Kulturmiljövårdens olika verksamheter spelar en mycket stor roll för att motverka historielöshet i vårt land. Begreppet kulturvård innebär att den byggda miljön ses i det tvärvetenskapliga perspektiv som sätter den kulturhistoriskt värdefulla bebyggelsen i sitt sammanhang. Genom att bevara och sprida kunskap om detta kulturarv, bidrar kulturmiljövården till människornas förståelse av sitt samhälle och de tidigare generationer som byggt det. I begreppet ligger också att den byggda miljön ses som en resurs att ta tillvara i den fortsatta samhällsutvecklingen, i akt och mening att bidra till människornas livskvalitet. Den europeiska integrationen motiverar att såväl vårt specifika kulturarv -- lokalt, regionalt och nationellt -- som det arv vi delar med Europa i övrigt ges bästa tänkbara förutsättningar att skänka identitet och kunskap även åt kommande generationer.
Kulturvården och dess olika verksamhetsgrenar är numera av relativt stor omfattning och bör i största möjliga utsträckning integreras i det övriga samhället.
Verksamhetens volym är vidare så stor och kostnadskrävande, att den i flera avseenden motiverar rationaliseringsåtgärder. De rationaliseringar som inom en snar framtid måste genomföras, bör ta sin utgångspunkt bl.a. i stark mål- och relevansstyrning, samt avsevärt minskad administration -- särskilt på central nivå. De faktiska behoven i samhället måste styra verksamheten. De avsevärda statliga anslag som har avsatts på central nivå når uppenbarligen inte ut i rimlig utsträckning.
De principer man hittills följt när det gäller anslagsbevillning bör ses över främst i tre avseenden:
1. Det mesta av resurserna för ''operativ'' verksamhet bör ej kanaliseras till central nivå utan till kommunal eller landstingskommunal nivå (t.ex. läns/regionsmuseer). Sådan verksamhet skulle i avsevärd utsträckning med fördel kunna läggas ut på entreprenad och konkurrensbaserad produktion (t.ex utställningar, utgrävningar, konserveringstekniskt arbete och antikvarisk planering)
Detta kommer förhoppningsvis att innebära fördelar både när det gäller kostnadseffektiviseringar, kvalitetshöjning och geografisk spridning och förbereda för en öppnare Europamarknad.
2. FoU-resurser inom kulturvården skulle bättre komma landet till gagn genom att i högre utsträckning än idag fördelas till universitetsväsendet. Öppna avtalsbaserade samarbetskonstruktioner mellan högskoleenheter och andra berörda offentliga organ samt med det privata näringslivet skulle ytterligare förstärka detta. Därigenom skulle såväl högre kvalitet som bättre kostnadseffektivitet sannolikt uppnås.
Den ringa forskningsandelen av kulturvårdens verksamhet stimulerar knappast till vidareutveckling. Det finns hittills praktiskt taget inga spridningseffekter från kulturvården i form av forskningsföretag eller arbetsskapande avknoppningsföretag inom näringslivet.
3. Inom kulturvårdssektorn saknas en sammanhängande, trovärdig och begriplig policy för att nå ut till medborgarna, vilket bidrar till en dålig avkastning på de insatta resurserna.
Vidare kan man konstatera att det knappast finns något näringsliv eller någon arbetsmarknad att tala om av kulturvårdande slag vid sidan om samhällets institutioner. Den typ av avknoppningsföretag, t.ex. farmakologisk industri som sjukvården gett upphov till, finns överhuvudtaget inte med museerna och de antikvariska organen som bas.
Universitets- och högskolevärlden har en svag relation till den samhälleligt-operativa kulturvårdande sektorn, både inom traditionellt musealt-antikvariskt orienterade ämnesområden och i ännu högre grad inom exempelvis samhällsvetenskap, ekonomi, naturvetenskap och teknik.
Det är angeläget att bryta denna negativa utveckling och finna former för en bärkraftig kulturvård som bättre utnyttjar kunskapspotentialen som finns spridd i hela landet. En försöksverksamhet bör därför etableras, lämpligen i Göteborg på grund av dess särställning med Institutionen för kulturvård vid Göteborgs universitet.
En pilotverksamhet bör snarast startas, som innebär att initiera, etablera och bygga upp ''Kulturvårdsuniversitetet Väst'' genom lämpade riktade åtgärder inom Göteborgs Universitet, Chalmers Tekniska Högskola och vissa berörda högskolor och sektorforskningsinstitut i den västsvenska regionen. Modell för en sådan konstruktion kan vara s k Health Science Universities.
I anslutning till ett sådant kulturvårdsuniversitet bör det ske en etablering och vidareutveckling av löpande utbildningsprogram på högskolenivå, gymnasienivå samt som fort- och vidareutbildning både för anställda och arbetslösa på samtliga kompetensnivåer. Bl.a. bör ett ''kulturvårdsgymnasium'' inrättas med innovativ inriktning och nära koppling till dels kulturvårdsuniversitetet, dels näringslivet i Göteborgsregionen och övriga Västsverige.
Vidare bör riktade insatser mot småföretagare genomföras, särskilt orienterade mot behoven i den berörda sektorn för att stimulera etablering av expansiva verksamheter av marknadsbaserad karaktär. Även övriga etablerade företag bör i görligaste mån integreras i ett sådant stimulerande program, bl.a. för att möjliggöra vidareutveckling av lämpade sektorer av tillverkningsindustrin.
Slutligen bör särskilda insatser riktas mot vidareutveckling eller nyetablering av företag med anknytning till kulturvårdsfältet, underhållstekniska områden och verksamheter baserade på turistnäringen.
Sammantaget avses de angivna insatserna stimulera en samverkan enligt modellen utbildning -- forskning -- produktion. Ett sådant verksamhetsnät bör ha som huvudsyfte att tillgodose Göteborgs och den västsvenska regionens egna behov. Dessutom bör det utgöra en attraktiv utvecklingsmodell som genererar produktion, arbetstillfällen, utbildning och utveckling med avsättning i ett betydligt större område. Primärt avser det gälla Skandinavien och Europa men även Östeuropa och Baltikum.
Modellen syftar till att fungera som ett nav för innovativ vidareutveckling och att bli en ''exportartikel'' för mässor, konferenser och kunskapsexport.
Organisationen måste därför ha så stor internationell öppenhet som möjligt vad beträffar omvärldsuppfattning, kunskaps- och produktutveckling samt nätverksuppbyggnad.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av decentralisering av resurser för kulturvårdande verksamhet,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av en sammanhängande, trovärdig och begriplig policybildning för den kulturvårdande verksamheten,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om inrättande av Kulturvårdsuniversitet Väst.1
Stockholm den 26 januari 1993 Ingrid Näslund (kds) Harry Staaf (kds) Lennart Fridén (m) Kent Olsson (m) Erling Bager (fp) Ingela Mårtensson (fp) Rune Thorén (c) Marianne Andersson (c) 1 Yrkande 3 hänvisat till UbU