Under föregående år beslutade riksdagsmajoriteten att kraftigt försämra reglerna för lönegarantin. Taket för utbetalning av lönegaranti sattes till 100 000 kronor.
Under den korta tid som gått sedan lagen ändrades har nackdelarna med den ändrade lagstiftningen blivit uppenbara. Vid en konkurs har ofta arbetstagarna fordringar på innestående lön och semesterersättning. Härutöver är de berättigade till uppsägningslön med mellan en till sex månader. Det nuvarande systemet leder således till att många arbetstagare inte får normal uppsägningstid vid en konkurs. Särskilt hårt drabbas äldre arbetstagare med längre uppsägningstider.
Mest utsatta i sammanhanget är dock sjömännen och vissa andra yrkesgrupper med sådana lönesystem att de ofta har stora innestående lönefordringar. Som exempel på sådana grupper kan nämnas byggnadsarbetare, målare och andra grupper med liknande ackordsystem baserade på mätning. De speciella arbetsförhållandena för de här grupperna innebär att arbetstagare ofta har mycket stora belopp inarbetade vid en konkurs. Vid en konkurs får man således ofta en mycket kort uppsägningstid. I vissa fall får man inte ens ut alla innestående lönefordringar och inte någon uppsägningstid alls. Med hänsyn till de speciella förhållandena för de här grupperna är det enligt vår uppfattning nödvändigt med en speciallagstiftning för sjömännnen och andra speciellt utsatta grupper.
Enligt uppgift har man i Finland valt att ha en speciallagstiftning för sjömännen med hänvisning till de speciella problem som uppstår för dem vid konkurser.
Enligt vår uppfattning bör frågan om en speciallagstiftning utredas med förtur för de yrkesgrupper som beroende på speciella lönesystem har stora lönesummor inarbetade vid en konkurs.
Lönefordringar hade tidigare hög prioritet enligt den förmånsrättsordning som gäller i konkurs. Detta ändrades under 1970-talet. Lönefordringarna fick stå tillbaka för skattefordringar och företagsinteckningar. Därmed urholkades löntagarnas möjligheter att få betalning ur konkursboet. Detta möjliggjordes genom att lönefordringarna tryggades i och med att maxibeloppet för lönegarantin i stället höjdes.
När nu rätten till lönegaranti kraftigt har försämrats, bör enligt vår uppfattning förmånsrättslagen ändras så att lönefordringar placeras högre i förmånsordningen. Det skulle också medverka till att bankerna tvingas göra en ordentlig kreditprövning och att färre oseriösa företag kan starta verksamhet.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av att frågan om en speciallagstiftning utreds med förtur för de yrkesgrupper som beroende på speciella lönesystem har stora lönesummor inarbetade vid en konkurs,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om förändring av förmånsrättslagen.
Stockholm den 22 januari 1993 Maj-Lis Lööw (s) Owe Andréasson (s) Inger Hestvik (s) Bengt Kronblad (s) Gunnar Thollander (s) Lena Boström (s) Carin Lundberg (s) Hans Stenberg (s)