När man får beskrivningar av en framgångsrik skola eller förskola är det påfallande ofta en kulturverksamhet som skildras. Den glädje och det allvar som barn och ungdomar utstrålar när de uttrycker sig genom musik, sång, bild eller andra konstnärliga språk är det starkaste skälet för att hävda alla barns rätt att utveckla sin skaparlust.
För att ge barn goda möjligheter att möta kultur måste insatserna göras i de miljöer där barnen dagligen vistas. Det är vad som händer i förskolan, skolan och i det lokala föreningslivet, som till stor del avgör vilka tillfällen barn och ungdomar får till egna kulturupplevelser. I de flesta kommuner finns också mer eller mindre ambitiösa planer för hur barn- och ungdomskulturen skall främjas.
Under 1980-talet hade barn och ungdomskulturen förtur i kulturpolitiken. Några exempel:
På teaterområdet lyftes Unga Riks, Backateatern och Unga Klara fram. Bidragen till fria teatergrupper räknades upp. Filminstitutet fick höjda anslag för att ta fram kopior på filmer för skolbio och filmklubbsverksamhet, för stöd till medieverkstäder, för pedagogiskt material om film- och mediekunskap och för att främja lokal filmkulturell verksamhet. En litterär klassikerutgivning för skolbruk startades.
Via Socialdepartementet utgick omfattande bidrag för att stimulera kulturverksamheten vid fritidshem och förskolor. ''Kultur i skola-verksamheten'' utvidgades genom en särskild satsning på dans. Genom ''Kulturbudkavlen'' skapades en ny modell för utveckling av ungdomars eget skapande, främst inom teater-, dans- och musikområdet.
Sammantaget innebar dessa och andra insatser att statens stöd till barn- och ungdomskultur ökade med några hundra miljoner under åttiotalets senare hälft.
Många av de statliga åtgärderna syftade till att stimulera kommunerna att utveckla genomtänkta program för barn och ungdomars kultur. Strävandena var framgångsrika. Kommunerna tog ett större ansvar för barn- och ungdomskultur.
Hotbilden
I dag är läget annorlunda. Många av landvinningarna från 1980-talets sista år är hotade.
Lärare och kulturpedagoger, artister och konstnärer, som ägnar sig åt barn- och ungdomskulturen vittnar om att de har allt svårare att få gehör för sina idéer. De anser att de möter ointresse och oförståelse i de politiska församlingarna.
Tyvärr är inte uppfattningen obefogad. Under 1990- talets första år har barn- och ungdomskulturen hamnat i snålblåsten. Det finns flera skäl till detta.
Den borgerliga regeringen har med några få undantag inte tagit några initiativ på barn- och ungdomskulturområdet. I årets kulturbudget föreslås som främsta insats att kulturrådets fria medel för barn och ungdom räknas upp med 3 miljoner kronor. Det är naturligtvis välkommet, men som enda egentliga insats för barn och ungdomskulturen framstår förslaget som håglöst.
Allra allvarligast är den nedgradering av skolans kulturuppdrag som regeringen vill genomföra. I det förslag till ny timplan som Läroplanskommittén nyligen presenterat hotas kulturämnena och idrotten att nära nog raderas ut från skolschemat.
Efter förra valet är flertalet kommuner borgerligt styrda. I flera av dessa kommuner genomförs besparingar på barn- och ungdomskulturen. Kulturinstitutionerna får mindre pengar för barn- och ungdomsverksamhet. Avgifterna till kommunala musikskolan höjs till sådana nivåer att många barn utestängs på grund av att föräldrarna inte har råd att betala avgiften.
Förbättra samspelet mellan stat och kommun 1980-talets kulturpolitik för barn och ungdom byggde på ett lyckat samspel mellan statliga och kommunala insatser.
I det borgerligt styrda Sverige leder växelspelet mellan stat och kommun till att barn- och ungdomskulturen sitter trångt.
När det gäller den framtida kulturpolitiken för barn och ungdom är det enligt vår mening viktigt att förtydliga roll- och ansvarsfördelningen mellan stat och kommun. De utgångspunkter som den förra socialdemokratiska regeringen angav i sitt kulturprogram för barn och ungdom bör enligt vår mening fortfarande vara vägledande.
