Forskning om amatörverksamhet
I Sverige finns en lång tradition av amatörkulturell verksamhet. Den blomstrande körverksamheten är väl känd internationellt. Flera exempel kan ges, såsom musikrörelsen bland ungdomar, teater, dans, slöjd, måleri och andra estetiska uttrycksformer. Utöver landet finns amatörförfattare och på senare år har en muntlig berättarrörelse vuxit fram.
Trots detta har amatörverksamhetens betydelse ur demokratisk, estetisk och social synpunkt i mycket liten utsträckning blivit föremål för forskning.
Kulturpedagogisk forskning och utveckling
Kulturpedagogik har sin vetenskapliga grund i många skilda discipliner. En av dessa är en humanistiskt orienterad receptionsforskning som sätter samspelet mellan konstverkets form och innehåll och mottagarens upplevelser och reaktioner i centrum. Denna typ av i och för sig angelägen forskning måste emellertid kompletteras med forskning om metoder att stimulera egenaktivitet inom kulturområdet.
Givetvis har amatörkulturell verksamhet ett egenvärde för deltagaren. Grunden för all kulturpedagogisk verksamhet på det amatörkulturella området måste vara deltagarnas egna upplevelser och eventuella hinder för upplevelser. Det finns redan en omfattande forskning om tittar-, lyssnar- och läsupplevelser. Forskningen har koncentrerats på mottagarens situation. Det är därför hög tid att också betydelsen av det icke yrkesmässiga konstnärliga och kulturella utövandets situation får en vetenskaplig grund.
Amatörkulturell verksamhet har även ett värde för gruppen i vilken den utövas. Vi behöver veta mer om amatörkulturens sociala funktioner för olika kollektiv t.ex. för barn, för ungdomar, för invandrargrupper och för skilda socio-ekonomiska grupper i samhället. Det är inte troligt att deltagandet i amatörkulturell verksamhet har samma betydelse för alla.
Vidgat deltagande
I Kulturrådets rapporter om vidgat deltagande har många fakta framkommit som ger stöd för att amatörkulturell verksamhet är en startpunkt för och en inspiration för ett vidare konst- och bildningsintresse. Men hur detta sker och vilka omständigheter som är gynnsamma för denna utveckling kan behöva studeras utförligare.
Besök på kulturinstitutioner har sedan länge varit starkt beroende av besökarens socio-ekonomiska status, t.ex. utbildningsnivå. På det amatörkulturella området är de socio-ekonomiska skillnaderna inte alls lika framträdande. Att sjunga i kör är t.ex. i dag i stort sett lika vanligt i alla social- och utbildningsgrupper. Tidigare har funnits sociala skillnader även för denna verksamhet. Att skriva poesi, att teckna och måla på fritiden, att ägna sig åt konsthantverk och att dansa folkdans är andra exempel på aktiviteter som är ringa eller bara måttligt beroende av socio-ekonomiska faktorer. Att dansa balett var tidigare dominerat av högre socialgrupper. En viss social utjämning har skett också inom dansen i och med att jazzdans och andra former av modern konstnärlig dans har fått större utrymme bland ungdomar.
Det kan också betonas att deltagandet i amatörkulturell verksamhet i stort sett är lika utbrett i hela landet oavsett befolkningskoncentration och kommunstorlek. Deltagande i körverksamhet är t.ex. helt oberoende av om man bor i storstad eller i glesbygd.
Dessa grundläggande fakta visar på värdet av att få klarlagt hur den amatörkulturella verksamheten påverkar ett vidare kulturintresse och motivationen för t.ex. att gå på teaterföreställningar, konserter och konstutställningar, eftersom möjligheterna att den vägen åstadkomma social och regional utjämning på kulturområdet är uppenbara. Att finna strategiska modeller för detta är en kulturpolitisk uppgift som kräver omfattande FoU-insatser på skilda plan.
Amatörkulturens organisation
Ett annat forskningsområde är hur den amatörkulturella verksamheten är organiserad, hur den finansieras, vilka materiella och personella resurser den har till sitt förfogande m.m.
