tillgodoses om man inte tillhandahåller ett fungerande saneringsförfarande.
Ett sådant förfarande kan ske i offentlig regi genom statliga ''skuldakuter'' dit alla privatpersoner med skuldproblem kan vända sig. Här finns risken att man får en med arbete överhopad myndighet som drar enorma administrationskostnader. Alternativet är då en i ''frivilliga'' former bedriven skuldsaneringsverksamhet, men tidigare erfarenheter visar att det är svårt att få en rikstäckande verksamhet.
En kombinationslösning torde vara att föredraga så att en statlig myndighet med regional organisation samverkar med statliga exekutionstjänstemän och kommunala budgetrådgivare samt berörda lokala borgenärer.
Inriktningen får bli att huvudelen av förarbetet till skuldsaneringsbeslutet får ske utanför ''akuten'', som därför kan inskränkas till ett summariskt förfarande. Det slutliga beslutet måste naturligtvis kunna överklagas.
B. Bättre saneringsregler
I första hand bör man överväga att införa en särskild skuldsaneringslag efter mönster av vad som finns i övriga nordiska länder.
Vidare måste övervägas viss ändrad lagstiftning för att förbättra möjligheterna till nödvändig skuldsanering för privatpersoner. Det är särskilt viktigt att underlätta frivilliga överenskommelser om skuldsanering mellan gäldenärer och enskilda fordringsägare. Sådan lagändring skulle bl.a. gå ut på att man helt eller delvis kan avskriva även skatteskulder. Härigenom skulle skatteskulder och banklån likställas i arbetet med skuldsaneringen. Men i enlighet med konsumentkreditlagens regel om god kreditgivningssed måste banker och andra låneinstitut, inklusive kontokortsföretag, ta ett särskilt ansvar för alltför lättsinnigt givna krediter.
C. Förebyggande åtgärder
I samband med en skuldsaneringsreform bör man också överväga åtgärder av förebyggande karaktär som alltså förhindrar eller i vart fall försvårar överskuldsättning.
Ett sätt är att effektivisera kreditupplysningssystemen så att kreditprövningen kan förbättras och överskuldsättning förhoppningsvis stoppas innan den har uppkommit. Detta förutsätter i sin tur ett effektivt delgivningsförfarande av det enkla skälet att det torde finnas ett samband mellan en alltför långsamt fungerande delgivningsverksamhet och en tilltagande överskuldsättning.
Här bör också övervägas införandet av ett särskilt preskriptionssystem. Preskriptionstiden bör kanske förkortas till fem år och i princip göras till en absolut sluttidpunkt. Innebörden skulle då vara att betalningstiden inte kan förlängas utom i de fall otillbörligt handlande föreligger på gäldenärens sida. Detta skulle då främst kunna gälla konsumentskulder. Följden härav skulle förmodligen bli en välmotiverad skärpning av kreditprövningen i dessa fall, vilket sannolikt skulle leda till minskad risk för överskuldsättning. Samtidigt skulle inträda något av en ''automatisk'' skuldsanering utom i missbruksfallen.
Lämplig modell
Den ideala skuldsaneringsverksamheten bör vara brett tillgänglig, verkligt effektiv, likformigt utövad och resurssnålt bedriven. Den centrala rådgivande nämnden får hantera de övergripande frågorna. För övrigt bör verksamhetens tyngdpunkt ligga lokalt där de enskilda fallen finns. Men för att uppnå nämnda verksamhetsmål bör man nog satsa på regionala organ, som samverkar med banker och kommuner med stöd från kronofogdemyndighet. Resultatet skulle då bli regionala ''skuldsaneringsakuter'' för privatpersoner.
Den lämpligaste modellen för en effektiv skuldsaneringsverksamhet kan vara att lägga ansvaret på exekutionsväsendets tillsynsmyndigheter (TSM) med deras exekutiva kompetens. Vid ärendets handläggning får myndigheten samverka med kommunala budgetrådgivare, berörda banker och kronofogdar. Detta skulle då bli något av ''skuldakuter'' för privatpersoner.
En effektiv handläggning inom TSM bör bygga på ett skriftligt förfarande men med möjlighet att muntligen inhämta vissa uppgifter. I första omgången utsändes gäldenärens ansökan till berörda fordringsägare samt till aktuell kommun och kronofogde. På grundval av detta material framlägger TSM ett skuldsaneringsförslag som underställes de berörda intressenterna. Förslaget kan sedan godkännas som beslut eller i motsatt fall överklagas till domstol.
En TSM-modell torde vara lämpligare än den av insolvensutredningen föreslagna, nämligen att tingsrätterna (TR) ska handlägga skuldsaneringsärendena. För övrigt borde TSM inte drabbas av samma invändningar om partiskhet som kronofogden med sin borgenärsroll.
I förlängningen bör TSM byggas upp till en självständig myndighet för alla obeståndsärenden på sätt som närmare beskrives i särskild motion.
Alla skuldsaneringsförfaranden drar ofrånkomligen vissa administrationskostnader och dessa är synnerligen svårberäknade. Men min modell torde med säkerhet vara billigare än tingsrättsalternativet och är kanske den allra billigaste lösningen. Vid kostnadsberäkningen bör beaktas att kostnaderna hos kronofogden troligen minskar om man kan nedbringa antalet ''misslyckade'' exekutiva försök hos de nu aktuella gäldenärerna.
Viktig samhällsvinst
En viktig utgångspunkt måste vara att regler om skuldsanering inte får leda till en allmän uppluckring av betalningsmoralen i samhället. I debatten har påståtts att så skulle bli fallet om en möjlighet till skuldsanering för privatpersoner skulle införas. Emellertid torde enligt en närmast samstämmig expertuppfattning risken vara liten. Det tål att understrykas att skuldsaneringen inte handlar om någon total avskrivning utan endast en nedskrivning av en del av skulderna. De drabbade ålägges samtidigt en avbetalningsplan på ett visst antal år och slipper, om denna plan fullföljes, leva med sin skuld resten av livet.
Tvärtom skulle man våga påstå att betalningsmoralen hos dessa personer ökar genom skuldsaneringen. Härigenom kan uppkomma en samhällsvinst för både stat och kommun genom fortsatta skatteinkomster och minskade socialbidragsutbetalningar.
Riksdagens förväntningar
Riksdagen betonar i sitt beslut den 16 december 1992 att det krävs breddad verksamhet och bättre regelsystem i samverkan för att åstadkomma en väl fungerande skuldsanering för privatpersoner.
Många instanser bär ansvaret för att riksdagens beslut skyndsamt verkställes. Men huvudansvaret vilar nu på regeringen att förverkliga tanken att även privatpersoner får en rimlig chans till skuldsanering.
Samhället får absolut inte -- oavsett vilken skuldsaneringsmodell man än väljer -- svika skuldtyngda människor och familjer i kris. Precis som banker och företag har överskuldsatta privatpersoner rätt att få hjälp med att sanera sin ekonomi.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om skuldsanering för privatpersoner,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om effektiviserade kreditupplysningssystem jämte fungerande delgivningsförfarande,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om särskild preskription för konsumentskulder.
Stockholm den 26 januari 1993 Bengt Harding Olson (fp)