I regeringens proposition ''Regionalpolitik för 90-talet'' betonas kulturpolitikens betydelse för att skapa regional utveckling, dels som en dynamisk faktor för människor i regionen, dels ur en näringspolitisk synvinkel där kulturvärden vägs in vid val av lokalisering av företag.
Vid nyskapande och planering kan kulturmiljön ge värdefulla upplysningar om hur individen har anpassat sig till skilda förutsättningar i natur och byggd miljö. I sammanhanget är det av största vikt att det ges möjligheter till ekonomiskt stöd vid återanvändning av äldre bebyggelse. Även ny bebyggelse på landsbygden kan i många avseenden vara ett positivt tillskott, bl.a. genom att landsbygden hålls vid liv för att på detta sätt hejda en viss del av den nedläggning och igenväxning som hotar kulturlandskapet.
Idag ställs allt högre krav på turismen att möta människors behov av upplevelser. Det är inte tillräckligt att tala om hur turisterna ska resa, bo och äta, man måste också visa vad turisterna kan göra på sin semester.
Därför är det viktigt att använda kulturutbud och kulturtraditioner för att ge turismen ett attraktivt och kvalitativt innehåll. Denna s.k. kulturism har i andra länder, exempelvis Frankrike och England, givit goda resultat. T.ex. kan en arkeologisk utgrävning göras till en turistattraktion. Både kulturen och turismen tjänar på samarbete och turisterna får kunskap och kvalitet i sin upplevelse.
Skåne har med alla sina kulturminnen och miljöer speciellt goda förutsättningar för sådan kulturism. I samarbete med riksantikvarieämbetet borde man kunna utveckla lämpliga projekt i vårt landskap. En bättre samordning och marknadsföring av alla goda idéer på turistområdet, som redan finns i Skåne, måste också ske. Skåne måste marknadsföras som en region i turistsammanhang.
Högskolorna i Skåne borde också vara tillgängliga under sommaren för publika seminarier och föreläsningar. Det skulle säkert också vara av stort intresse för turister att få visningar av både lokaler och laboratorier.
Många turister vill under sin semester uppleva utmaningar. Att på olika sätt komma i kontakt med Skånes högskolor skulle kunna bli en utmaning för hjärnan. Vi skulle kunna erbjuda ''hjärnturism'' i vårt rika landskap.
Det är få landskap som inom sina gränser kan erbjuda turister så många olika slags upplevelser som Skåne. Landskapet har en rik och omväxlande natur och en mängd sevärdheter av unikt slag. Det finns möjligheter att utöva många slags aktiviteter som t.ex. bad, fiske, segling, golf och tennis. Cykel- och vandringsleder med övernattningsmöjligheter är väl utbyggda. Vid Skånes långa kust finns ett flertal fritidsbåtshamnar med fullgod service. Under sommaren avlöser konst- och musikveckorna varandra och kulturminnena ligger tätt.
Trots alla dessa tillgångar och trots landskapets läge med 12--15 miljoner människor boende på endast en dagsresas avstånd, har Skåne endast 11,5 % av landets gästnätter. Detta är visserligen en positiv utveckling men fortfarande är det så att alltför många turister snabbt passerar landskapet på sin väg norröver eller söderut.
För att turismen ska kunna utvecklas till en näringsgren av betydelse i Skåne krävs rejäla satsningar på olika områden.
I Skåne beräknas ca 2 000 företag med ca 12 000--15 000 anställda direkt vara beroende av besöksnäringen. Alltför sällan nämns turismens nationalekonomiska betydelse för den svenska handelsbalansen. Inkommande turister till Sverige kan likställas med export.
Ett handgripligt jämförelsetal kan anges: Exportvärdet av en Volvo är detsamma som intäkterna (utläggen) från tio tyska turister eller fem tyska affärsresenärer, som stannar en vecka i Sverige! De 130 000 tyskar, som varje år bor på kommersiella boendeanläggningar i Skåne motsvarar exportvärdet av 2 500 Volvobilar. För hela Sverige motsvarar det närmare 27 000 exporterade bilar. Därför är det viktigt att turismen ses som en av de viktigare näringsgrenarna i framtiden.
De största utlandsmarknaderna för svensk turism finns i Norden och Tyskland. För Skånes del är det internationella närområdet Danmark och Nordtyskland. Det är knappt en dags bilfärd långt ner i Tyskland och Beneluxländerna.
Miljöfrågorna bedöms successivt komma att växa i betydelse. En positiv miljöprofil är redan ett bra argument i marknadsföringen av Sverige. Det gäller natur, vatten och luft. Men även teknologiskt har vi i Skåne en hel del att visa upp.
Ur nationell synpunkt är det alltså viktigt att Skåne får maximala möjligheter att dra turister till landet. Därför är det oroande att Next Stop Sweden fått en sammansättning, som i alltför hög grad representerar Stockholmsregionen och därmed saknar erforderliga kunskaper om Sveriges totala möjligheter som turistland. Av de medel som Styrelsen för Sverigebilden årligen ska fördela för att marknadsföra landet ute i världen, borde ett rimligt belopp årligen användas till marknadsföring i Nordtyskland och Danmark genom det regionala organet Skånes Turistråd. Skånes Turistråd ägs av de skånska kommunerna och landstingen, och kompetensen inom rådet är mycket god. Sannolikt skulle avkastningen på ''insatt kapital'' ge betydligt bättre utdelning genom att denna närkontakt utnyttjas än om verksamheten ska fjärrstyras från Stockholm.
Ett förslag som skulle förbättra möjligheterna är att ett förslag till turistpolitiskt handlingsprogram tas fram.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om turism i Skåne.
Stockholm den 25 januari 1993 Siw Persson (fp) Margitta Edgren (fp) Bengt Harding Olson (fp) Olle Schmidt (fp)