Statens ansvar för barn- och ungdomskulturen är framför allt attstimulera bredd och kvalitet i utbudet för barn och ungdomar på alla kulturområden och sprida kunskaper om detta utbud,bidra till en struktur för kultur i hela landet som gör kulturen lättåtkomlig för barn och ungdomar oavsett bostadsort,ställa krav på de statsstödda centrala och regionala institutionerna att ge större utrymme åt barn och ungdomar i sin verksamhet, stödja föreningslivets kulturverksamhet i former som gynnar barn- och ungdomskulturen,uppmärksamma nya kulturyttringar och verksamheter utanför de etablerade organisationerna,stimulera utvecklingsarbete för barns och ungdomars eget skapande.
Kommunerna har huvudansvaret för barn och ungdomars lokala kulturmiljö. Det är i hög grad på kommunerna det beror om de nationella insatserna kan få genomslag i verkligheten. Kommunerna svarar för att barn- och ungdomskulturen utformas så att den passar de lokala förutsättningarna och når alla,alla barns rätt till eget skapande gynnas,samspel mellan förskola, skola, föreningsliv, fritidsverksamhet, kulturarbetare och kulturinstitutioner uppmuntras,kulturens roll behandlas i skolans arbetsplaner och i de lokala skolplanerna, personalen inom olika barn- och ungdomsverksamheter uppmuntras till fortbildning inom kulturområdena, samverkan inom olika delar av förvaltningarna underlättas.
För kommunerna innebär dessa riktlinjer att de kan verka som ''beställare'' gentemot staten. Kommunerna bör kunna peka ut på vilka områden framtida statliga insatser är behövliga och önskvärda.
Ge förtur åt barn- och ungdomskulturen!
Både statens och kommunernas finanser kommer de närmaste åren att vara hårt ansträngda. Medel för barn- och ungdomskulturen måste till stor del tas fram genom omfördelning från andra verksamheter. De kan endast i begränsad del betalas med nya resurser.
Vi anser att man både inom stat och kommun skall ha som mål att ge förtur åt barn- och ungdomskulturens behov.
För de statliga kulturinstitutionerna bör gälla att de i sina anslagsframställningar konkret skall ange vad de gör för barn och ungdom och hur de vill utnyttja tillgängliga resurser för att utveckla verksamheten för barn och ungdom.
I det nya filmavtalet har på socialdemokratiskt initiativ förts in ett åläggande för filminstitutet att öka produktionsresurserna till barn- och ungdomsfilm. Den stora uppräkningen av anslaget till Filminstitutet skapar enligt vår mening goda förutsättningar för att ge barn- och ungdomsfilmen en framträdande plats. Riksdag och regering bör noga följa hur Filminstitutet uppfyller avtalet i denna del.
På liknande sätt är det enligt vår uppfattning angeläget att man i den kommunala budgetbehandlingen ger barn- och ungdomskulturen företräde.
Om dessa riktlinjer konsekvent tillämpas i de offentliga budgetprocesserna kommer vi trots ett kärvt ekonomiskt läge kunna vidmakthålla och utveckla våra ambitioner på barn- och ungdomskulturområdet.
Skolan -- vår viktigaste kulturinstitution
Skolan är vår viktigaste kulturinstitution. Skolans kulturuppgift är trefaldig:Skolan skall förmedla upplevelser av levande kultur.Skolan skall ge eleverna kunskap om vår kultur, vårt kulturarv och olika kulturyttringar.Skolan skall ge eleverna goda möjligheter till eget skapande.
Det går inte att framhålla någon av dessa uppgifter som mer betydelsefull än någon annan. Alla erfarenheter visar att en framgångsrik kulturförmedling i skolan kräver ett samspel mellan upplevelse, analys och eget skapande.
I litteraturundervisningen är det viktigt att eleverna får möjlighet att lära sig att förstå olika formspråk och genrer inom litteraturen. Men lika viktigt som teoretisk litteraturkunskap är att eleverna får läsa böcker och själva träna sig i att uttrycka tankar och känslor i skrift.
Det kan vara olika lätt att i skolan ge plats åt både upplevelse, förståelse och eget skapande. Bild och litteratur är två ämnen där de praktiska förutsättningarna är goda att låta dessa moment naturligt avlösa, återkomma regelbundet och förstärka varandra.
