Sammanfattning
I denna kulturpolitiska motion behandlas dagens kulturliv i relation till 1974 års kulturpolitiska mål. Den rådande arbetslösheten föranleder en särskild betoning på samhällsekonomiska resonemang och kulturlivets betydelse för en god arbetsmarknad. Motionen innehåller förslag på sysselsättningsskapande åtgärder inom kultursektorn för ca 200 miljoner kr.
Vidare föreslår Vänsterpartiet en satsning på barn- och ungdomskultur i form av ett kulturprojekt i skolan. Kommunernas nedskärningar av kulturlivet behandlas. Vänsterpartiet föreslår att det internationella kultursamarbetet särskilt inriktas på Baltikum och övriga Östersjöstater och föreslår en särskild fond för detta ändamål. Vi föreslår även inrättande av en bibliotekslag. I relation till regeringens förslag på kulturbudget avvisar Vänsterpartiet nedskärningar i anslagen till kulturtidskrifter och Riksteatern.
Inledning
Utredningarna ''Att vidga deltagandet i kulturlivet'' och ''Maktutredningen'' visar att snedfördelningen beträffande deltagandet i kulturlivet ökat på senare tid. Det är de redan kulturaktiva som blivit ännu mera aktiva. Vissa undantag finns dock: Folkbildningen och studieförbunden har till delar nått nya grupper vilket visar på deras stora betydelse.
Däremot har kulturverksamheten ökat, decentraliserats och regionaliserats sedan den utreddes förra gången i slutet av 60-talet. Av detta kan man dra lite olika slutsatser:
1. Trots den kraftiga kommersialiseringen av kulturlivet och massmedierna har inte kulturutnyttjandet minskat. Utan de stora satsningar som gjorts skulle den kulturella segregationen förmodligen vara ännu större. Utifrån internationella jämförelser är kulturklyftorna i Sverige alltjämt måttliga.
2. En generell utbyggnad och allmän regionalisering av kulturutbudet leder inte automatiskt till att nya grupper söker sig till den etablerade kulturen. Mycket talar för att livsmönster, vanor och normer väger tyngre än t.ex. geografisk närhet och allmän information. Därför är det allvarligt att den uppsökande verksamheten minskar inom alla kulturinstitutioner och att de fackliga organisationerna drar ner kraftigt på sina kultursatsningar. Gamla folkrörelseorganisationer går också i konkurs eller dras med stora ekonomiska problem.
3. Mycket större och mer medvetet riktade satsningar på de grupper som faller utanför måste till i framtiden. Annars är risken uppenbar för att klyftorna ökar ytterligare.
Gynna tillväxt som inte är tärande
Miljöförstörelse både i öst, väst och vår närmiljö har fått i gång diskussionen kring miljöhänsyn i BNP, men när blir det dags för humanhänsyn? Vi måste sträva mot ett samhälle där det är lika viktigt att vara som att ha -- ett samhälle som bejakar hela människan. Ur det perspektivet fyller kulturen en grundläggande roll för vår framtid.
Mänsklig tillväxt är en investering som varken föröder resurser eller miljö. Humanism gödslar sig själv. Ju mer man konsumerar av den, desto mindre förstörs omgivningen. Därför är det samhällsekonomiskt lönsamt att investera i ett kulturliv som inte enbart når en elit och skapar nya murar mellan människor.
Kulturella erfarenheter och resurser måste fördelas mer jämlikt för att utveckla vår demokrati. Allas behov av att själva uttrycka sig i ord, skrift, bild, toner, kroppsspråk m.m. -- vare sig det gäller traditionell folkkultur eller modern avantgarde -- bör vara grundvalen för en offensiv och bred kulturpolitik som drivs via folkbildning, amatörorganisationer, folkrörelser och skolan.
Den professionella kulturen och amatörkulturen utesluter inte varandra. De utgör snarare varandras förutsättningar. Utan en kontakt med kulturutövning av hög kvalitet hänger amatörkulturen i luften på samma sätt som en isolerad, högkulturell prägel på proffskulturen skapar klyftor och konstnärlig förstelning.
