På senare år har det uppstått en diskussion om redovisningsmetoder som bättre tar hänsyn till investeringar i det s.k. humankapitalet. Hårda investeringar -- typ maskiner och skrivbord -- anses ha ett bestående värde, medan mjuka investeringar -- typ utbildning och kompetensutveckling, skilda informationslösningar -- anses sakna ett varaktigt värde, ungefär som ''förbrukningsmaterial''. Hårda investeringar tas upp som tillgångar i företagens balansräkningar och kan skrivas av, vilket ej sker med mjuka investeringar.
Dagens bokföringspraxis är utformad utifrån det traditionella industrisamhällets begränsade erfarenhet av att värdera mjuka investeringar. Det tillåts inte att man för över mjuka investeringar från ett år till ett annat via balansräkningen.
Måttstocken som ett företag i första hand bör värderas och styras utifrån är dess potentiella förädlingsförmåga. Detta innebär att alla tillgångar som påverkar produktiviteten kommande år skall vara värdemässigt synliga i balansräkningen, dvs både hårda och mjuka investeringar.
Det borde kunna finnas metoder att också fastställa dessa värden. En förnyad praxis borde öppna möjligheter till en bokföring som:visar nyttan av att utbilda och kompetensutveckla personal under lågkonjunktur för att dra nytta av detta i högkonjunktur,kontinuerligt trimmar (omplacerar, utbildar m m) det mjuka och på så sätt minskar behovet av drastiska nedskärningar och förlorad kompetens i lågkonjunktur,ställer nyttan av att vårda befintliga informationslösningar mot intresset att utveckla nya.
Bokföringslagen torde inte lägga hinder i vägen för ett nytänkande i denna riktning. God redovisningssed och praxis överensstämmer däremot inte med dessa tankar. Praxis måste således ändras och ett helt nytt synsätt introduceras.
Vi är medvetna om de svårigheter som kan uppstå i samband med den nyordning som vi är inne på.
Vi anser däremot att tankarna är så intressanta att riksdagen bör initiera en utredning som undersöker konsekvenserna av ovannämnda förslag.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en utredning om möjligheterna att på ett bättre sätt än i dag ta hänsyn till humankapitalet i balansräkningen.
Stockholm den 25 januari 1993 Olle Schmidt (fp) Margitta Edgren (fp) Siw Persson (fp)