Alla barn skall ha rätt till en trygg uppväxtmiljö, där var och en får samma möjligheter att växa och mogna efter sina egna unika förutsättningar. Samhällets omsorger och service bör utgöra ett stöd och ett komplement till föräldrarna i deras fostrargärning. Skolan har, förutom att förmedla kunskaper, också en uppgift att fostra eleverna till att förstå sig själva och andra samt lära eleverna att själva forma en åsikt och kunna göra personliga ställningstaganden. Unga människor skall kunna ta ansvar för sig och sitt handlande, vilket i sin tur förutsätter att de får känna sig delaktiga och medverka i samhällsutvecklingen.
Många barn och ungdomar känner stor otrygghet i dagens samhälle. Mobbing och andra övergrepp gör att barn och ungdomar hamnar utanför gemenskapen. Indragningar och besparingar inom barn- och fritidsomsorgen innebär att många barn i de första skolåren har mist en fast punkt där de kan möta vuxna efter skoldagen. Föreningar som har till uppgift att engagera de unga på fritiden har fått det allt svårare ekonomiskt.
I dag lämnar många ungdomar skolan utan att ha en chans att komma in i vuxenvärlden. Den svåra arbetsmarknadssituationen ger inte möjligheter till arbete och egen försörjning och därmed, med den allt dyrare bostadsmarknaden, inte heller tillgång till egen bostad. Det finns en stor risk att åtgärder som ungdomspraktikplatser håller ungdomarna utanför den ordinarie arbetsmarknaden och att de därmed aldrig får en chans till ett riktigt arbete.
Rotlöshet, tomhet och brist på sysselsättning är en farlig utveckling för dagens unga som kan medföra konsekvenser i form av utslagning, missbruk och kriminalitet. En sådan utveckling kommer att stå samhället dyrt.
Unga människors situation sammanhänger med en rad olika faktorer varför ungdomspolitiken måste sättas in i ett helhetsperspektiv. Det krävs en rad förebyggande, stödjande och stimulerande insatser för att ge barn och ungdomar goda och jämlika förutsättningar att ta ansvar för sina liv och för att kunna förverkliga sina drömmar och visioner.
Regeringen har beslutat tillkalla en särskild utredare om ungdomars levnadsvillkor och framtidsutsikter.
Vi anser att det är inte tillräckligt när ungdomarna står inför stora svårigheter att komma in på arbetsmarknaden, små möjligheter till egen försörjning och därmed också brist på samhörighet med vuxenvärlden.
Det är så allvarligt att det fordras en samling kring barns och ungdomars problem och en prioritering av de insatser som kan komma ifråga. Eftersom hoten är så stora i dagens samhälle är det av största vikt att insatser kommer snabbt. Därför föreslår vi att en barn- och ungdomskommission tillsättes med uppgift att göra en samlad probleminventering och att komma med förslag till helhetslösningar, oberoende av nuvarande ansvarsfördelning mellan olika myndigheter, samt att initiera snabba åtgärder.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av en barn- och ungdomskommission.
Stockholm den 20 januari 1993 Birthe Sörestedt (s) Bengt Silfverstrand (s) Bo Nilsson (s)