I anslutning till sommarolympiaden 1992 visades ett reportage i televisionen om antalet kvinnliga ledare i den svenska truppen, eller rättare om avsaknaden av kvinnliga ledare.
Trots jämställdhetsplaner och försäkringar om ett ökat arbete för att stärka kvinnornas roll inom idrotten tycks det svårt att bryta männens dominerande roll i idrottsvärlden. Kvinnorna i de beslutande organen är alltför få. I verksamheten är antalet kvinnliga ledare och tränare för litet.
Fortfarande styrs idrottsrörelsen av män och verksamheten är i hög grad anpassad till mäns och pojkars villkor.
Även om ett ökat antal flickor varje år ansluter sig till idrottsrörelsen, så visar det sig att de ofta slutar idrotta efter några års aktiviteter. För att nå en annan utveckling måste flickors insatser och deltagande uppvärderas. Det är dags att radikalt förändra resurstilldelningen då det gäller flickors och pojkars idrottsliga verksamhet.
Kvinnliga förebilder behövs! Det är viktigt att våra ungdomar inom idrotten möts av förebilder som lär dem att utveckla inte bara manliga utan också kvinnliga egenskaper.
Högre krav måste ställas på idrottsrörelsen för att de skall utveckla arbetet så att fler kvinnor kommer med som beslutsfattare, ledare och tränare. Då kan verksamheten utformas på kvinnors och flickors villkor och ge dem ett större utbyte av sitt idrottande.
Ekonomiska styrmedel bör användas om inte jämställdhetsarbetet påskyndas.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts angående jämställdhetsarbetet inom idrottsrörelsen.
Stockholm den 25 januari 1993 Ingegerd Sahlström (s) Ewa Hedkvist Petersen (s) Marianne Carlström (s) Ulla Pettersson (s) Britta Sundin (s)