Under förra året aktualiserades åter frågan om en bibliotekslag. Den utveckling som sker i Sverige i dag visar att det är tveksamt om biblioteksväsendet är så starkt förankrat i den kommunala verksamheten att den kan upprätthållas utan lagstiftning.
Människors intresse för sina bibliotek går inte att ta miste på. Vid ett antal aktioner runt om i vårt land har kampanjer för biblioteken rönt stor uppmärksamhet. Genom olika aktioner har det också lyckats att för denna gång förhindra en rad nedskärningar och nedmonteringar av bokanslag, filialbibliotek och bokbussar. Sveriges Författarförbunds initiativ till Nationalkampanjen Rädda Biblioteken fick stöd av en stark folklig opinion. Bakom kraven ''Stoppa biblioteksslakten'', ''Försvara de fria boklånen'' och ''Stifta en svensk bibliotekslag'' stod också en rad organisationer och föreningar.
Folkbiblioteken är en av grundstenarna i folkbildning, kulturliv och kulturpolitik. De intar en absolut särställning i det lokala kulturlivet för att stimulera läsandet, erbjuda en fri tillgång till information, fungera som mötesplats för alla och inte minst utgöra en resurs för utbildning på alla nivåer.
Till de samhällsinstitutioner som Sverige har all anledning att vara stolta över hör de svenska folkbiblioteken -- som finns utspridda över hela landet. Årligen lånar 1 900 bibliotek ut drygt 90 miljoner böcker till medborgarna i vårt land. Den fria bokutlåningen har gjort det möjligt för var och en att söka sig kunskap och information.
Folkbiblioteken är en nationell angelägenhet. Vi måste värna om folkbibliotekssystemet och fjärrlåneverksamheten. Kompetenskraven måste hävdas och principen om avgiftsfria boklån fastslås. Ett väl fungerande biblioteksväsende är en nationell tillgång.
Tidigare har det skett en expansion på folkbiblioteksområdet. Under det senaste året har det dock märkts en drastisk försämring inom biblioteksväsendet. Kommunernas försämrade ekonomi medför svårigheter att uppnå målen för folkbiblioteksverksamheten. Om årliga försvagningar av folkbiblioteken får fortgå under en längre period riskerar decenniers uppbyggnadsarbete att raseras. I en situation då samhällsekonomin krymper finns det risk att helhetssynen inom folkbiblioteksväsendet försvagas. En nationell bibliotekspolitik måste upprättas. Bibliotekens betydelse i samhället gör att deras skötsel inte kan reduceras till enbart en kommunal angelägenhet.
Frågan om en bibliotekslag har prövats tidigare. Förslaget har då avvisats med motivering att principen gällande avgiftsfria lån är väl etablerad och att en lag är obehövlig med tanke på biblioteksväsendets gynnsamma utveckling. Vi har tidigare instämt i dessa påståenden. Vi anser dock att så stora förändringar skett under senaste tid att man nu bör utreda frågan om bibliotekslag. En parlamentarisk utredning bör därför tillsättas med uppgift att precisera målen för en nationell bibliotekspolitik.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen hos regeringen begär att en parlamentarisk utredning tillsätts med uppgift att precisera målen för en nationell bibliotekspolitik.
Stockholm den 26 januari 1993 Åke Gustavsson (s) Maja Bäckström (s) Berit Oscarsson (s) Anders Nilsson (s) Leo Persson (s) Ingegerd Sahlström (s) Björn Kaaling (s) Monica Widnemark (s)