Många skilda organ har ansvar och inflytande över amatörkulturen. Skolan, studieförbunden och olika amatörorganisationer m.fl. agerar utifrån kulturpolitiska motiv men det finns också grupper, nätverk och föreningar på såväl ideell som kommersiell grund som verkar inom området. En övergripande fråga är naturligtvis hur olika strukturer och förändringar i den organisatoriska strukturen påverkar utvecklingen. Hur mycket betyder offentliga insatser och hur mycket betyder ideella och privata insatser för att upprätthålla en amatörkulturverksamhet av given omfattning och inriktning?
Här är ett område för komparativa studier. Man kan jämföra utvecklingen på skilda kulturområden, mellan skilda regioner i landet och man kan jämföra Sverige med andra länder. Detta borde ge svar på frågor om vad som gynnar respektive motverkar en aktiv amatörkultur.
Ett område att uppmärksamma är amatörkulturen och barn och ungdom. Inom de flesta amatörkulturella områden är barn i skolåldern och då särskilt flickor överlägset mest aktiva. De spelar musikinstrument, sjunger i kör, spelar teater, tecknar och målar, dansar balett och jazzdans och skriver dagbok, dikter och berättelser i större utsträckning än andra. Dominansen gäller även på fritiden och inte bara inom ramen för undervisningen.
Det är ett problem att så många ungdomar slutar att vara aktiva på det amatörkulturella området då de lämnar skolan, då de börjar förvärvsarbeta eller då de bildar familj. Självklart lägger andra intressen och krav hinder i vägen för fortsatt aktivitet. Men vilka övervinner svårigheterna och vilka förlorar motivationen för fortsatt amatörkulturell verksamhet sedan skolans resurser inte längre är tillgängliga? Centralt i sammanhanget är övergången från skolans ansvar för olika former av konstnärlig och kulturell verksamhet till organisationernas och de ideellt inriktade nätverkens insatser för de vuxnas aktiviteter parallellt med marknadens och de kommersiella intressenternas agerande.
Forskning inom Kulturrådet och Nationella programmet för folkbildningsforskning
Under budgetåret 1992/93 har Kulturrådet gett projektbidrag till ABF och Studieförbundet Vuxenskolan tillsammans för ''Handen och Anden'' -- om praktiskt estetiska studiecirklar -- samt till Uppsala universitet för dokumentation och utvärdering av ''Dans i skolan'', ett utvecklingsprojekt inom ramen för Kultur i skolan. Båda dessa amatörkulturella verksamhetsgrenar -- praktisk estetisk verksamhet och dans -- har länge varit missgynnade då det gäller forskningsinsatser och det finns därför ett stort behov av ytterligare satsning på dessa områden.
Av Kulturrådets fördjupade anslagsframställning framgår att flera prioriterade forskningsområden har nära anknytning till amatörverksamheten, bl.a. är en analys av olika former av kulturpedagogik med speciell tillämpning inom studieförbunden ett angeläget forskningsområde, liksom forskning om vidgat deltagande. Därutöver finns ett allmänt behov av dokumentation och utvärdering av kulturpedagogiska utvecklingsprojekt i skolan, förskolan och studieförbunden. Det finns sannolikt en mängd erfarenheter på olika håll som behöver sammanställas, analyseras och spridas till en vidare krets.
Inte minst i fråga om stimulans till aktionsforskning och försöksverksamhet kan Kulturrådet fungera som startmotor och bidragsgivare för projekt som initieras av amatörkulturorganisationer och lokalt förankrade grupper.
Det nationella programmet för folkbildningsforskning -- Mimer, förlagt till Universitetet i Linköping -- har under en treårsperiod byggt upp ett tvärvetenskapligt nätverk inom universitet och högskolor i landet. Vissa delar av amatörverksamheten ligger redan nu inom ramen för denna forskning. Andra delar gränsar till området. I en satsning på forskning om amtörkulturens betydelse för skilda individer och samhällsgrupper bör de erfarenheter som vunnits inom folkbildningsforskningen utnyttjas genom att Mimers uppdrag utvidgas till att gälla även amatörkulturell verksamhet.
