I Eskilstuna, som är en medelstor industristad, har det under tio års tid satsats och byggts upp ett centrum för skapande, utvecklande arbete för barn, fortbildning av vuxna med ansvar för barn och utställningar riktade till barn och vuxna.
Dessa tio år har givit en resurs i form av en väl samarbetad och målmedveten arbetsgrupp med stor erfarenhet av arbete bland barn, vuxenundervisning, specialundervisning, formgivning och produktion av utställningar. Här finns också stor kunskap om arbetet i förskola, skola och fritidsverksamhet och om de villkor och förutsättningar som gäller för detta arbete.
Barnkulturcentrums främsta uppgift är att stödja undervisningen i bild och form, musik, rörelse, drama och dans i det pedagogiska arbetet inom förskola och skola. Man arbetar med en medveten pedagogik som går ut på att väcka intresse, starta och stödja ett arbete, ge kunskap att utveckla och föra det vidare och sedan dra sig ur tills man efterfrågas för nästa fas i arbetet.
I dag krävs stort engagemang och kunskap av pedagoger inom skola och förskola för att ge barn från olika kulturer och ursprung med olika språk och erfarenhetsbakgrund en god och stimulerande undervisning. Med krympande resurser i våra kommuner blir klasserna och barngrupperna större och arbetet kräver alltmer av våra pedagoger. Samtidigt konkurrerar undervisningen om barnens tid och intresse med den stora mängd syn- och hörselintryck från reklam och media som ofta upptar stor del av deras vakna tid. Vi ser allt oftare rapporter om barn som har svårt att tillgodogöra sig skolans undervisning därför att de har fått för lite motorisk träning och de behöver ägna mer tid åt koordination och träning av kroppens rörelser innan kunskapsförmedlingen kan starta.
I dagens samhälle med barn från mycket skilda miljöer och kulturer och med olika erfarenhetsbakgrund ställs också stora krav på barns förmåga att överbrygga olikheter och bygga upp fungerande relationer inom en förskolegrupp eller skolklass. Barn behöver träna sin inlevelseförmåga och sitt känsloliv och få hjälp att bli öppna för oliktänkande. Samtidigt behöver barn också få lära känna både det kulturarv, som vi uppfattar som vårt nedärvda svenska och det kulturarv som kommit oss till del genom dem som flyttat in till vårt land. Dagens samhälle ställer också stora krav på skola och förskola som normbildare. Skola och förskola är en viktig bidragsgivare till samhällets insatser att förebygga brottslighet och det är därför viktigt och lönsamt för samhället att belöna och utveckla skolans och förskolans sociala funktion.
För att Sverige skall kunna fortleva som en vital demokrati krävs att demokratin ständigt återvinns och att barnen i skola och förskola tränas i de regler som gäller för demokratin och att de ges tilltro och självkänsla så att de vågar tro på sin förmåga att förändra och påverka samt göra sina röster hörda.
Vad kan ett nationellt barnkulturcentrum i Eskilstuna erbjuda andra svenska kommuner?
Barnkulturcentrum kan sprida kunskap om arbetssätt och metodik i skapande arbete genom fortbildning av personalgrupper, som arbetar med och har ansvar för barns utveckling, fostran och kunskapsinhämtning.
Man skulle kunna erbjuda personalgrupper inom barnomsorg, grundskolans alla stadier, skolbarnomsorgen och fritidsverksamheten fortbildning i bild och form, dans, drama, musik och rytmik. Denna fortbildning innehåller både olika teoretiska moment och olika praktiska övningar. Varje personalgrupp kan få sin fortbildning skräddarsydd för sina behov, för den åldersgrupp och den situation i vilken de möter barnen. Vidare kan fortbildning ges till personalgrupper som arbetar med barn som har särskilda behov och med barn med mentala, fysiska och sociala handikapp. Barnkulturcentrum kan erbjuda seminarier och föreläsningar om barns bildutveckling och barns bildspråk, belyst genom bilder från Svenskt Barnbildarkivs samlingar. Man kan undervisa om barns musik- och rörelseutveckling och lära ut hur man kan undervisa om konst för barn. Ge utbildning i materiallära, inköp och vård av material och redskap, vilket behövs alltmer i dag då mångfalden och överflödet i utbudet kombinerat med brist på kunskap medför många onödiga och dyrbara felköp av material inom bild- och musikverksamhet på förskolor och i skolor. Uppräknat är några av många verksamhetsområden där Barnkulturcentrum kan erbjuda tjänster till landets olika kommuner och deras personalgrupper på områden som berör barns utveckling. Arbetet på Barnkulturcentrum i Eskilstuna har alltid bedrivits med relativt små medel och stor uppfinningsrikedom. Erfarenheterna av de gångna årens verksamheter kan lätt spridas till andra kommuner där man i dag behöver beprövade, bra och billiga lösningar och utveckling inom den egna ramen för verksamheten.
De resurser och erfarenheter som i dag finns i Eskilstuna inom barnkulturområdet utgör en bra grund för att utveckla ett nationellt barnkulturcentrum.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om inrättande av ett nationellt barnkulturcentrum i Eskilstuna.
Stockholm den 25 januari 1993 Reynoldh Furustrand (s) Alf Egnerfors (s)