Ny Demokrati lade 1992 fast sin politik inom kulturområdet i motion 1992/93:Kr272. Däri sades bl a att en av kulturpolitikens viktigaste uppgifter är att stödja det som har värde och kvalitet, men som inte kan komma till stånd på marknadens villkor. I motionen sades också att attityden till kulturen behöver förändras i riktning mot det synsätt som finns på många håll i det nya Europa, där kulturen betraktas som en investering och en tillväxtfaktor, både i livskvalitet och i statskassan. Vi föreslog också i motionen att kultursektorn för budgetåret 1993/94 skulle tillföras ytterligare en miljard och att inom en treårsperiod skulle anslaget till kulturen fördubblas. Vi lyfte också fram områden som vi ansåg vara missgynnade samt föreslog prioriteringar. Vi sade också att det är angeläget att i större utsträckning skapa förutsättningar för ett samspel mellan privata och statliga initiativ.
Med hänsyn till den ekonomiska situation som landet nu befinner sig i avstår vi i år från att föreslå ökade anslag. Vi tycker det är bra att kulturområdet undantagits från nedskärningar i årets budgetproposition. På vissa punkter har vi dock en annan uppfattning än regeringen om hur pengarna ska användas. Det gäller främst museernas verksamhet och kulturturismen.
Ny Demokrati anser också att det är dags för regeringen att ta fasta på de förslag som under åren förts fram i olika riksdagsmotioner om inrättande av kulturfonder, avdragsrätt vid inkomsttaxering för sponsoring och direkta bidrag m m. Uppmuntran till privata initiativ skulle medföra större engagemang från enskilda och företag och kulturintresset skulle öka. Det kanske t o m skulle minska behovet av statliga insatser.
Sammanfattande förslag till åtgärder och finansiering
Ny Demokrati vill slopa bidraget på 1.150.000 kr till Östersjöns författar- och översättarcentrum (anslag B2.4.7), minska kulturrådets bidrag, anslag B2.4.1, till internationellt kulturutbyte med 3 milj kr, minska anslaget B2.2.4 till Folkets hus-föreningarnas riksorganisation för kulturverksamhet med 1 milj kr, minska anslaget B.2.2.3 till Folkparkerna i Sverige för kulturverksamhet med 1 milj kr, minska anslag B2.2.1 för Centrala amatörorganisationer med 2 milj kr samt minska Kulturrådets medel för utvecklingsverksamhet, anslag B2.1, med 7 milj kr.
Ny Demokrati föreslår att 6 750 000 kr anslås till centralmuseerna för vård och bearbetning av samlingar, 2 milj kr till Nordiska museet för dokumentation av 1900- talets liv och arbete, 2 milj kr till Nordiska museet för utveckling av museernas barn- och ungdomsverksamhet, Statens konstmuseers skulder avskrivs med ytterligare 2 milj kr, Nordiska museets skulder avskrivs med 1,4 milj kr samt 1 milj kr anslås till projektet i Östersund för utveckling av kulturturismen i Sverige. Flera färdigprojekterade byggobjekt finns att tillgå inom länsmuseerna om beslut fattas om tidigareläggningsmedel. Vi föreslår att 20 milj kr på detta sätt kan förstärka anslaget för stöd till icke-statliga kulturlokaler.
Satsa på kulturens basverksamheter
I ett läge när resurserna tryter är Ny Demokratis principiella ståndpunkt den att kulturens basresurser i första hand ska skyddas och att experimentverksamhet och engångsföreteelser får vänta till bättre tider. Mot denna bakgrund vill vi göra vissa omdisponeringar i kulturbudgetens B-anslag.
Centralmuseerna
Till kulturens basresurser räknas bland annat museerna. Särskilt centralmuseerna har blivit styvmoderligt behandlade i propositionen. Kulturministern konstaterar att den publika verksamheten har utvecklats gynnsamt samtidigt som föremålsvård, föremålshantering och andra basfunktioner har blivit eftersatta. Detta skulle enligt propositionen vara ett resultat av bristande helhetsperspektiv hos centralmuseerna. Enligt Ny Demokratis uppfattning förhåller det sig istället så att en ökad publik verksamhet har avkrävts museerna utan att tillräckliga resurser anslagits för den arbetsintensiva föremålsvården och konserveringen. Att vårda och bearbeta föremålssamlingar är som kulturministern påpekar själva basen för museiverksamheten. Ny Demokrati delar den uppfattningen, men drar, i motsats till kulturministern, den slutsatsen att medel för samlingarnas vård och bearbetning skall tillföras centralmuseerna.