Särskilt med tanke på en vidgad europeisk gemenskap är det nu angeläget att ge olika forskningsdiscipliner resurser att teoretiskt och empiriskt belysa denna centrala del i svenskt samhälls- och kulturliv.
Vi föreslår att 2,5 miljoner kronor anslås till forskning om amatörverksamhet.
Forskning inom skolväsendet
När man får beskrivningar av en framgångsrik skola eller förskola är det påfallande ofta en kulturverksamhet som skildras. Den glädje och det allvar som barn och ungdomar utstrålar när de uttrycker sig genom musik, sång, bild eller andra konstnärliga språk är det starkaste skälet för att hävda alla barns rätt att utveckla sin skaparlust.
För att ge barn goda möjligheter att möta kultur måste insatserna göras i de miljöer där barnen dagligen vistas. Det är vad som händer i förskolan, skolan och i det lokala föreningslivet som till stor del avgör vilka tillfällen barn och ungdomar får till egna kulturupplevelser. I de flesta kommuner finns också mer eller mindre ambitiösa planer för hur barn- och ungdomskulturen skall främjas.
Skolan -- vår viktigaste kulturinstitution
Skolans kulturuppgift är trefaldig: Skolan skall förmedla upplevelser av levande kultur. Skolan skall ge eleverna kunskap om vår kultur, vårt kulturarv och olika kulturyttringar. Skolan skall ge eleverna goda möjligheter till eget skapande.
Det går inte att framhålla någon av dessa uppgifter som mer betydelsefull än någon annan. Alla erfarenheter visar att en framgångsrik kulturförmedling i skolan kräver ett samspel mellan upplevelse, analys och eget skapande.
I litteraturundervisningen är det viktigt att eleverna får möjlighet att lära sig att förstå olika formspråk och genrer inom litteraturen. Men lika viktigt som teoretisk litteraturkunskap är att eleverna får läsa böcker och själva får träna sig i att uttrycka tankar och känslor i skrift.
Det kan vara olika lätt att i skolan ge plats åt både upplevelse, förståelse och eget skapande. Bild och litteratur är två ämnen där de praktiska förutsättningarna är goda för att dessa moment naturligt skall återkomma regelbundet, avlösa och förstärka varandra.
De barn som får se konst och diskutera den vågar också i sitt eget skapande pröva nya uttrycksformer.
Även på andra områden, där det krävs större ansträngningar och kostnader, finns det gott om exempel där man lyckats förena möten med konsten, analys och eget skapande. Det gäller till exempel teater, musik och film.
Det är en gammal pedagogisk sanning att kulturyttringar och eget skapande bidrar till att underlätta inlärning och förståelse av kunskapsstoffet. Ämnesundervisningen blir begriplig och åskådlig om den stöds av kulturämnena. Egna teckningar, utställningar, dramatiseringar är till god hjälp för att bearbeta ett teoretiskt kunskapsstoff.
Modern forskning har visat att det krävs ett bra samspel mellan teoretiska ämnen och praktisk-estetiska ämnen för ett utvecklande skolarbete. Att ge kulturämnena en stark ställning kan därför också motiveras med att de berikar övrigt skolarbete.
Kulturämnena ger skoldagen liv och lust. De spelar en central roll för att skolan skall klara sin fostrande uppgift. Livsåskådningsfrågor, förståelse av de egna känslorna, relationer mellan människor, samhällsklasser och länder kan med hjälp av barnfilm, teater och andra konstarter göras begripliga för den unga människan på ett sätt som inte är möjligt i traditionell undervisning.
