Lönegarantilagen har tillkommit för att garantera lönefordran för anställda i företag som går i konkurs. Lagen ändrades under riksmötet 1991/92 i så måtto att ersättningen begränsades till 100 000 kr per anställd och konkurs.
Lagen har under en lång följd av år varit ett utmärkt instrument för att trygga lönen vid konkurser. Under senare år har det emellertid uppmärksammats allt fler, på ett tvivelaktigt sätt, utnyttjat lönegarantin. Det har varit uppenbart att felaktiga inkomstuppgifter lämnats i en del fall. Mycket höga lönenivåer har redovisats. Nivåer som inte alls varit representativa för berörda yrken och branscher, utan avsevärt överstigit dessa.
Det var därför motiverat att ändra lagen och begränsa dessa möjligheter att ta ut för höga ersättningar. Men nivån för ersättningstaket sattes allt för lågt. Ganska många av de som nu drabbas av att företaget där man är anställd går i konkurs, förlorar pengar. Lönefordran överskrider taket i lönegarantin. Det som framförallt medverkar till detta är att många löntagare har betydande belopp i semesterersättning innestånde hos arbetsgivaren.
Taket i lönegarantin bör därför höjas så att den motsvarar den innestående lönen och semesterersättningen för löntagare i normala inkomstlägen.
Ett annat område där lönegarantilagen har brister uppträder i samband med rekonstruktion av företag som gjort konkurs. De anställda arbetar kvar i företaget under uppsägningstiden och samtidigt sker en rekonstruktion. Det kan betyda att ett företag konkurrerar på den öppna marknaden och inte har några lönekostnader. Dessa täcks av lönegarantin. Det innebär naturligtvis en betydande snedvridning för konkurrensen.
I samband med den omfattande konkursvågen i byggbranschen har detta blivit särskilt tydligt. Det finns exempel på rekonstruerade företag som tack vare lönegarantin vuxit och ökat sina marknadsandelar i betydande omfattning, på bekostnad av de företag som har burit sina lönekostnader själva.
Det här är naturligtvis ingen enkel problematik. Det är angeläget, i den utsträckning det är möjligt, att tillämpa arbetslinjen också på detta område. Arbete ska så långt som möjligt gå före arbetslöshet. Men samtidigt, som detta måste vara en huvudregel, måste också hänsyn tas till principen om konkurrens på lika villkor. Att ha regler som leder till olika konkurrensvillkor kan ju leda till nya konkurser, ny arbetslöshet och ökade kostnader för samhället. Det finns därför anledning att skyndsamt ser över reglerna i lönegarantilagen i detta avseende.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av att höja ersättningstaket i lönegarantilagen,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av att skyndsamt se över lönegarantilagen, så att inte tillämpningen av lagen innebär att konkurrensvillkoren snedvrids.
Stockholm den 23 januari 1993 Hans Karlsson (s)