Medel bör tillföras centralmuseerna för vård och konservering av samlingarna. Särskilt eftersatta är Nordiska museet, Folkens museum och Statens Historiska museer. Nordiska museet har många vakanta tjänster och större samlingar än andra museer. Folkens museum som är under uppbyggnad har en handläggare per världsdel! Statens Historiska museer har vakanta tjänster, krympta anslag och en aldrig sinande ström av föremål från arkeologiska utgrävningar att ta om hand.
Dessutom vill Ny Demokrati framhålla vikten av att verksamheten med insamling och dokumentation hålls uppe, framför allt vid Nordiska museet och de andra museerna som har till uppgift att spegla det moderna samhällets utveckling. I annat fall kommer museerna i framtiden inte att kunna visa utställningar om vår tid, eftersom det snart är för sent att ta igen de brister som råder beträffande insamlingen av 1900-talets liv och arbete. Ny Demokrati föreslår att medel tillförs Nordiska museet, vilket som ansvarsmuseum använder och fördelar dessa medel mellan sig och andra museer i dokumentation av 1900-talets liv och arbete. För att pengarna ska användas utifrån ett helhetsperspektiv ska Nordiska museet och inte kulturrådet fördela medlen.
Det är på tiden att Kulturdepartementet gör en analys av de arbetsinsatser som krävs för att förhindra skador på centralmuseernas samlingar samt hålla dokumentationen i takt med tiden och ställa dessa i relation till medelstilldelningen. Det handlar om att bevara väsentliga delar av vårt kulturarv, som medborgarna -- staten -- har ett ansvar för.
Den ökade kriminaliteten i samhället har också medfört att museerna har varit tvungna att använda en god del av sina resurser till bevakning. Statens konstmuseer och Nordiska museet har krav på sig att under en flerårsperiod till staten betala tillbaka överskridanden på 16 milj kr respektive 2,8 milj kr för bevakningsändamål.
Avbetalningen skall under 93/94 ske med 4 milj kr respektive 1,4 milj kr för Statens konstmuseer och Nordiska museet. Av någon okänd anledning har Statens konstmuseer men inte Nordiska museet fått rabatt på återbetalningen. Ny Demokrati anser att de båda museerna bör behandlas lika och att museernas skulder skall efterskänkas, vilket för budgetåret 93/94 innebär att 2 milj kr respektive 1,4 milj kr tillförs Statens konstmuseer och Nordiska museet.
Kulturministern har undantagit centralmuseerna från det generella besparingskravet på 5 % mot bakgrund av att sådana nedskärningar skulle stänga delar av centralmuseerna eller lägga viktiga verksamheter i malpåse. När kulturministern sedan i sina överväganden rörande de centrala museernas mål och inriktning säger att ''de skall påskynda genomförandet av planerade åtgärdsprogram för samlingarnas uppordnande och bearbetning'' samt ''skapa förutsättningar för ett stadigvarande och fördjupat publikintresse genom pedagogiskt och attraktivt utformade basutställningar samt riktade programinsatser mot skilda målgrupper'', visas bristande insikter i museernas villkor och möjligheter.
Ny Demokrati föreslår att 7 750 000 kr tillförs centralmuseerna för vård och konservering av samlingarna samt 2 milj kr för dokumentation.
Länsmuseerna
Länsmuseerna får oförändrat antal grundbelopp. Kulturministern säger i propositionen att ''avsikten med det grundbeloppsbaserade statsbidraget till de regionala museerna är att ett ökat antal tjänster skall inrättas vid museerna''. Ny Demokrati anser att varje länsmuseum är unikt med en egen profil. Ett område kan vara eftersatt på ett museum men inte på ett annat. Vi anser att museernas styrelser är de som är bäst skickade att bedöma var resurserna har högst verkningsgrad.
Vår syn stämmer härvidlag överens med de principer för bidragets användning som från början har gällt, d v s att mottagarna själva ska ha frihet att bestämma över användningen av de statliga medlen. Ny Demokrati anser att det är viktigt att riksdagen fastslår denna frihet för mottagarna att disponera bidraget, förutsatt att nya grundbelopp går till verksamhetsökningar och inte används för att täcka underskott som uppstått genom bristande insatser från de lokala huvudmännens sida.
Anslaget B4, stöd till icke-statliga kulturlokaler, regleras i förordning 1990:573. Däri sägs att bidraget i första hand ska gå till länsmuseer. Avsikten med bidragets införande var till stor del att de flera årtionden gamla länsmuseerna skulle kunna byggas ut och anpassas till modern musei- och utställningsverksamhet. Flera utbyggnader har sedan dess kommit till stånd, men ännu återstår mycket innan målet nås med ett nät av fungerande länsmuseiinstitutioner över hela landet, som en bas för det regionala kulturlivet. En rad museer befinner sig i ett känsligt läge, med tillbyggnadsförslag vilkas genomförande beror på statens möjligheter att medverka med en del av finansieringen. Ny Demokrati anser därför att man i sysselsättningsskapande syfte som tidigareläggningsmedel bör förstärka årets anslag med 20 milj kr. Flera projekt ligger klara för igångsättning. Kulturministern säger att ''det är angeläget att noga följa vad länsmuseerna gör för att återta och utveckla sin roll som pedagogisk resurs för skolan''.
