Turismen skapar lika många helårsarbetstillfällen som exempelvis massa-, pappers- och grafiska industrin tillsammans. Turistföretagen är motorn i turismens utveckling. Utan en fungerande och lönsam näring faller inte de för samhället positiva effekterna ut i form av förbättrad bytesbalans, ökad sysselsättning, god service och andra positiva effekter för glesbygden.
Branschen består av omkring 21 000 företag som sysselsätter 200 000 hel- eller deltidsanställda. Drygt hälften av omsättningen kommer från verksamheter som brukar hänföras till turistnäringen medan resten kommer från t ex handel och kommunikationer. Därtill kommer investeringar och underhåll av fritidshus, husvagnar, fritidsbåtar, fritidsutrustningar m m för mångmiljardbelopp varje år.
Staten har ansvar för att Sverige som turistland fortsätter att utvecklas. Vad avser den direkta företagsutvecklingen bör denna kunna samordnas genom NUTEK.
Staten skall naturligtvis följa näringslivets utveckling. Detta gäller självklart också turistnäringen.
De ekonomiska effekterna av turismen är mycket betydande för vårt land. Den svenska turistnäringens kostnadsläge i förhållande till det i konkurrentländerna är ytterst viktig för utvecklingen av näringen. Den kostnadsökning och därav följande prisökningar på turism i Sverige som skattereformen medfört har enligt NUTEK:s rapport resulterat i en kraftig tillbakagång för turismen i Sverige och gett ett ökat resande från Sverige till turistmål i utlandet.
Förändringen i valutakurserna på grund av den flytande kronan väntas öka den svenska turistnäringens konkurrenskraft. Med hänsyn till näringens betydelse och dess beroende av omvärldsfaktorer som valutakurser är det viktigt att NUTEK får fortsatt uppdrag att följa näringens utveckling. Det uppdrag NUTEK fick med anledning av skattereformen utgår i mars 1993.
Remissförfarandet avseende regionalpolitiskt stöd kan förenklas. Enligt nuvarande ordning skall -- när det gäller större stödärenden -- NUTEK och i vissa fall länsstyrelserna inhämta yttrande från Sverigebilden. Denna ordning är inte längre motiverad eftersom NUTEK och länsstyrelserna numera har egen kompetens avseende turism.
Skatten på elenergi skall inte vara högre för turistföretag än för annan näring vad avser förbrukning i produktionen. Skatten på elenergi är högre i turistnäringen (till exempel när det gäller snötillverkning inom liftverksamheten) än för annan industri. Turistnäringen som är storförbrukare av el- energi inom sin verksamhet bör jämställas med annan industri. Det skulle främst innebära lättnader för liftverksamheten i fjällanläggningarna.
Utveckling av forskning med anknytning till turism och rekreation
Institutionen för turismvetenskap vid högskolan i Östersund utvecklar nu en intensiv forskningsverksamhet inom turismsektorn. Utöver svenska adjungerade professorer är nu också framstående utländska professorer med turism som specialitet knutna till institutionen. I Östersund finns nu för forskning och för turistnäringens utveckling betydelsefulla databaser. Där finns turist- och resedatabasen som beskriver hur svenskarna reser i Sverige och utomlands, uppgifter om de ekonomiska effekterna m m. Databasen Swedline innehåller uppgifter om de svenska turistattraktionerna och servicefunktioner på besöksmålen.
Ett försöksprojekt med datoriserad hantering av Sverigeinformation vid fem utlandsmyndigheter kommer inom kort att påbörjas. Distribution av digitaliserade bilder, en teknik som ger lätt tillgänglighet över hela världen, skapas.
Det är angeläget att tillvarata och vidareutveckla den potential som nu skapas i Östersund. Kunskaperna inom turism bör utnyttjas för att skapa kunskap också om andra former av rekreation, exempelvis i närområdet.
Ett förslag om fortsatt utveckling har utarbetats av högskolan i Östersund i samverkan med Jämtlands läns museum. Det går ut på inrättandet av en försöksstation för informationsverksamheten, där frågor om kvalitet, utnyttjande och samordning kan studeras. Samtidigt vill man bygga upp en kunskapsbank om besöksmål, kultur-- naturturism och andra insatser för upplevelseturism, som grund för fortsatt forskning och utveckling på detta område. På så sätt finns ett förslag om ett effektivt stöd till svensk turistnäring och turismutbildning, förutsatt att finansieringen kan ordnas.
Staten bör på allt sätt medverka till att i Östersund upprätta en grundläggande funktion för turismen.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om NUTEK och fortsatt uppföljningsuppdrag gällande turistnäringen,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om förenklat remissförfarande avseende regionalt stöd till turistnäringen,1
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om skatt på elenergi för turistföretag,2
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om inrättandet av en försöksstation i Östersund för informationsverksamheten som en grundläggande stödfunktion för turismen.3
Stockholm den 26 januari 1993 Stina Eliasson (c) Sigge Godin (fp)
1 Yrkande 2 hänvisat till AU. 2 Yrkande 3 hänvisat till SkU. 3Yrkande 4 hänvisat till KrU.