Andra kulturer i Sverige
I det mångkulturella samhälle som Sverige utgör är det av största vikt att förståelsen för andra kulturer ökar. Att vi breddar medvetandet om kulturarvets och sedvänjornas relativitet. Här har kulturinstitutioner, skola, politiker och näringsliv ett stort ansvar. Ska vi kunna mota den ökade främlingsfientligheten och oförståelsen för flyktingar i grind så är detta en samhällspolitisk nödvändighet.
Stödet till kulturprojekt med denna inriktning bör öka och ingå i de arbetsmarknadsåtgärder som sätts in i dag. AMS bör få ett särskilt ansvar för att detta arbete intensifieras.
Kulturen som ekonomisk faktor
Studier har initierats för att utröna hur och på vilka vägar kultur faktiskt lönar sig, rent ekonomiskt. I Tyskland har det t.ex. visats att man för varje satsad D-mark på kulturverksamhet fått 2--5 D-mark tillbaka i form av ökad företagsetablering, mindre skadegörelse, mindre vård, mindre social utslagning, underlättande av personalrekrytering etc. (se ''Kulturen som lokaliseringsfaktor'', Industridepartementet 1992)
Denna utveckling, som syns tydligt i länder som Frankrike och Tyskland, har dock lett till en betoning på stora och pompösa arrangemang, på högkultur hellre än folkkultur. Den franska storkulturen t.ex. har blivit ett politiskt instrument i kampen om språkligt herravälde inom EG, och den (väst-)tyska högkonjunkturen har lett till 80- talets börsliknande konstmarknad, då konst blev investeringsobjekt.
Att man inom bredare grupper i samhället insett att kultur inte är någon onödig lyx är glädjande. Myntet har dock en baksida. Det politiska intresset för kultur ''som inte lönar sig'' har minskat i takt med att de kommersiella möjligheterna överbetonats. Seriösa kulturproducenter hänvisas allt oftare till att konkurrera, till att avgiftsfinansiera sin verksamhet och till att satsa mer tid på marknadsföring och populära, insmickrande arrangemang. Likaså har kulturlivet blivit alltmer specialiserat och befolkningens kulturvanor mer skiktade. Gränsöverskridande kulturaktiviteter har fått allt svårare att hävda sig.
Vänsterpartiet anser att samhället ska ta en stor del av kostnaderna för ett brett kulturliv. Konst och kulturarbete ska inte bygga på ekonomisk konkurrens och marknadsanpassning.
Barn- och ungdomskultur
Alla människor är födda med förutsättningar för fantasi, skapande förmåga och med ett behov av att uttrycka sig. Att människors medfödda behov av aktivt skapande snöps och trycks tillbaka kan orsaka både passivitet, destruktivitet och brist på självförtroende. Därför är det så viktigt att ta vara på och stimulera det skapande som kommer till uttryck inom familjen, förskolan och skolan.
Ungdomstiden är en period som innebär både frigörelse och anpassning. Kulturpolitiken måste uppmuntra ungdomens egna kulturyttringar och aktiva kulturskapande.
I allt för hög grad har den statliga kulturpolitiken överlåtit ungdomskulturen till den kommersiella kulturmarknaden och breddat marken för en hård exploatering av stora samhällsgrupper. Det är t.ex. inte alls självklart att ge rockkonserter samma typ av statligt stöd som opera och symfoniorkestrar.
På senare tid har bildningsförbunden trots allt kunnat öka sitt engagemang för ungdomens kulturbehov. Regeringens fortsatta nedskärning av stödet till folkbildningen försvårar dock en fortsatt utveckling av det engagemanget.
Kulturrådet visar i sin anslagsframställning för 1993/94 att barn- och ungdomsteatern har drabbats hårt av den decentralisering som skett inom skolan. Resurserna har splittrats och kompetensen hos de potentiella beställarna minskat med färre engagemang som följd. Kommunala nedskärningar har dessutom lett till stramare skolbugetar med mindre utrymme för kulturengagemang.
En grundförutsättning för ett aktivt kulturliv för barn och ungdomar är givetvis att kulturen är väl förankrad och integrerad i skolundervisningen. Ämnen som slöjd, bild och musik har stor betydelse och bör följa varje elev genom grundskolans alla stadier. I Vänsterpartiets skolmotion ger vi vår syn på alternativen till läroplanskommitténs förslag att skära ned på dessa ämnen.