Kultursatsningar för barn och ungdom
I propositionen betonas nödvändigheten av att satsa på barn och ungdom. Det betonas att kultur för barn och ungdom är av mycket stor betydelse för deras utveckling till självständigt tänkande vuxna. Detta är en uppfattning som Ny Demokrati till fullo delar. Kulturrådet har dock ingen plan för hur pengarna ska användas (Svenska Dagbladet 12 januari 1993).
Kostnadsnedskärningar i kommunerna har i stor omfattning drabbat kulturutbudet för barn och ungdom, både inom och utanför skolan. Ny Demokrati anser att de statliga satsningar som sker under budgetåret 93/94 skall ske inom befintliga verksamheter och vara långsiktiga till sin karaktär. En sådan satsning skulle kunna ske på museerna som har kravet på sig att vara en pedagogisk resurs för skolan. Delar av de 3 miljoner kronor som kulturrådet tilldelats ytterligare för utvecklingsverksamhet, men som det inte har någon plan för, bör användas på detta sätt.
Kultursatsningar på barn och ungdom sker genom flera statliga kanaler, ibland med likartat syfte. Under Civildepartementets anslag F4 anvisas t ex 18 miljoner till utvecklingsarbete av barn- och ungdomsverksamhet inom den ideella sektorn. Ny Demokrati ifrågasätter om inte utvecklingsarbete, verksamheter och penningresurser för barn och ungdom som ställs till förfogande av olika departement, inklusive utbildningsdepartementet, bättre kunde samordnas och föreslår en snabbutredning.
Ny Demokrati föreslår att 2 miljoner av Kulturrådets medel för utvecklingsverksamhet tillförs Nordiska museet, att användas för upprättande av en central utvecklingsresurs för museernas barn- och ungdomsverksamhet, enligt museets tidigare framförda förslag. Detta arbete bör ske i samråd med länsmuseernas samarbetsråd i avsikt att underlätta för länsmuseerna att ''återta och utveckla sin roll som pedagogisk resurs för skolan'' (citat av kulturministern).
Kultur och turism
Turismen är en underutvecklad näring i Sverige och Sverige som turistland har varit dåligt marknadsfört utomlands. Den nyinrättade Styrelsen för Sverigeprofilen, som har till uppgift att arbeta med utlandsfrämjande turism är ett stort steg på vägen. Det återstår dock mycket att göra inom Sverige.
Turistandet i vårt land sker företrädelsevis i kulturhistoriskt intressanta miljöer. Sådana har vi gott om i Sverige, men många platser värda att besöka är okända och många platser, framförallt de industrihistoriska miljöerna, behöver rustas upp. Gemensamt är dock att mycket litet gjorts för att möta turismens olika önskemål ifråga om tillgänglighet, levandegörande och marknadsföring. Medel och intresse finns dock på olika håll. I propositionen anslås medel för upprustning av kulturhistoriskt värdefull bebyggelse och för vård av kulturlandskap och fornlämningar. Via Jordbruksdepartementet kommer bidrag för vård av odlingslandskapet. Näringsdepartementet ger pengar till Styrelsen för Sverigeprofilen.
Med anledning av att olika aktörer verkar var och en för sig borde Kulturdepartementet eller Näringsdepartementet ta initiativ till att få igång ett verkningsfullt samarbete mellan turistnäringen och kulturmiljövården. En utbyggd kulturturism skulle ge många nya arbetstillfällen och tillväxt inom känsliga regioner. Många nya småföretag skulle se dagens ljus.
Utvecklingen försvåras emellertid av ovanan att samverka mellan olika intressen, mellan turistnäringen och andra kommersiella företag, naturvård, museer och kulturminnesvård samt lokala intressegrupper. Betydande resurser förspills idag på många och alltför små projekt. Som regel tar man nära nog identiskt lika initiativ på olika orter, och försöker genomföra samma utvecklingsarbete för att skapa för många och alltför ofärdiga produkter. Alltför liten uppmärksamhet ägnas också åt att insatserna ska leda till intäkter för de berörda turistområdena.
Ny Demokrati har därför med intresse tagit del av strävandena i Östersund att skapa ett kompetenscentrum med kunskapsuppbyggnad som kan komma utvecklingen i hela landet till godo, genom att man i fortsättningen ska kunna utgå från en bred kunskap om vad som gjorts och görs i Sverige och andra länder, och en fortlöpande metodutveckling. Detta möjliggörs genom en samverkan mellan högskolan, länsmuseet, länsstyrelsen och berörda turistorganisationer.