De barn som får se konst och diskutera den, vågar också i sitt eget skapande pröva nya uttrycksformer.
Även på andra områden där det krävs större ansträngningar och kostnader finns det gott om exempel där man lyckats förena möte med konsten, analys och eget skapande. Det gäller till exempel teater, musik och film.
Det är en gammal pedagogisk sanning att kulturyttringar och eget skapande bidrar till att underlätta inlärning och förståelse av kunskapsstoffet. Ämnesundervisningen blir begriplig och åskådlig om den stöds av kulturämnena. Egna teckningar, utställningar, dramatiseringar är till god hjälp för att bearbeta ett teoretiskt kunskapsstoff.
Modern forskning har visat att det krävs ett bra samspel mellan teoretiska ämnen och praktisk-estetiska ämnen för ett utvecklande skolarbete. Att ge kulturämnena en stark ställning kan därför också motiveras med att de berikar övrigt skolarbete.
Kulturämnena ger skoldagen liv och lust. De spelar en central roll för att skolan skall klara sin fostrande uppgift. Livsåskådningsfrågor, förståelse av de egna känslorna, relationer mellan människor, samhällsklasser och länder kan med hjälp av barnfilm, teater och andra konstarter göras begripliga för den unga människan på ett sätt som inte är möjligt i traditionell undervisning.
Vi anser att det är förvånande att regeringen gett läroplansutredningen sådana direktiv att den sett sig tvungen att föreslå en kraftig neddragning av timantalet i skolan för idrott, slöjd, bild och musik. Läroplanskommitténs förslag bör enligt vår mening avvisas i de delar som gäller de praktiskt-estetiska ämnenas utrymme i skolan.
Vi redovisar i en annan motion vår uppfattning om den fortsatta beredningen av läroplans- och betygsutredningarna. I det följande begränsar vi oss därför till några aspekter som gäller kulturämnena i skolan.
Läroplanskommittén har haft kort tid till sitt förfogande. Det kan förklara att åtskilliga förslag är ogenomtänkta. Enligt direktiven skall läroplansöversynen syfta till att förstärka språkens ställning i skolan, föreslå tidsmässiga förstärkningar inom vissa ämnen, öka utrymmet för elevernas tillval och samtidigt skapa förutsättningar för skolorna att profilera sig.
Dessa önskemål på läroplanen är inte lätta att förena. Stoffträngseln i skolan är en realitet. Om man samtidigt vill ge mer tid för nya ämnen, profilering av skolan och öka antalet tillval blir resultatet en olöslig målkonflikt.
Läroplanskommittén har löst målkonflikten genom att föreslå kraftiga minskningar av tiden för bl.a. idrott, slöjd, musik och bild. Dessa ämnen disponerar i den nuvarande läroplanen drygt 20 procent av timplanetiden. Läroplanskommitténs förslag innebär att tiden för praktiskt- estetiska ämnen minskar till 14 procent.
I ett snabbt föränderligt samhälle måste givetvis ämnesinnehållet i skolan fortlöpande omprövas. Nya kunskapsbehov uppstår. En förnyelse av ämnesinnehållet i skolan kan dock inte åstadkommas om man mekaniskt lägger nya teoretiska undervisningmoment till de gamla. Informations- och kunskapsexplosionen i dagens samhälle leder till att kunskapsmängden inom alla ämnen är långt större än tidigare. För alla skolämnen gäller att en sovring av kunskapsstoffet måste ske.
Läroplanskommittén hade sannolikt lyckats bättre om den genomfört en mer förutsättningslös analys av vilka framtida kunskaper och färdigheter vi kan inhämta i skolan, i arbetslivet, i återkommande utbildning -- i ett livslångt lärande.
Utbildningsdepartementet har i dag en moderat ledning. Detta har lett till att moderaternas syn på fasta kunskaper och reglerat ämnesinnehåll styrt utredningens överväganden på ett olyckligt sätt. Den moderata kunskapssynen leder i praktiken till ett förord för det stillastående och oföränderliga; det finns ett för en gång givet pensum kunskaper som alla elever skall lära in efter samma mall.