För att lokala barnkulturprojekt ska kunna utvecklas behövs även en utveckling av nationell kompetens, forskning. I en annan motion föreslår Vänsterpartiet att det inrättas ett nationellt resurscenter för barnkulur i Eskilstuna.
Grundskolan bör utöver ämnesbaserad undervisning ha nog med resurser för att kunna satsa på kulturprojekt. Det kan gälla inbjudna konstnärer, teateruppsättningar, arbete med professionella skådespelare och filmare, massmediaprojekt etc. Samverkan mellan skol- och kulturförvaltningar skulle kunna leda till kulturprojekt av sådant slag och utformas så att alla barn i en region kan få ta del av undervisningen. Tidigare erfarenheter från kulturprojekt i skolan finns.
Vänsterpartiet föreslår att riksdagen anslår 7 000 000 kr i projektmedel till kulturverksamhet i skolan.
Läget i kommunerna
Kommunerna genomför nu de största neddragningarna på kulturområdet någonsin. Resurserna till studieförbund och allmän kulturverksamhet minskar med allt ifrån 80% (i extremfallet Salem) och nedåt (stödet till studieförbunden dras ner hårdare än till fritidsföreningar och kulturföreningar. I förortskommunerna är neddragningen till studieförbund så hög som 23,7%). De flesta kommuner minskar budgeten med omkring 20%. Hela 86% av kommunerna gör besparingar i kultur- och fritidsbudgetarna.
Nedskärningarna går ut över amatörkulturen, de fria kulturgrupperna, studieförbunden och ungdomskulturen. Biblioteksverksamheten minskar också (med 10--15% i många kommuner), filialer läggs ner och lokalytan minskas. Dessutom drar man ner på personal och ger minskade anslag till andra medier än böcker. Bokanslagen ligger redan på bottennivå i många kommuner.
Om vi jämför dessa neddragningar med annan kommunal verksamhet finner vi att övriga neddragningar i genomsnitt ligger kring 2--5%. Kulturen är satt i strykklass.
Kommunerna runt Stockholm, i Skåne och Småland verkar skära mest. Kommuner ovanför Dalälven skär minst och kommuner med vänstermajoritet betydligt mindre än de med borgerlig majoritet (ett tydligt exempel är Södertälje). Trots närheten till Stockholms, Malmös och Göteborgs omfattande kulturliv är det ungdomarna och barnen i storstädernas ytterkommuner som är minst kulturaktiva och som får minst kultur genom skola och barnomsorg. Barnen i Storstockholms invandrartäta förortsområden är särskilt hårt drabbade.
Orsaken till dessa missförhållanden beror i hög grad på det ändrade statsbidragssystemet, vilket missgynnar kommuner med god barnomsorg och omfattande skolverksamhet. Krispaketen, den nya budgetpropositionen och det allmänna strupgrepp på kommunerna som bl.a. skattestoppet innebär, är andra orsaker.
Vänsterpartiet vill häva det kommunala skattestoppet och det sparbeting som tynger kommunerna i dag. Samtidigt krävs det en mer genomgripande genomlysning av den kommunala verksamheten.
Den utvärderande kulturpolitiska utredning som riksdagen beslutade om våren 1992 är ännu inte tillsatt. Vänsterpartiet anser att utredningen skyndsamt ska tillsättas. Frågan är om det inte är nödvändigt att nu ta ställning till inrättandet av en kulturlag som klart markerar kommunernas skyldigheter gentemot innevånarna och garanterar att de av riksdagen beslutade kulturpolitiska målen uppfylls.
Vad beträffar frågan om bibliotekslag menar vi dock att beslut bör tas omgående. Vänsterpartiet har upprepade gånger krävt införande av en bibliotekslag som slår vakt om folkbiblioteken. Det senaste årets nedskärningar av folkbiblioteken, vilket inkluderar allt från stängning av filialer, indragningar av bokbussar till minskade resurser för bokinköp, måste stoppas. En garanterad standard, tillgänglighet och öppethållande är nödvändig för att tillgodose såväl behovet av litteratur som information. Boklånen ska vara avgiftsfria.
