I årets budgetproposition, 1992/93:100 bilaga 12, säger föredragande statsrådet att ''Kultur för barn och ungdom är av mycket stor betydelse för deras utveckling till självständigt tänkande vuxna. Kulturrådet har också pekat på att de teatrar som satsat på självständiga enheter för barn- och ungdomsproduktion också kommit längst i den konstnärliga utvecklingen inom detta område''. Föredraganden anför vidare att ''De problem som Kulturrådet pekar på när det gäller arrangörsledets tilltagande splittring och ekonomiska försvagning inger emellertid oro inte minst när det gäller barn- och ungdomsteatern''.
Våren 1992 beslutade riksdagen att en parlamentarisk utredning skulle tillsättas med uppgift att se över de kulturpolitiska målen, bl a decentraliseringsmålet, grundbeloppens konstruktion och skapandet av regionala kraftoch utvecklingscenter utanför storstadsområdena.
Vi vill i detta sammanhang peka på möjligheterna att nå ut till barn och ungdomar med god teater. Den mest ansedda barnoch ungdomsteatern i vårt land är Unga Riks, lokaliserad till Stockholm. Det är därför angeläget att en framtida satsning på fler barn- och ungdomsteatrar görs i annan del av landet. Vi vill i denna motion peka på en sådan lämplig lokaliseringsort, nämligen Växjö, av bl a följande skäl: Utlokalisering från storstadsregioner. Växjös centrala läge mitt i södra Sverige innebär korta turnévägar. Stor erfarenhet av barnteaterproduktion och turnéverksamhet finns vid Kronobergsteatern. Samordning av lokaler torde kunna ske. Teaterutbildning finns på gymnasienivå i Växjö. Högskolan i Växjö har ett samverkansprojekt beträffande dramautbildning för lärare.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts angående framtida lokalisering av barn- och ungdomsteater.
Stockholm den 25 januari 1993 Stina Gustavsson (c) Charlotte Branting (fp)