Kravet på svensk lagstiftning om möjlighet till skuldsanering för enskilda personer reses med allt större kraft.
Insolvensutredningens förslag som lades fram hösten 1990 tillstyrkes av flertalet remissinstanser. Den ekonomiska kris, med arbetslöshet och minskade ekonomiska resurser, som många privatpersoner står inför, kommer att ytterligare aktualisera behovet av ett skuldsaneringsinstitut.
De som arbetar vid kronofogdemyndigheter och sociala myndigheter, och andra som i sin yrkesverksamhet möter människor som hamnat i en ohållbar ekonomisk situation, bekräftar också behovet av en lagstiftning på området.
När kommunerna på grund av indragningar av statsbidrag tvingas skära i verksamhet påverkar detta också den service som hittills funnits för t.ex. budgetrådgivning. Konsumentvägledare har tillsammans med sociala myndigheter haft stor betydelse för ekonomisk rådgivning. I många kommuner är det just dessa tjänster som minskas eller dras in och dess service minskar eller upphör. Detta sammanfaller i tid med att allt fler drabbas av arbetslöshet, höga räntor, fallande fastighetspriser. Behovet för privatpersoner av ekonomisk rådgivning och ekonomisk sanering växer medan tillgången på dessa tjänster minskar.
1980-talets avreglering på lånemarknaden drabbar offer av två slag -- de som lånade ut för mycket och de som lånade för mycket. Den första gruppen, bankerna, kompenseras för sina förluster genom statlig bankgaranti, den s.k. bankakuten. Den andra gruppen, de enskilda låntagarna, har däremot inget skydd, när de hamnat i en ohållbar ekonomisk situation som blivit dem för övermäktig.
I Danmark finns sedan 1984 en lagstiftning som ger privatpersoner rätt att hos domstol ansöka om skuldsanering.
I Finland och Norge träder skuldsaneringslag i kraft januari 1993. England, Frankrike och Holland har samtliga skuldsaneringsinstitut.
Erfarenheterna från Danmark är goda vad gäller rehabilitering av tungt skuldsatta människor. Dessa erfarenheter och det utredningsarbete som finns tillgängligt borde vara tillräckligt underlag för lagstiftning på området. Det finns ingen anledning att förhala frågan genom att invänta erfarenheterna från den tvååriga försöksverksamhet som bedrivs i två kommuner. Behovet av en skuldsaneringslag är akut.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen hos regeringen begär förslag till skuldsaneringslag.
Stockholm den 22 januari 1993 Kristina Svensson (s) Lisbeth Staaf-Igelström (s)