Ingen plats i Sverige ger en så förtätad upplevelse av medeltida stad som Visby. Med bevarad ringmur, kyrkoruiner, stenhus och stadsplan från 1200-talet, intar staden en särställning i Norden. Den är också av internationellt intresse som hansestad. Men ringmuren och ruinerna vittrar sönder, stenar faller ned och vissa ruiner utgör sådan säkerhetsrisk att de måste stängas för allmänheten. De medeltida bostadshusen har på 1960- och 70-talen putsats med cement och avfärgats med KC-puts eller plastfärg. Materialen har varit för täta och husens stomme har fått allvarliga skador som nu måste åtgärdas. Senare års angrepp från luftföroreningar har också kraftigt påskyndat behovet av underhåll.
Ringmuren underhålls sedan några år med hjälp av sponsormedel. För ruinerna och medeltidshusen har inga allmänna medel avsatts. Tidigare år har i Utbildningsdepartementets (Kulturdepartementets) anslag Kulturmiljövård medel till RAÄ:s fastigheter, till vilka ringmuren och ruinerna räknas, tagits ur anslaget Vård av kulturhistorisk bebyggelse och anslaget Vård av kulturlandskap och fornlämningar. Detta anslag har för innevarande år minskats med l0 634 000 kr till förmån för RAÄ:s förvaltning. Ur RAÄ:s ramanslag skall även medel till vården av Visbys ringmur och ruiner kunna tas.
För Visby ringmur bör avsättas ett årligt anslag för den kontinuerliga vården.
För innevarande år har RAÄ för ruinerna budgeterat 140 000 kr. Behovet har dock av RAÄ beräknats till 58 miljoner.
Jag anser att medeltidsstaden Visby med ringmur, ruiner och medeltida packhus har en sådan särställning bland landets minnesmärken att särskilda medel måtte avsättas för den kontinuerliga vården.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ett engångsbelopp för att säkra Visbyruinernas skick,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ett årligt anslag för den kontinuerliga vården av Visby ringmur och medeltida packhus.
Stockholm den 26 januari 1993 Gunhild Bolander (c)