Vänsterpartiet föreslår att en bibliotekslag stiftas som garanterar fria boklån och en god standard vad beträffar resurser för bokinköp, tillgänglighet och service.
Kulturen och arbetslösheten
Vänsterpartiet delar kulturministerns uppfattning att kulturens sysselsättningsskapande effekter utnyttjas dåligt på ett lokalt och regionalt plan (prop. s. 6). Skillnaden mellan Vänsterpartiet och kulturdepartementet är bara att vi vill göra något åt detta. Att strypa kommunernas ekonomi kan aldrig vara en framkomlig väg för att frigöra kulturell experimentlusta, utvecklingspotential och i förlängningen nya arbeten i våra kommuner.
Under den rådande arbetslösheten är det viktigt med sysselsättningsskapande investeringar på kulturområdet. Den alarmerande arbetslösheten borde leda till en förnyad prövning av behovet av statliga bidrag för sysselsättningsskapande investeringar.
Vänsterpartiet motsätter sig därför indragningen av det engångsbelopp på 100 miljoner kronor till sysselsättningsskapande investeringar som riksdagen anslog förra budgetåret. Denna riktade arbetsmarknadspolitiska satsning bör fortgå och satsas på upprustning av kulturminnen och kulturmiljöer.
Anslaget för investeringar i icke-statliga kulturlokaler bör i enlighet med kulturrådets förslag höjas med 25 miljoner kr utöver regeringens förslag om 25 miljoner. Under posten Inredning och utrustning av lokaler för kulturändamål bör ett särskilt anslag om 20 miljoner reserveras för inredning och utrustning av särskilda ungdomslokaler.
Riksdagen bör också besluta att Bidraget till allmänna samlingslokaler ökas med 25 miljoner kr.
Ett konkret exempel på byggnationsprojekt som både skulle dämpa arbetslösheten bland byggnadsarbetare och vara en kultursatsning av betydelse är ett färdigställande av vallarna kring Vadstena slott.
Vi föreslår att riksdagen beslutar att inom anslag till kulturminnesvård m.m. för budgetåret 1993/94 anvisa 35 miljoner kr för att igångsätta uppbyggnaden av vallarna kring Vadstena slott.
Riksteatern
I årets budgetproposition hänvisar kulturministern till utbyggnaden av länsvisa teatrar för att motivera neddragningen på 2,3 miljoner till Riksteatern. Risken för dubbla ansvarsområden föranleder enligt kulturministerns förslag t.o.m. en utredning av Riksteaterns verksamhet. Riksteaterns verksamhet kan dock inte jämföras med inriktningen på länsteatrarna. Tanken med Riksteatern är ju tvärtom att den ska kunna erbjuda storskaliga nationella teateruppsättningar ute i landet. Denna verksamhet är av såväl ett regionalpolitiskt som kulturpolitiskt stort värde. Enskilda teaterbesökare i glesbygd hänvisas annars till charterbesök på storstädernas privatteatrar, vilket av ekonomiska skäl utesluter stora grupper.
I beaktande av den välvilliga behandling som Dramaten och Operan får, motsätter sig Vänsterpartiet förslaget på neddragning av Riksteaterns anslag med 2,3 miljoner. Det är dessutom märkligt att den aviserade utredningen inte tillåts komma med förslag innan nedskärningar genomförs.
Internationellt kulturutbyte
Kulturutbytet mellan länder har alltmer kommit i fokus. Även om standarden på detta kulturutbyte inte förändrats drastiskt och Sverige under lång tid haft ett kontinuerligt kulturutbyte med andra länder, har kulturens status ökat avsevärt bl.a. i EG-debatten. Kulturens alltmer ekonomiskt/strategiska betydelse har kommit i fokus.
Allt fler samhällsinstitutioner vill ha sin del av den goodwill som ett aktivt kulturklimat för med sig. I ett sådant läge är det viktigt att kulturutbytet inte elitiseras och reduceras till ett pikant inslag i marknadsföringen av svenskt näringsliv. Kulturutbytet bör i stället grunda sig på värdet av ökad internationell förståelse och tolerans samt på solidaritet mellan fattiga och rika länder.
