Sverige befinner sig för närvarande, januari 1993, på gränsen till en depression. Bankkrisen har försatt oss i ett läge, som vi inte upplevt sedan 1920. Kanske är riskerna ännu större denna gång. Vi har levt över våra tillgångar i en utsträckning som gör att den historiska domen kommer att bli hård. Hushållskonsumtionen steg t ex 1991 med 5 %, samtidigt som våra samlade tillgångar sjönk med 2 %!
På 60-talet tackade det socialdemokratiska Sverige nej till EG. Därefter har en politik förts som har urholkat vår ekonomi samt bidragit till att vi har förlorat en hel del företag och arbetsplatser. Kreativitet och nyskapande har försvagats, företagsstrukturen har blivit för ensidig för att möta morgondagens krav. Konjunkturnedgången har därför drabbat Sverige mer än andra länder i vår omvärld.
Nu gäller det att använda krisen på ett konstruktivt sätt, för att skapa början till något nytt, ett Sverige med framtidstro. Nu är det nödvändigt att snabbt släppa lös nya idéer, företagaranda och kreativitet av olika slag. Vi måste skapa vår egen tillväxt och visa att förmågan finns där. Det kräver hårt arbete och mer arbete av alla, men det fordrar också rimliga arbetsmöjligheter.
Det gäller då att ta vara på de svenska företag vi har. Nedlagda företag innebär så gott som alltid kapitalförlust. Den kan vara befogad, men om företaget kapsejsar mer på redovisningsteknik än på realiserade förluster, kan det finnas anledning att anpassa reglerna till den extrema situation, som faktiskt gäller för vissa branscher.
Bankernas förluster på fastighetslån, som lett till den icke önskade, men nödvändiga bankgarantin, kan komma att drabba folkhushållet hårt. Räntorna på upplånade medel tar allt större resurser i anspråk. Resurser som hushållen får stå för. Resurser som i stället skulle kunna bidra till uppbyggnaden av friska företag, små och stora.
Värdena på kommersiella fastigheter har sjunkit mer i Sverige än någon annanstans, 50-70 %, men så var värdena här också mer uppblåsta. Fastighetsbolag går i konkurs, banker nödgas be om statsstöd, vilket i sin tur ökar budgetunderskottet, höjer räntan och förvärrar krisen.
Bankernas fastighetsförluster är ofta mer redovisningstekniska än kassamässiga. Lagen tvingar bankerna att skriva ned övertagna fastigheter till aktuellt marknadsvärde. Marknadsvärdena är mycket låga, sett i ett längre perspektiv. Jämför man med kostnaden för nyproduktion blir det mycket tydligt. En dag återfår fastigheterna ett realistiskt värde även om det säkert dröjer.
Om bankerna kunde ta över fastigheterna till ett mellanvärde, dvs ett lågt uppskattat värde av läget före fastighetskrisen och marknadsvärdet, skulle bankkrisen kunna lindras. Bankerna skulle därefter belasta resultatet med t ex 4% om året, räknat på dessa värden. Beräkningen skulle givetvis redovisas öppet. Successivt kommer man då ned till att bokföringsvärde och marknadsvärde motsvarar varandra. Bankernas redovisade egna kapital skulle återskapas.
Visst finns en risk i detta förfaringssätt, men risken med nuvarande redovisningsteknik tillämpad i en så starkt fluktuerande marknad är heller inte föraktlig.
Det finns redovisningstekniska paralleller. Om t ex Volvo och Saab tvingades realisera alla fabriker och maskiner samtidigt, skulle värdena hamna långt under deras nu angivna bokföringsvärden.
Japanska banker har medgivit långa avskrivningstider på orealiserade aktieförluster avseende stora förvärv som gjorts före den senaste stora börsnedgången.
Amerikanska banker fick göra undantag från redovisningsnormerna vid lån till Latinamerika i anslutning till skuldkrisen under andra hälften av 80-talet. Samma sak gällde staden New York som inte förmådde betala sina lån år 1975.
Det är angeläget att minska statens upplåningsbehov och att minska belastningen på skattebetalarna. Förslaget skulle bidra till att ta oss ur den djupa ekonomiska svackan, genom att ge bankerna möjligheter att låna pengar till de nya framtidsskapande företag vi också måste ha.
Vi kan inte leva på att betala gamla skulder. Det är nödvändigt att söka nya vägar.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen hos regeringen begär förslag till ändring i bokföringslagen i enlighet med vad i motionen anförts.
Stockholm den 14 januari 1993 Charlotte Cederschiöld (m)