Vår skolsyn är en annan. Ungdomsskolan har fler uppgifter än att ge eleven kunskaper för arbetslivet. Den skall ge unga människor en chans att utveckla och pröva sin förmåga på många områden. Den skall ge eleverna tillfälle att utveckla en egen livshållning. Av dessa skäl måste teoretiska och praktiska moment blandas i undervisningen, kunskapsinhämtande varvas med kulturupplevelser och inlärning med personlighetsutveckling. Bara den skola som på detta sätt ger eleverna en allsidig fostran, kommer att lämna från sig mogna elever som kan göra självständiga val i livet.
De statliga bidragen till skolan ges nu i form av ett generellt anslag till kommunerna. Många av de regler som tidigare var förknippade med bidragen har avvecklats. Kommunerna har fått en större frihet att planera den egna skolorganisationen. Uppgifterna för de statliga skolmyndigheterna har begränsats. I en del kommuner har kulturnämnden uppgått i fritidsnämnden och skolstyrelsen ersatts av en barn- och ungdomsnämnd.
Minskad statlig styrning och en friare kommunal nämndorganisation har varit en förändring som samtliga partier önskat. För att fördelarna med den borttagna regleringen för skolan skall kunna tas tillvara krävs dock att varje kommun tydligt redovisar sina ambitioner och planer för barn- och ungdomskulturen. För nationella myndigheter som skolverket och kulturrådet blir en viktig uppgift att utvärdera om skolan uppnår sina kulturmål.
Socialdemokraterna framhävde i regeringsställning skolans betydelse som kulturinstitution. Kultur-i-skola- projektet ledde till att många skolor förde in kulturen i nya spännande former i skolarbetet. På högstadiet fick kulturämnena större betydelse genom möjligheterna till dubbla tillval. I gymnasieskolan -- där de praktisk-estetiska ämnena tidigare hade en begränsad plats -- kan efter gymnasiereformens genomförande eleverna välja treåriga estetiska program, en tvåårig estetisk linje eller en tvåårig musiklinje.
En del av dessa skolreformer har främst betydelse för de specialintresserade eleverna. Vi behöver nu åter markera att kulturämnena skall ha en framträdande plats i alla skolors verksamhet.
I samband med att nya läroplaner fastställs bör skolans kulturmål preciseras. Vi har ovan angett några utgångspunkter för hur detta bör formuleras. Vi anser också att skolverket och kulturrådet bör få i uppdrag att fortlöpande utvärdera skolans kulturverksamhet, att utarbeta referensmaterial och att sprida kunskaper om hur kulturen kan lyftas fram i skolarbetet.
Regeringen föreslår i budgetpropositionen att kulturrådets utvecklingspengar ökar med 3 miljoner kronor för barn och ungdom. Vi anser att summan är otillräcklig. Vi föreslår därför att kulturrådets anslag för kultur i skola ökar med 6 miljoner kronor utöver vad regeringen föreslagit.
Inom ramen för denna anslagsökning bör kulturrådet fullfölja dans-i-skolan-projektet. Hittills har genom statliga stödinsatser dansen introducerats som ett reguljärt inslag i skolundervisningen i ett fyrtiotal kommuner. Bidraget är ett stimulansbidrag och förutsätter att kommunen själv tar över hela ansvaret för dansen i skolan när verksamheten efter några år etablerats. Kulturrådet bör pröva om inte denna modell kan vara lämplig för att ge andra konstarter en bättre förankring i skolan.
Svenska rikskonserter svarar sedan länge för musikpedagogisk utveckling för skolungdom och amatörmusiker. Amatörverksamhet på musikområdet spänner över ett vitt fält -- klassisk musik, jazz, rock, körsång, folkmusik och folkdans. Behoven skiftar och förändras år från år.
För att ge Rikskonserter bättre möjligheter att samspela med musikskolor och amatörorganisationer föreslår vi att anslaget till Rikskonserter höjs med 2 miljoner kronor.
Femårsprogram för fria teater-, musik- och dansgrupper
De fria grupperna har en central betydelse i kulturlivet. De fria gruppperna har svarat för förnyelse av teatern, musiken och dansen. De har vunnit en ny publik för scenkonsten genom att spela på mindre orter och utanför institutionernas scener. Flertalet barnteaterföreställningar sätts upp av fria grupper.
Inom samlingsnamnet fria grupper ryms ett antal teaterproducenter av delvis mycket olika slag. Vissa ensembler är jämförelsevis stora och har egna lokaler, andra ensembler är mindre och utnyttjar de scener som finns att tillgå.
