Gamla Teatern i Eskilstuna är en teaterlada från 1830. Teatern är den enda i dag bevarade teaterlokalen av sitt slag. Det är en mycket primitiv teater, inrättad i ett magasin och använd som teater mellan åren 1830 och 1850. Det var under den tiden då teater på svenska på allvar etablerade sig som resande teatersällskap i landsorten.
Ladan har bevarats till vår tid tack vare att den hela tiden fungerat som magasin. Som teater återinvigdes ladan 1989 efter en försiktig renovering. Eskilstuna kommun stod för den yttre upprustningen och Idé-Teaterns medlemmar ansvarade för den inre renoveringen med bl.a. återskapandet av teaterlokalen.
Sedan 1989 bedriver Idé-Teatern verksamhet på Gamla Teatern under sommarsäsongen. Flera kvällar i veckan spelas här teater och musikföreställningar med professionella artister såväl som lokala amatörer.
Idé-Teaterensemblen har arbetat fram några för huset och miljön tidstypiska föreställningar. Verksamheten har blivit mycket populär och det finns ett stort stöd i Eskilstuna för Gamla Teatern.
Ett alltmer ökande intresse har också visats från andra delar av landet av teatergrupper, publik, skådespelare, teaterhistoriker, forskare och politiker.
Förra året besökte bl.a. kulturminister Birgit Friggebo Eskilstuna och medlemmar ur Idé-Teaterensemblen uttryckte därvid stort intresse för Gamla Teaterns verksamhet.
Verksamheten har hittills visat på möjligheterna med Gamla Teatern. Den unika miljön är inspirerande både för publiken och scenkonstnärerna. Den stora teaterhistoriska kunskapen och framför allt ett unikt dokumentationsmaterial som finns inom Idé-Teatern motiverar en vidareutveckling av verksamheten.
Det finns planer och tankar på att göra Gamla Teatern till ett nationellt centrum för studier av landsortens teaterhistoria. Denna verksamhet skulle bl.a. med hjälp från statens sida kunna indelas i tre samverkande delar.
1. Föreställningsverksamhet.
2. Museum och dokumentationscentrum.
3. Kursverksamhet i syfte att söka rötterna i den svenska teaterhistorien och vidga kunskaperna om äldre tiders teater både skådespelarmässigt och litterärt.
Till verksamheten skall också fogas temautställningar och föreläsningar med möjligheter till specialarrangemang för allmänheten, amatörteatergrupper och inte minst skolungdom som en viktig del i historie- och samhällsorienterande undervisning.
I jämförelse med kontinenten har Sverige en mycket kort teaterhistoria. Teater på svenska är bara drygt 200 år gammal i vårt land. Det är viktigt för svenska teaterarbetare och övriga intresserade att söka den svenska teaterns rötter och lära sig mer om vårt teaterarv samt att utveckla teaterverksamheten, inte minst landsortsteaterverksamheten.
En sådan här kortfattad redovisning av olika aktiviteter, breddning av verksamheter, skulle också möjliggöra flera finansieringsvägar, där ökat statligt stöd är en viktig del. Dessa olika sammankopplade finansieringsformer är avgörande om verksamheten över huvud taget skall kunna överleva.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ökade möjligheter för utvecklandet av Gamla Teatern i Eskilstuna till ett nationellt landsortsteatercentrum.
Stockholm den 25 januari 1993 Reynoldh Furustrand (s) Alf Egnerfors (s)