Skolan skall ge unga människor en chans att utveckla och pröva sin förmåga på många områden. Den skall ge eleverna tillfälle att utveckla en egen livshållning. Av dessa skäl måste teoretiska och praktiska moment blandas i undervisningen, kunskapsinhämtande varvas med kulturupplevelser och inlärning med personlighetsutveckling. Bara den skola som på detta sätt ger eleverna en allsidig fostran kommer att lämna från sig mogna elever som kan göra självständiga val i livet.
Socialdemokraterna framhävde i regeringsställning skolans betydelse som kulturinstitution. Kultur-i-skola- projektet ledde till att många skolor förde in kulturen i nya spännande former i skolarbetet. På högstadiet fick kulturämnena större betydelse genom möjligheterna till dubbla tillval. I gymnasieskolan -- där de praktisk-estetiska ämnena tidigare hade en begränsad plats -- kan efter gymnasiereformens genomförande eleverna välja treåriga estetiska program, en tvåårig estetisk linje eller en tvåårig musiklinje.
En del av dessa skolreformer har främst betydelse för de specialintresserade eleverna. Vi behöver nu åter markera att kulturämnena skall ha en framträdande plats i alla skolors verksamhet.
De statliga bidragen till skolan ges nu i form av ett generellt anslag till kommunerna. Många av de regler som tidigare var förknippade med bidragen har avvecklats. Kommunerna har fått en större frihet att planera den egna skolorganisationen. Uppgifterna för de statliga skolmyndigheterna har begränsats. I en del kommuner har kulturnämnden uppgått i fritidsnämnden och skolstyrelsen ersatts av en barn- och ungdomsnämnd.
Minskad statlig styrning och en friare kommunal nämndorganisation har varit en förändring som samtliga partier önskat. För att fördelarna med den borttagna regleringen för skolan skall kunna tas tillvara krävs dock att varje kommun tydligt redovisar sina ambitioner och planer för barn- och ungdomskulturen.
Förändringarna visar på behovet av tydliga kulturmål för skolan. I samband med att nya läroplaner fastställs bör därför skolans kulturmål preciseras.
Forskning om kultur i skolan och om skolans kulturmål bör ha en hög prioritet inom området forskning inom skolväsendet. Vi föreslår en förstärkning av anslaget med 730 000 kr.
Folkbildningsforskning
Vid behandlingen av forskningspropositionen våren 1990 beslutade riksdagen att utöka anslaget till samhällsvetenskapliga fakulteten i Linköping med 1 miljoner kronor att användas till folkbildningsforskning. Nationella rådet för folkbildningsforskning, som därefter utsetts av rektorsämbetet, har till uppgift att långsiktigt stärka folkbildningsforskningen vid svenska universitet, bl.a. genom att bygga upp nationella forskningsprojekt.
En långsiktig kunskapsuppbyggnad med teoretisk grundforskning som bas kräver kontinuerligt samarbete mellan forskare med ett gemensamt kunskapsintresse, verksamma inom olika ämnen och vid skilda institutioner. För att åstadkomma en sådan kontinuitet trots begränsade resurser har ett nätverk av forskare byggts upp. För samarbete och diskussion om pågående forskning samt impulsgivning och förberedelser för kommande forskningsinsatser bedrivs en omfattande seminarieverksamhet med detta nätverk som kärna.
I enlighet med den långsiktiga intentionen, och under bred samverkan, har en omfattande ansökan om medel till ett samlat forskningsprogram, inrymmande flera projekt och delprojekt, utarbetats. Detta program öppnar nya områden och utgör en flervetenskaplig satsning av högsta internationella klass, samtidigt som det ger nya infallsvinklar på problem som tidigare angripits inom olika discipliner utan ett ömsesidigt samarbete. Temat för programmet -- ''Folkbildning 2002'' -- är framtidsinriktat och knyter an till internationell forskning om bl.a. nya sociala rörelser såsom miljörörelser, kvinnorörelser och fredsgrupper.