Ny Demokrati anser att ett billigt sätt att stärka Sverigeturismen är att stödja detta initiativ och föreslår att 1 milj anslås till detta projekt.
Kulturrådets roll
Kulturministern aviserar att Kulturrådets roll ska granskas i samband med den parlamentariska översynen av kulturpolitiken. Det tycker Ny Demokrati är bra, eftersom Kulturrådet ges utrymme att föra en egen kulturpolitik inom kulturpolitiken, något som Ny Demokrati inte kan acceptera. Vi anser att den aviserade utredningen av Kulturrådets roll skall leda till att Kulturrådet avvecklas om inte särskilda skäl talar däremot.
Många kultursatsningar som Kulturrådet har gjort under åren har varit enstegsraketer utan följdeffekter. Av den anledningen vill Ny Demokrati specialdestinera 7 miljoner av Kulturrådets utvecklingsmedel.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att i det ekonomiska läge som råder inga nysatsningar bör ske inom kulturområdet på bekostnad av kulturens basverksamheter,
2. att riksdagen till Folkens museum och Statens historiska museum för vård, konservering och bearbetning av samlingarna ökar anslagen till Centrala museer: Myndigheter med 3
250
000 kr (elfte huvudtiteln B
31),
3. att riksdagen till Nordiska museet för vård, konservering och bearbetning av samlingarna ökar anslagen till Centrala museer: Stiftelser med 3
500
000 kr,
4. att riksdagen till Nordiska museet för dokumentation av 1900-talets liv och arbete ökar anslagen till Centrala museer: Stiftelser med 2
000
000 kr,
5. att riksdagen till Nordiska museet för utveckling av museernas barn- och ungdomsverksamhet ökar anslagen till Centrala museer: Stiftelser med 2
000
000 kr,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen (Kulturdepartementet) till känna vad i motionen anförts om att en analys av erforderliga arbetsinsatser vid centralmuseerna för vård, konservering och bearbetning av samlingar samt dokumentation av 1900-talets liv och arbete bör göras, vilken sedan utgör underlag för medelstilldelningen,
7. att riksdagen till Statens konstmuseer efterskänker skulden till staten som för budgetåret 1993/94 är 2
000
000 kr,
8. att riksdagen till Nordiska museet efterskänker skulden till staten, som för budgetåret 1993/94 är 1
400
000 kr,
9. att riksdagen fastslår länsmuseernas frihet att själva bestämma grundbeloppens användning med det undantag som anges i motionen,
10. att riksdagen till stöd till icke statliga kulturlokaler anslår ytterligare 20
000
000 kr (elfte huvudtiteln B
4) i tidigareläggningsmedel,1
11. att riksdagen till Nordiska museet, för upprättande av en central utvecklingsresurs för museernas barn- och ungdomsverksamhet, ökar anslaget Centralmyndigheter: Stiftelser med 2
000
000 kr (elfte huvudtiteln B
32),
12. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att en snabbutredning bör tillsättas med uppgift att utröna huruvida den barn- och ungdomsverksamhet som olika departement anslår pengar till kan samordnas,
13. att riksdagen till skapande av ett kompetenscentrum för kunskapsuppbyggnad i Östersund i syfte att öka kulturturismen i Sverige anslår 1
000
000 kr,
14. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att frågan om kulturfonder, avdragsrätt vid inkomsttaxering för sponsring och direkta bidrag till kulturen bör utredas,2
15. att riksdagen till Statens kulturråds disposition för utvecklingsverksamhet minskar anslaget med 7
000
000 kr (elfte huvudtiteln B
2.1),
16. att riksdagen till Östersjöns författar- och översättarcentrum slopar anslaget om 1
500
000 kr (elfte huvudtiteln B
2.4.7),
17. att riksdagen till Kulturrådets bidrag till internationellt kulturutbyte minskar anslaget med 3
000
000 kr (elfte huvudtiteln B
2.1),
18. att riksdagen till Folkets hus-föreningarnas riksorganisation för kulturverksamhet minskar anslaget med 1
000
000 kr (elfte huvudtiteln B
2.2.4),
19. att riksdagen till Folkparkerna i Sverige för kulturverksamhet minskar anslaget med 1
000
000 kr (elfte huvudtiteln B
2.2.1),
20. att riksdagen till Centrala amatörorganisationer minskar anslaget med 2
000
000 kr (elfte huvudtiteln B
2.1).
Stockholm den 25 januari 1993 Ian Wachtmeister (nyd) Harriet Colliander (nyd) Karl Gustaf Sjödin (nyd) Simon Liliedahl (nyd) Laila Strid-Jansson (nyd) Richard Ulfvengren (nyd) Arne Jansson (nyd)
1 Yrkande 10 hänvisat till BoU 2 Yrkande 14 hänvisat till SkU