Offren för 1980-talets avreglering av kreditmarknaden är av två slag: de som lånade ut för mycket och de som lånade för mycket.
Medan bankerna fått sin akuta krissituation undanröjd genom den statliga bankgarantin så sitter i dag många hushåll fast i en hopplös skuldfälla, som de åtminstone delvis utan egen förskyllan hamnat i. Det är främst de upptrissade bostadskostnaderna i slutet av 1980-talet och början av 1990-talet och de nu fallande villa- och bostadsrättspriserna som i kombination med höga räntor och en snabb avtrappning av bostadssubventionerna försätter många hushåll i en ohållbar ekonomisk situation.
Frågan om skuldsanering har utförligt belysts i Insolvensutredningen (SOU 1990:74), som också förordade en skuldsaneringslag. Trots den markant förvärrade situationen som den ekonomiska krisen försatt många hushåll i, har regeringen hittills endast föreslagit en försöksverksamhet med budgetrådgivning och skuldsanering i två kommuner under två år. I övrigt hänvisas den växande skaran krisdrabbade till den rådgivning som kommuner, banker och andra samhällsinstitutioner kan ge.
Det finns i dag inget tidsutrymme och inte heller något motiv för en begränsad försöksverksamhet på två år. Det är nu som krisen är akut för 1000-tals företrädesvis unga hushåll och barnfamiljer. Farhågorna att en skuldsaneringslag skulle leda till en okänslighet för överskuldsättning och bristande betalningsmoral är enligt utredningar och vunna erfarenheter ogrundad. Insolvensutredningen och erfarenheter från våra nordiska grannländer visar att de drabbade verkligen vill göra rätt för sig och att riskerna för en allmänt försämrad betalningsmoral är försumbar eller obefintlig.
Självklart är det viktigt att få ett rättvist och riktigt system. Insolvensutredningen har på ett utförligt sätt belyst situationen och lagt konkreta förslag. Tidsfaktorn är i dag betydligt viktigare än att vinna ytterligare erfarenhet från en begränsad försöksverksamhet. De skuldsattas kris är akut just nu, med hög realränta, fallande villa- och bostadsrättspriser och stigande arbetslöshet. Den personliga tragedin är i många fall ett faktum.
Därför bör en skuldsaneringslag införas snarast.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av en skuldsaneringslag.
Stockholm den 14 januari 1993 Gunnar Nilsson (s) Bo Bernhardsson (s)