Teaterkostnadsutredningen har visat att de fria grupperna fortfarande lever under knappa ekonomiska villkor. De senaste årens minskade kommunala bidrag har ökat den ekonomiska otryggheten. Skolor, fritidsgårdar och föreningar har i dag mindre möjligheter att beställa föreställningar. Flera fria grupper har det senaste året lagts ned eller upphört att spela.
Vi krävde förra året att de statliga bidragen till de fria grupperna under en femårsperiod skulle räknas upp med 5 miljoner kronor per år, totalt alltså med 25 miljoner kronor. Staten bör kunna förutsätta att kommuner och landsting bidrar med minst lika mycket.
Den borgerliga riksdagsmajoriteten avslog vårt yrkande. Vi beklagar detta. Följden av det borgerliga ointresset har blivit att ett stort antal fria grupper nu hotas av nedläggning. För att skapa ett andrum för de fria grupperna är det nu än angelägnare att staten garanterar en etappvis uppräkning av bidragen enligt den modell vi föreslagit. Inte minst med tanke på barn- och ungdomsteatern är detta angeläget.
Konstruktionen av ett nytt stöd till de fria grupperna bör utformas så att en tydlig skillnad görs mellan olika ändamål för stödet. En uppgift för ett nytt stöd bör vara att stärka de grupper som är verksamma utanför storstäderna och ge nya regionalt förankrade grupper chans till etablering. En andra uppgift bör vara att stödja unga artister och konstnärligt nyskapande. En tredje uppgift bör vara att främja barn- och ungdomsteatern för vilken de fria grupperna i dag spelar en central roll.
Regeringen föreslår i årets budgetproposition att den framtida ansvarsfördelningen mellan Svenska riksteatern och länsteatrarna utreds. Utredningen skall analysera om det ekonomiskt och konstnärligt är motiverat att föra över en del av Riksteaterns uppgifter på länsteatrarna och de fria grupperna.
Vi anser att det är ologiskt att särskilt utreda Riksteatern, när utredningen skall behandla villkoren för all teater utanför storstäderna. Vi anser därför att teaterutredningen bör få i uppdrag att göra en samlad bedömning av vilka ambitioner som skall gälla för samhällets stöd till Riksteatern, länsteatrarna och de fria grupperna. Utredningen bör få en parlamentarisk sammansättning.
När det gäller barn- och ungdomsteater har Sverige länge varit framstående. En viktig uppgift för teaterutredningen måste därför vara att skapa förutsättningar för en fortsatt vital barn- och ungdomsteater.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ansvarsfördelningen mellan stat och kommun för barn- och ungdomskulturen,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om förtur för barn- och ungdomskulturens behov,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att de statliga kulturinstitutionerna och Filminstitutet skall redovisa sina insatser för barn och ungdom,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om de praktisk-estetiska ämnenas betydelse i skolan,1
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om Skolverkets och Kulturrådets utvärdering av skolans kulturverksamhet,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vikten att precisera skolans kulturuppdrag,1
7. att riksdagen beslutar att till Bidrag till utvecklingsverksamhet inom kulturområdet till en ny anslagspost benämnd Kultur i skola för budgetåret 1993/94 anvisa 6 000 000 kr.,
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en fortsättning av dans i skolan- projektet,
9. att riksdagen beslutar att till Bidrag till Svenska Rikskonserter för budgetåret 1993/94 för utvecklingsarbete i enlighet med vad i motionen anförts anvisa 2 000 000 kr utöver vad regeringen föreslagit eller således 71 664 000 kr,
10. att riksdagen beslutar att till Bidrag till fria teater-, dans- och musikgrupper för budgetåret 1993/94 anvisa 5 000 000 kr utöver vad regeringen föreslagit eller således 62
756
000 kr,
11. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförs om en översyn av det offentliga stödet till fria grupper,
12. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att den parlamentariska teaterutredningen skall beakta barn- och ungdomsteaterns behov.
Stockholm den 26 januari 1993 Åke Gustavsson (s) Maja Bäckström (s) Berit Oscarsson (s) Anders Nilsson (s) Leo Persson (s) Ingegerd Sahlström (s) Björn Kaaling (s) Monica Widnemark (s)
1 Yrkandena 4 och 6 hänvisade till UbU