Antalet företag på obestånd har under senare år ökat dramatiskt, vilket bl.a. inneburit en ökad kapitalförstörelse, arbetslöshet och mänskligt lidande. En av orsakerna till att flertalet företag på obestånd försätts i konkurs, istället för att t.ex. rekonstrueras via ackord, är att åtgärder ofta vidtas för sent. Studier av företag på obestånd har visat att en företagsledning ofta har svårt att acceptera att ett företag är på väg in i en ekonomisk kris. Det bör därför ges ökade möjligheter för andra aktörer, främst borgenärer, att ingripa och påkalla en genomgång eller analys om ett företags situation samt en eventuell rekonstruktion, utan att en obeståndssituation måste föreligga.
Genom att sätta en tidpunkt då borgenär har rätt att väcka diskussion om företagsrekonstruktion, kan ökade möjligheter ges till tidiga åtgärder och därmed fler företagsrekonstruktioner utan konkurs.
I aktiebolagslagen 13:2 anges att om det finns skäl att anta, att ett bolags egna kapital understiger hälften av det registrerade aktiekapitalet skall en kontrollbalansräkning upprättas. Detta kan sedermera leda till att företaget tvångslikvideras. Vid denna tidpunkt skulle det kunna ges möjlighet för borgenär att väcka fråga om en eventuell rekonstruktion. Genom förslaget skiljer man rätten till överläggningar om företagets situation från själva obeståndet och dess tvingande regler, och skapar istället incitament till diskussion och ett tidigt agerande som kanske kan rädda företaget från konkurs.
I Insolvensutredningens förslag till ny lag (SOU 1992:113) om företagsrekonstruktion behandlas problemet med att många företag drivs alltför lång tid innan åtgärder vidtas. I utredningens förslag föreslås bl.a. en förändring av förmånsrättslagen för att skapa ökade incitament för kreditgivare att följa upp kreditgivning och ingripa tidigt. Förslaget med en tidpunkt då borgenär kan väcka frågan om företagsrekonstruktion, är tänkt som ett komplement till Insolvensutredningens förslag, för att därigenom skapa ytterligare möjligheter till ett tidigt agerande om företag befinner sig i kris.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att skapa möjligheter för borgenären att tidigt väcka förslag om rekonstruktion.
Stockholm den 26 januari 1993 Britta Bjelle (fp)