För att stärka forskarutbildningen och ge denna en så hög klass som möjligt är det i ett litet land som Sverige nödvändigt att arbeta nationellt. Inom nätverket finns för närvarande ca 25 forskarstuderande i olika discipliner. Inventering och erfarenheter pekar på många doktoranders problematiska situation och behov av kontakter och utbyte med kollegor med motsvarande intressen. Nätverket och seminarieverksamheten fyller därför en viktig funktion som kreativ miljö för nästa generation av folkbildningsforskare. För spridandet av forskningsresultat har förberedelser gjorts för utgivande av en egen skriftserie.
På kort tid har Nationella programmet för folkbildningsforskning -- Mimer -- blivit mönsterbildande i Norden. Stort intresse för dess arbetssätt har visats även från andra delar av Europa. Av en nybildad europeisk sammanslutning av forskare inom vuxenutbildning och folkbildning -- ESREA -- har Mimer ombetts ansvara för en internationell forskningskonferens på temat ''Popular Adult Education and Social Mobilization in Europe''. Denna konferens ägde rum på Valla folkhögskola, Linköping, i augusti 1992.
Nuvarande resurser är helt otillräckliga för att ens bibehålla nuvarande verksamhetsvolym, än mindre att utvidga den. Dessutom föll en betydande del av det statliga anslaget till folkbildningsforskning bort i samband med nedläggningen av skolöverstyrelsen, vilket ytterligare understryker behovet av en förstärkning inom forskningsområdet folkbildning.
För att programmet skall fylla sin uppgift, och motsvara de förväntningar som föregående riksdagsbeslut skapat, fordras att det byggs ut till en från början föreslagen omfattning. Universitetet i Linköping begär i sin anslagsframställan medel till en stegvis utökning med 1 administrationsassistenttjänst, 2 forskarassistenttjänster, 1 tjänst för bibliotekarie/dokumentalist samt, när programmet är utbyggt, 1 högskolelektor i humaniora. Kostnaden har beräknats till 10 605 000 kronor för treårsperioden (1993/94 -- 2 480 000 kr, 1994/95 -- 3 425 000 kr, 1995/96 -- 4 700 000 kr). Nuvarande anslag: 1 miljoner kronor. Vi föreslår att anslaget för nästkommande budgetår höjs med 1,5 miljoner kronor.
Ungdomsforskning
De satsningar som gjordes i 1990 års forskningspolitiska proposition på ungdomsforskning har inneburit att en mer mångfacetterad forskning har uppnåtts. Det är av stor vikt att denna mångfald kan behållas och även i fortsättningen stödjas.
Inte minst i perspektivet av det europeiska samarbetet är det viktigt med ett internationellt utbyte och samarbete. Det kan t.ex. gälla utbyte av gästforskare eller kontakter mellan våra forskare och de nätverk som nu skapas i övriga europeiska länder.
Forskning, i form av gemensamma forskningsprojekt, bör bedrivas bl.a. om de stora förändringar som nu snabbt äger rum i Europa, t.ex. ungdomars förändrade värderingar.
Det arbete som nu pågår kring utveckling av ungdomsforskningen inom Europarådet bör Sverige även fortsättningsvis medverka i. Insatserna kan intensifieras genom fortsatt stöd till de initiativ som tagits genom den förra forskningspolitiska propositionen.
Barn- och ungdomsdelegationen har i sitt arbete inför den forskningspolitiska propositionen uppmärksammat behovet av forskning inom flera olika områden bl.a. forskning kring normöverförandet -- från vuxna till ungdomar, mellan olika ungdomar/ungdomsgrupper samt från media till ungdom. En intressant aspekt är hur normer överförs till andra generationens invandrarungdomar, från deras föräldrar och från det nya samhället. Forskning kring subkulturer är fortfarande ett eftersatt område. Endast ett fåtal empiriska studier kring subkulturer i ungdomsgrupperna har ännu kommit till stånd.