I konkreta ordalag innebär detta att en utställning som ger ökad förståelse för t.ex. islamisk kultur är av minst lika stor betydelse som konstutställningar av svenska målare i Paris.
Ett problem är våra svaga kulturella relationer till Östersjöländerna och till Ryssland. Den osäkra politiska situationen i dessa länder, parat med de stora kulturgap som språkbarriärer och år av politisk isolering skapat mellan svenskar och balter/ryssar och polacker gör att ett ökat kulturutbyte med dessa länder bör stå högt på prioriteringslistan. På samma sätt som Vänsterpartiet, av bl.a. arbetsmarknadsskäl, vill öka stödet till Ryssland (satsningar på infrastruktur) bör kulturella insatser kunna intensifieras omgående. Vi stöder därför regeringens förslag om ett Östersjöns författar- och översättarcentrum. Andra kultursatsningar på såväl amatör- som professionell nivå bör dock kunna startas parallellt med detta. I motionen ''om samarbete med Central- och Östeuropa'' tar Vänsterpartiet ett samlat grepp på behovet av Östersjösatsningar.
Vi föreslår därför att en särskild kulturfond för satsningar på Östersjöländerna och Ryssland inrättas och att Kulturrådet för detta ändamål får 5 000 000 kr utöver de av regeringen föreslagna 1,5 miljonerna.
Lokal TV-produktion
Det stöd till lokal programverksamhet som i dag utgår för lokala kabelsändningar skulle kunna utgöra ett steg på vägen mot en ökad lokal produktion. Vänsterpartiet motsätter sig därför regeringens förslag att (med motivationen att det nu är tillåtet med reklam och sponsring i lokal-TV) avskaffa stödet till lokal programverksamhet (prop. 1992/93:100).
I stället bör detta stöd på sikt utökas och en än mer lokalt förankrad televisionsproduktion utredas. I USA finns i dag en lag om ''allemans-television'' som i princip ger alla medborgare rätt att få elementär utbildning, tillgång till produktionsutrustning och utnyttjande av lokala TV- stationers sändningstid. (Den närmaste motsvarighet vi har i Sverige utgörs av den lokalt förankrade närradion.) Detta har lett till en stor vitalitet och vidareutveckling av TV- mediet och möjliggjort för föreningar och intresseorganisationer m.fl. att nå ut i en bred och fri debatt. Inte minst den amerikanska kvinnorörelsen har på detta sett ökat sin kompetens på teknikområdet och utvecklat en inte obetydlig egenproduktion.
Vänsterpartiet föreslår att man i samband med utvärderingen av 1974 års kulturpolitiska mål även utvärderar dess effekter på etermediaområdet. Denna utvärdering kan sedan ligga till grund för förslag i riktning mot en demokratisering av televisionen.
Periodiska tidskrifter/kulturtidskrifter
Kulturministern föreslår att anslaget till kulturtidskrifter dras ner med 2 miljoner (10%). Syftet bakom detta sägs vara att många tidskrifter är nära kopplade till t.ex. förlag och borde kunna finansieras av dem. Sanningen är dock att en mycket liten del av t.ex. BLM:s budget (Bonnieranknuten) utgörs av kulturtidskriftsbidrag. En stor del bekostas redan av de stora förlagen själva. Konsekvensen av den föreslagna besparingen blir att en stor del även icke-förlagsanknutna tidskrifter drabbas av sämre ekonomi eller förlorar sitt tidigare stöd.
Fördelningen av anslag till olika sorters kulturtidskrifter ankommer på Kulturrådet. En ev. förändring av praxis vad gäller fördelning av stöd sker bäst genom att Kulturrådet får nya direktiv, inte genom att stödet skärs ner med 2 miljoner.
Kulturtidskriftsverksamheten är dessutom synnerligen effektiv och rationell redan nu; för de flesta tidskrifter fungerar stödet som ren tryckkostnadsfinansiering medan övrig produktion sker helt eller delvis ideellt. Stödet till kulturtidskrifter är därför en jämförelsevis mycket ''kostnadseffektiv kulturinvestering''.
Att strypa en av grunderna för den fria svenska kulturdebatten är dessutom en av demokratiska skäl ogenomtänkt åtgärd.
