Under det senaste året har ett antal uppseendeväckande förmånliga s.k. fallskärmsavtal avslöjats i anslutning till bank- och finanskrisen. Liknande avtal har också visat sig finnas bland höga kommunala tjänstemän.
Många människor har naturligtvis upprörts över att belopp i miljonklassen har betalats ut till personer som lämnat sina chefsbefattningar i verksamheter som drabbats av jätteförluster. Trots att dessa chefer inte längre har förtroendet att fortsätta verksamheten har de fått rundhänta avgångsvederlag och guldkantade pensionsförsäkringar.
Enligt aktiebolagslagen skall det lämnas upplysning om alla för bedömningen av bolagets ställning viktiga förhållanden. Bland annat skall all ersättning till verkställande direktörer redovisas i bolagets årsredovisning. Det gäller också eventuellt utbetalt avgångsvederlag.
I andra länder, som England och USA, har man mer bestämda regler på den här punkten än vi i Sverige. I England skall bl.a. en kopia av varje direktörs anställningskontrakt hållas tillgänglig för envar aktieägare i bolaget. I USA har den myndighet som reglerar handeln med aktier helt nyligen infört nya regler, som innebär krav på att bolagen offentliggör vad deras direktörer får i lön och övriga förmåner.
I Sverige finns det emellertid normalt ingen upplysningsskyldighet om innehållet i eller ens existensen av eventuellt avtal om avgångsvederlag m.m. vid en eventuell uppsägning av en av bolagets högre chefer. Mot bakgrund av de senaste årens utveckling finns det utomordentliga skäl att överväga införandet av en sådan skyldighet. I vart fall bör en sådan skyldighet finnas när avtalet totalt sett omfattar höga belopp. Som riktmärke för en sådan skyldighet borde gälla belopp som sammantaget och totalt överstiger förslagsvis en miljon kronor.
Genom en sådan utökad redovisningsskyldighet får bolagets ägare och anställda en bättre möjlighet att bedöma företagets situation. Förekomsten av en sådan regel skulle sannolikt också ha en återhållande inverkan på tillkomsten av överdrivet förmånliga pensionsförmåner och avgångsvederlag.
För närvarande arbetar utredningar med syfte att modernisera såväl aktiebolagslagen som redovisningslagstiftningen. De båda utredningarna kommer att redovisa sina förslag under 1993. Det är angeläget att de frågor som här tagits upp om bolagsdirektörers anställningsförmåner kan belysas av utredningarna.
Regeringen bör så snart som möjligt lämna förslag till riksdagen i syfte att införa en utökad redovisningsskyldighet ang. bolagsdirektörernas löneförmåner m.m. i enlighet med vad som anförts i motionen.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om redovisning av bolagsdirektörers förmåner.
Stockholm den 13 januari 1993 Nils T Svensson (s)