I Norrbotten finns ca 20 000 LO-medlemmar som saknar grundskolekompetens. Tidigare har de korttidsutbildade varit svåra att rekrytera till studier, men i Norrbotten har man lyckats med hjälp av så kallade uppsökare.
Från en blygsam början 1987 i en kommun (Kiruna) med 28 deltagare har ABF-skolan i Norrbotten utvecklats och blivit en viktig del i utbildningssamhället. Läsåret 1991/92 studerade 543 norrbottningar i länets 14 kommuner i ABF- skolan. Sedan starten 1987 har skolan haft 1 618 elever. Skolan vänder sig i första hand till yrkesverksamma LO- medlemmar som saknar grundskolekompetens.
Inför läsåret 1990/91 uppsöktes ca 2 000 personer i länet. Av dessa började 759 att studera vid ABF-skolan. Ett mycket bra resultat, nära 40 % värvades till studier, att jämföras med riksgenomsnittets 5 %.
I en vetenskaplig studie 1992 konstaterar forskaren att deltagarna varit mycket nöjda med ABF-skolan. Bland annat säger eleverna att de blivit mycket bättre på att uttrycka sig i tal och skrift. En stor del säger sig klara sitt yrkesarbete bättre med bättre självförtroende, tack vare studierna.
För flertalet av deltagarna i ABF-skolan räcker inte enbart Komvux som utbildningsalternativ. Med svag självkänsla -- vilket många korttidsutbildade har -- vågar man sig inte in i det traditionella utbildningssystemet. Man har heller inte möjlighet att ekonomiskt klara av en utbildnig som kan upplevas vansklig och osäker. ABF- skolan har visat sig vara ett första steg till fortsatta studier.
ABF-skolans framgång i Norrbotten har rönt stort intresse inom och utom landet. Skolan utsågs av Utbildningsdepartementet till Sveriges projekt i det nordiska samarbetet i vuxenutbildningsfrågan.
De nedskärningar som gjordes i budgeten för folkbildningen gjorde att de korttidsutbildade i Norrbotten förlorade 10 miljoner kronor. Två miljoner återstod, vilket endast räcker till 80 elever. De tidigare anslagen för uppsökande verksamhet, som lyckats så bra, upphörde helt.
Folkbildningen bör genom studieförbunden tillföras ytterligare medel för vidare utbildning av lågutbildade och arbetslösa ungdomar och vuxna. Medlen skulle utnyttjas för utbildning av det slag som t.ex. ABF-skolan representerar.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om stödet till folkbildningen.
Stockholm den 21 januari 1993 Åke Selberg (s) Monica Öhman (s) Ewa Hedkvist Petersen (s) Sten-Ove Sundström (s) Leif Marklund (s) Bruno Poromaa (s)