Sysselsättning, teknisk utveckling, hela bygders väl och ve beror på företagsamheten. I ett historiskt perspektiv spelar de svenska företagens arkiv en viktig roll för att ge kunskap om samhällsutvecklingen. De senaste åren har forskare ägnat sig åt t ex fabrikernas arkitektur, kontoret som arbetsplats, metallindustrins eventuella cancereffekter, rekryteringen av banktjänstemän m m. Utan tillgång till företagens arkiv är sådan forskning omöjlig.
Föreningslivet har ett fungerande nät av arkivinstitutioner -- folkrörelsearkiv -- som tar hand om och förvarar de äldre delarna av Föreningssveriges dokument. Stat, landsting och kommun har sedan länge haft ansvar för och skött sina egna arkiv. För företagen har läget varit annorlunda.
Endast på några orter finns lokala eller regionala organisationer som tagit som sin uppgift att ta hand om och sköta företagsarkiv. Så länge företagen är i gång sköter de naturligtvis sina egna dokument som en del av administrationen. Några av de större koncernerna har sedan länge väl fungerande arkiv öppna för den intresserade allmänheten.
Fara blir det dock när företaget börjar gå dåligt, läggs ner eller läggs ihop med andra företag. Arkiven löper då ofta risk att hamna i prutningskolumnen. ''Gamla papper kan väl inte betyda någonting idag'' är ett uttryck som tyvärr förekommer bland företagsledning på sina håll.
Svenska företag genomgår nu en stor strukturell förändring som allvarligt hotar betydande samlingar av dokument. Om dessa viktiga arkiv inte får en trygg förvaring kommer våra efterlevande att få mindre chans att studera vår tid. Företagsarkiven måste räddas.
I flera offentliga utredningar har fastslagits att arkiven tillhör vårt nationella kulturarv. De bör vårdas och tas om hand på ett ändamålsenligt sätt. I utredningarna eller i statsbudgetar har aldrig uttalats något undantag för det enskilda materialet.
Landets näringslivsarkiv är organiserade i Näringslivsarkivens Förening som verkar för samordning och utveckling av näringslivsarkiven i sin helhet. Till föreningens verksamhet hör bl a att initiera nya arkivdepåer för företagsarkiv i olika delar av landet. För att säkra företagens arkivmaterial behöver näringslivsarkivens struktur utvecklas. Föreningen har nära samarbete med landsarkiven och riksarkivet. Skall de viktiga företagsarkiven kunna räddas för framtida forskning måste såväl landsarkiven som riksarkivet ges ökade resurser så att det blir möjligt att på ett bra sätt ge service också till Näringslivsarkivens Förening. Detta bör ges regeringen till känna.
Vi har i många tidigare motioner till riksdagen visat på hur viktigt och nödvändigt det är att landsarkiven ges ekonomiska resurser som ger möjlighet att arbeta med alla typer av arkiv. Särskilt påtagligt blev ett ökat resursbehov när flera ''nya'' områden lades på landsarkivens ansvar, t ex polisens arkiv. Landsarkivens resursbehov kvarstår i allra högsta grad. Regeringen bör positivt pröva förutsättningarna för näringslivsarkivens och landsarkivens framtida behov.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om näringslivsarkiven,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om landsarkiven.
Stockholm den 25 januari 1993 Stina Eliasson (c) Gunhild Bolander (c)