Leverantörsförlusterna vid konkurser beräknas för 1992 ha uppgått till minst 25 miljarder kronor. 1991 var det 10 miljarder kronor. Detta utslagningstryck drabbar företag, dess ägare och anställda, samt ger en dominoeffekt som ytterligare kan leda till en fördjupad lågkonjunktur och arbetslöshet. Många små företag går under till följd av att ett större företag gör konkurs.
Som en följd av nuvarande bestämmelser i förmånsrättsordningen får leverantörerna bära huvuddelen av förlusterna vid konkurs, eftersom bl.a. skatter och sociala avgifter har företräde framför kundfordringar. Leverantörerna har dessutom ofta dålig möjlighet att förutse konkurser och därmed undvika dem.
Staten är den som är bäst skickad att tolka varningssignalerna från ett företag med ekonomiska bekymmer, men också den som har bästa förutsättningarna att bära förlusterna. Staten har byggt upp effektiva informations- och varningssystem i dessa frågor.
Den s.k. insolvensutredningen har i sitt slutbetänkande (SOU 1992:113) föreslagit vissa ändringar i förmånsrättslagen. Utredningen har dock bara gått halva vägen genom att föreslå ett jämställande av leverantörsfordringar och skattefordringar. Betänkandet har ännu inte utsänts på remiss.
Den accelererande ökningen av konkurser, vilka till stor del är följdkonkurser, måste stävjas. Förmånsrättsordningen bör ändras så att inte leverantörsföretag går i följdkonkurs, d.v.s. i konkurs som följd av att de inte erhåller utdelning för fordran de har i kundföretagens konkurser. En förmånsrätt för leverantörsfordringar bör införas så att dessa blir prioriterade och därmed alltid går före statens fordran. Ett alternativ till förmånsrätt för leverantörsfordringar är att från företagshypoteket avsätta en kvotdel till förmån för oprioriterade enskilda borgenärer. Detta skall leda till att leverantörernas ställning väsentligt skulle stärkas och att följdkonkursernas antal på sikt minskades. Vi anser att regeringen bör pröva möjligheterna att införa en lagändring som motverkar följdkonkurser.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ändring av förmånsrättslagen.
Stockholm den 25 januari 1993 Sten Svensson (m) Kenth Skårvik (fp) Marianne Andersson (c) Kenneth Lantz (kds)