Sveriges Radio har nyligen genomfört en omstrukturering av sina programtablåer. I anslutning härtill har en rad välkända program försvunnit och andra har flyttats till nya tider. Många förargar sig över nyordningen, andra tar förändringarna med större ro.
En förändring har genomförts utan att det väckt någon särskild uppmärksamhet. Det gäller väderrapporteringen i program 1. Här har under åren funnits ett antal fasta tider då sjöfarande -- såväl yrkessjöfart som fritidsskeppare -- kunnat få utförliga strukturerade rapporter som underlag för sina bedömningar.
För några år sedan genomfördes den försämringen att sjörapporten kl 13.00 gavs en ny form. Framställningen blev mer personligt färgad vid just denna utsändning samtidigt som rapporteringen från väderstationerna längs kusten togs bort till förmån för några exempel på aktuella vindstyrkor.
Nu flyttas den rapport som klockan 16.35 dagligen givit traditionell land- och sjörapport till klockan 19.05 på vardagar och till klockan 18.55 på lördagar och söndagar.
Yrkessjöfarten har numera möjligheter att direkt via radio få rapporter när de önskar. Fritidsskepparen är emellertid som regel beroende av radions rapportering. Den aktuella sändningstiden innehöll dessutom ofta den rapport som avlyssnades före valet av natthamn. Sett i det perspektivet är väderrapporteringen i radio en ren säkerhetsfråga. En senarelagd rapport blir av mindre värde -- åtminstone för fritidsseglare. Dessutom är sändningstiden -- och därmed också rapporteringen -- något förkortad, vilket ytterligare försämrar informationen. Vidare är det angeläget med fasta sändningstider alla dagar i veckan. En missad rapport kan få ödesdigra konsekvenser.
Enligt min mening är ett av motiven för att ha ett s.k. public service-företag att innehåll och sändningstider skall kunna anpassas till att få fram olika budskap utan att snegla på lyssnarsiffror eller att göra underhållning av seriös information. Avtalet med Sveriges Radio bör, enligt min mening, därför utformas så att radiobolagets ansvar klart framgår.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om avtalet med Sveriges Radio.
Stockholm den 25 januari 1993 Jan Sandberg (m)