Bank- och finanskrisen har lärt oss att företag med ekonomisk välutbildad personal kan hamna i situationer då de inte kan betala sina skulder. För de flesta företag har detta inneburit att de gått i konkurs. De inblandade är därmed oftast lösta från skulden. Ibland har företagen fått ackord och kunnat fortsätta sin verksamhet.
Många privatpersoner drogs med i den finansiella yran. Banker och finansbolag hade en tuff marknadsföring av krediter. Lånegivarnas kreditprövning har ibland varit närmast obefintlig. Privatpersoner som dragit på sig stora lån och kommit på obestånd så att de saknar möjlighet att betala inom överskådlig tid kan inte bli fria från sina skulder. I princip kan deras liv vara fördärvat. För privatpersoner som råkat illa ut borde det finnas en möjlighet att efter en viss tid bli fri från sina skulder.
Frågan har utretts av Insolvensutredningen. Den lämnade den 3 oktober 1990 ett delbetänkande med förslag till skuldsaneringslag. Lagen skulle skapa ''en möjlighet för överskuldsatta personer att under vissa förutsättningar genom beslut av tingsrätt få sina skulder nedskrivna''.
Därefter har ingenting hänt. Med hänsyn till det för många privatpersoner akuta ekonomiska läget är det angeläget att de organisatoriska och kostnadsmässiga effekterna av utredningens förslag skyndsamt utreds.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen hos regeringen begär att arbetet med en skuldsaneringslag för privatpersoner påskyndas.
Stockholm den 26 januari 1993 Harry Staaf (kds)