Hävda konsumentkraven
Livsmedelsområdet är en viktig del i EES-avtalet. 130 rättsakter (direktiv och förordningar) berörs. Ur konsumentperspektiv är regler kring livsmedelskvalitet och hantering i övrigt av största betydelse. Stor uppmärksamhet måste därför ägnas åt dessa frågor.
I mångt och mycket överensstämmer redan Sveriges och EG:s regelverk. Även Sverige har en omfattande reglering på detta område. I propositionen föreslår regeringen anpassningar av det svenska regelverket till följd av EES- avtalet. Förslaget innebär bl a att märkningsregler nu samlas till Livsmedelsverkets föreskrifter. Detta bör förenkla användningen och förståelsen hos berörda.
Inom EG pågår i flera avseenden en omfattande utveckling av regleringen på livsmedelsområdet. Det gäller t ex regler för tillsatser i livsmedel och särdirektiv med regler för specialdestinerade livsmedel. På dessa områden måste Sverige redan nu inta en mycket aktiv hållning. EES- avtalet innebär möjligheter att följa och påverka EG:s arbete med nya regler och att lämna synpunkter på dessa under arbetets gång. Denna möjlighet måste Sverige utnyttja. När reglerna en gång antagits kommer de att bli föremål för förhandlingar inom EES, eftersom ramdirektiv på dessa områden ingår i EES-avtalet.
Livsmedelstillsatser
Tills vidare behåller Sverige sin lista över godkända tillsatser inom olika livsmedelsgrupper. Frågan berörs därför inte i propositionen, men ändringar kan vara nära förestående. Inom EG har flera av medlemsländerna egna bestämmelser, men ett förslag till direktiv har tagits fram. Enligt detta förslag kan färg tillåtas i flera grupper av livsmedel som smör, fruktyoghurt, bröd, flingor och vissa charkuteriprodukter. Azo-färger kan komma att tillåtas. Dessa är sedan länge förbjudna i Sverige. Livsmedelsverket har påtalat risken för överkänslighetsreaktioner. Även i andra länder möter förslaget stort motstånd. Sverige bör nu skyndsamt agera för att få azo-färger förbjudna i EG och EES och för en i övrigt restriktiv tillståndsgivning när det gäller färgtillsatser i livsmedel inom EG och EES. Riksdagen bör därför som sin mening ge regeringen till känna att initiativ i denna riktning bör tas på hög nivå.
Specialdestinerade livsmedel
För specialdestinerade livsmedel innebär EES-avtalet att vi går över till en annan metod för reglering. Tillstånd kommer inte längre att krävas för vissa specialdestinerade livsmedel. Försäljning tillåts under förutsättning att produkterna motsvarar fastställda krav. Anmälningsplikt till berörd myndighet (Livsmedelsverket) skall gälla för att försäljning skall tillåtas. Inom EG har man för avsikt att reglera dessa krav i särskilda särdirektiv. Ännu har endast ett sådant särdirektiv godkänts, rörande modersmjölksersättningar och tillskottsnäring. Detta direktiv ingår inte i EES-avtalet, men kommer troligen att införlivas med det, såvitt ingen inlägger veto däremot. Många andra grupper av livsmedel kommer att beröras i framtiden eftersom särdirektiv förbereds för t ex glutenfria livsmedel och livsmedel för diabetiker. Även på detta område krävs det alltså en hög aktivitet från svensk sida. Det är dessutom angeläget att det svenska arbetet sker i nära samband med berörda patient- eller intressegrupper. Riksdagen bör därför hos regeringen begära att Livsmedelsverket i frågor kring specialdestinerade livsmedel utvecklar ett nära samarbete med berörda grupper.
Märkning av livsmedel
Enligt regelverket i Sverige måste alltid ingredienser, som kan ge problem för överkänsliga, deklareras även om andelen av ämnet i produkten är mycket liten. EG har inte sådana bestämmelser. Den svenska regleringen bör behållas med hänvisning till avtalets bestämmelser om att ett land har rätt att ha hårdare krav än EG:s av hälsoskäl. Reglerna måste gälla lika för inhemska och importerade produkter och alltså inte verka diskriminerande. I detta fall är det uppenbart att bestämmelsen motiveras av häloskäl och inte är ett dolt tekniskt handelshinder. Någon anpassning på denna punkt bör därför inte ske. Dessutom måste Sverige aktivt verka för att kraven för livsmedelsmärkning skärps inom EES och EG. Riksdagen bör som sin mening ge regeringen detta till känna.
Anpassa lagom
Det finns även i andra avseenden en risk att vi går onödigt långt i anpassning. Det är t ex svårt att föreställa sig att något handelshinder skulle uppstå om vi behåller vårt krav på märkning av färskt bröd med bakdag. Därför bör en noggrann genomgång göras i avsikt att möjliggöra ett behållande av högre krav på livsmedelsområdet. Riksdagen bör som sin mening ge regeringen detta till känna.
Aktivt konsumentarbete
Sverige saknar en stark konsumentrörelse. Flera organisationer finns, men de är förhållandevis svaga och splittrade. En stark konsumentrörelse kan inte kommenderas fram via riksdagsbeslut eller myndighetsutövning, men den kan stimuleras. EES-avtalet och den ökade internationaliseringen innebär förändringar av olika slag, som kommer att beröra vitala konsumentintressen. I vissa fall ändras samhällets engagemang från förbud till märkning, d v s det krävs större engagemang och medvetenhet från konsumenternas sida. En informationskampanj bör därför genomföras. Riksdagen bör hos regeringen begära att berörda verk, Livsmedelsverket och Konsumentverket, genomför en sådan.
Parlamentarisk utredning
Konsumentfrågorna har stor betydelse och kommer att bli allt viktigare i samband med den ökande internationaliseringen. Villkoren för ett aktivt konsumentarbete bör analyseras. Finns det särskilda hinder eller svårigheter som försvårar framväxten av en stark konsumentrörelse i vårt land? En jämförelse med situationen i andra länder är av intresse. Möjligheterna till aktivt konsumentarbete inom EG och EES bör redovisas. Förslag till åtgärder som kan underlätta framväxten av en konsumentrörelse bör lämnas. Av dessa skäl behövs en utredning kring konsumentpolitiska frågor. Riksdagen bör som sin mening ge regeringen detta till känna.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om svenskt initiativ vad gäller tillsatser i livsmedel,
2. att riksdagen hos regeringen begär att Livsmedelsverket får i uppdrag att beträffande specialdestinerade livsmedel utveckla ett nära samarbete med berörda patient- och intresseorganisationer,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att någon anpassning till EG:s regler vad gäller allergena råvaruingredienser inte bör ske,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en noggrann genomgång av svenska regler i syfte att behålla högre krav än EG:s,
5. att riksdagen hos regeringen begär att berörda myndigheter får i uppdrag att genomföra en informationskampanj vad gäller förändringar av regelverk på livsmedelsområdet med betydelse ur konsumentperspektiv,
6 att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av en konsumentpolitisk utredning.
Stockholm den 19 november 1992 Annika Åhnberg (-)