Frågan om finansiering av kulturtidskrifter är dock intressant. Att ge produktionsstöd är ju bara en av flera möjliga stödformer. Vänsterpartiet är av den meningen att en alternativ stödform i form av fri/kraftigt subventionerad distribution på sikt bör utredas eftersom det skulle kunna bidra till en breddning av stödet till än fler. Ett sådant system finns enligt uppgift i Portugal.
Internationella massmediafrågor
Vänsterpartiet motsätter sig att 16 miljoner av den svenska kulturbudgeten satsas på bidrag till dokumentation av medieutvecklingen och till europeiskt mediesamarbete, inkluderande ett EG-program för mediautbyte.
Vi anser att vår ovan föreslagna satsning på kulturutbyte med Östersjöländerna bör prioriteras och att anslaget till EG-anpassat mediautbyte bör reduceras till 2 miljoner kronor.
Vänsterpartiet återkommer med frågan om internationellt forskningssamarbete på mediasidan i samband med vårens forskningsproposition.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen hos regeringen begär att AMS får ett särskilt ansvar för vissa kulturprojekt enligt vad i motionen anförts om andra kulturer i Sverige,1
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om samhällets ekonomiska ansvar för ett brett kulturliv,
3. att riksdagen till projektmedel för kultur i skolan för budgetåret 1993/94 anvisar 7 000 000 kr enligt vad i motionen anförts,
4. att riksdagen begär att regeringen tillsätter den av riksdagen beslutade kulturpolitiska utredningen enligt vad i motionen anförts,
5. att riksdagen hos regeringen begär förslag till bibliotekslag enligt vad i motionen anförts,
6. att riksdagen till sysselsättningsskapande investeringar inom kulturområdet för budgetåret 1993/94 anvisar 300 000 000 kr enligt vad i motionen anförts,1
7. att riksdagen till Investeringar i icke-statliga kulturlokaler för budgetåret 1993/94 anvisar 25 000 000 kr utöver vad regeringen föreslagit,2
8. att riksdagen till Inredning och utrustning av lokaler för kulturändamål för budgetåret 1993/94 anvisar 20 000 000 kr för inredning och utrustning i särskilda ungdomslokaler enligt vad i motionen anförts,
9. att riksdagen till Bidrag till allmänna samlingslokaler för budgetåret 1993/94 anvisar 25 000 000 kr utöver regeringens förslag,2
10. att riksdagen för budgetåret 1993/94 anvisar 35 000 000 kr för att igångsätta uppbyggnaden av vallarna kring Vadstena slott,
11. att riksdagen till Riksteatern för budgetåret 1993/94 anvisar 2 300 000 kr utöver vad regeringen föreslagit,
12. att riksdagen för budgetåret 1993/94 anvisar 5 000 000 kr till en särskild kulturfond för Östersjöländerna och Ryssland enligt vad i motionen anförts,
13. att riksdagen till stöd till Kabelnämnden för stöd till lokal programverksamhet för budgetåret 1993/94 anvisar 2 000 000 kr,
14. att riksdagen begär att regeringen i samband med utvärderingen av 1974 års kulturpolitiska mål utvärderar utvecklingen på etermedieområdet i relation till vad som i motionen anförts om television,
15. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utredning av alternativa distributionsformer för kulturtidskrifter,
16. att riksdagen till Stöd till kulturtidskrifter för budgetåret 1993/94 anvisar 2 000 000 kr utöver regeringens förslag,
17. att riksdagen till Bidrag till dokumentation av medieutvecklingen och till europeiskt mediesamarbete för budgetåret 1993/94 anvisar 13 400 000 kr mindre än regeringens förslag för Bidrag till europeiskt mediesamarbete, eller således 2 887 000 kr.
Stockholm den 22 januari 1993 Gudrun Schyman (v) Bertil Måbrink (v) Rolf L Nilson (v) Björn Samuelson (v) Lars Werner (v) Eva Zetterberg (v) Berith Eriksson (v) Elisabeth Persson (v) 1 Yrkandena 1, 6 hänvisade till AU 2 Yrkandena 7, 9 hänvisade till BoU