Naturhistoriska riksmuseet, nordisk jonmikrosond
De nordiska länderna står i begrepp att gemensamt skaffa ett avancerat analysinstrument, en jonmikrosond med mycket hög känslighet och upplösning, för geologisk forskning. Den blir en av de mest avancerade i världen och öppnar helt nya möjligheter för kartläggning av berggrundens utveckling i Norden. Forskarna kan i detalj studera mineralers och metallers tillväxt och få ny och ökad kunskap om den geologiska mekaniken, dvs. hur berggrund bildas och omvandlas.
Exempel på tillämpad forskning är möjligheten att studera hur malmer bildas, vilket är en förutsättning för en effektiv prospekteringsverksamhet. Detaljstudier av hur mineralkorn sitter bundna i bergarterna kan vara avgörande för hur anrikningen av malmer skall optimeras. Förutsättningarna för effektivare industriella mineraltillämpningar ökar.
Kunskap om berggrundens omvandling och deformationsmönster ökar förmågan att kartlägga förkastningar och sprickor. Därmed erhålls en bättre grund för bedömning av förvaringsplatser för radioaktivt avfall. I det globala perspektivet är det av värde att möjligheterna växer att förstå, och därmed kanske förutse, jordbävningar och vulkanutbrott.
Med detta nya analysinstrument kommer de nordiska länderna att befinna sig i den absoluta internationella forskningsfronten inom geo-området.
Medel för anskaffning av instrumentet, ca 18 miljoner kronor, har säkerställts genom Forskningsrådsnämnden och motsvarande organ i Danmark, Finland och Norge samt Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse. Instrumentet skall placeras på Laboratoriet för isotopgeologi vid Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm. Ett nordiskt vetenskapligt råd skall styra verksamheten. Driften skall finansieras genom dels årliga bidrag från Danmark, Norge och Finland till de löpande kostnaderna, dels två tekniska tjänster som Sverige svarar för.
Naturhistoriska riksmuseet har i sin anslagsframställning för projektets räkning begärt ett belopp av sammanlagt 770 000 kr för de två tjänster som utgör Sveriges andel av driften. Med hänvisning till den i budgetpropositionen aviserade museiutredningen har regeringen i forskningspropositionen anmält att någon ändring av museets anslag för forskning inte bör företas innan resultatet av denna utredning föreligger. På denna helt irrelevanta grund kan hela NORDSIM-projektets genomförande äventyras.
Vi föreslår att anslaget till Naturhistoriska riksmuseet ökas med 770 000 kr utöver regeringens förslag.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen för budgetåret 1993/94 till anslaget B 37 Forsknings- och utvecklingsverksamhet inom kulturområdet, Statens kulturråd, för forskning om amatörverksamhet, anvisar 1
500
000
kr utöver regeringens förslag,2
2. att riksdagen för budgetåret 1993/94 till anslaget E 6 Universitetet i Linköping, filosofiska fakulteten, Nationella rådet för folkbildningsforskning, för forskning om amatörverksamhet, anvisar 1
000
000
kr utöver regeringens förslag,1
3. att riksdagen för budgetåret 1993/94 till anslaget B 5 Forskning inom skolväsendet, för forskning om kultur i skolan, anvisar 730
000
kr utöver regeringens förslag,1
4. att riksdagen för budgetåret 1993/94 till anslaget E 6 Universitetet i Linköping, filosofiska fakulteten, Nationella rådet för folkbildningsforskning, anvisar 1
500
000
kr utöver regeringens förslag,1
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ungdomsforskning,1
6. att riksdagen för budgetåret 1993/94 till anslaget B 37 Forsknings- och utvecklingsverksamhet inom kulturområdet, Naturhistoriska riksmuseet, för jonmikrosond, anvisar 770
000 kr utöver regeringens förslag.2
Stockholm den 15 mars 1993
Åke Gustavsson (s)
Maja Bäckström (s)
Berit Oscarsson (s)
Anders Nilsson (s)
Leo Persson (s)
Ingegerd Sahlström (s)
Björn Kaaling (s)
Monica Widnemark (s)
1 Yrkandena 2--5 hänvisade till UbU 2 Yrkandena 1 och 6 hänvisade till KrU