Färdas man på vägarna i Norduppland kan man knappast undgå att stöta på något av de gamla vallonbruken från 1600-talet som i ett flertal förekommer i dessa trakter. På flera håll finns den typiska bruksmiljön bevarad med bruket, bruksgatan och herrgården. Alla besökare kan konstatera att det är närmast unika miljöer man här möter och som det torde vara ytterst värdefullt att kunna bevara.
Allra värdefullast anses Leufstabruk vara. Bruket inordnades därför i en stiftelse med olika länsföreträdare. Det skedde 1986 i samband med att förre ägaren Louis de Geer överlämnade egendomen som gåva.
I samband med starten gjordes en grundlig utredning om behovet av insatser och förutsättningarna för en vidgad verksamhet med dagsaktuell anknytning.
Det är också en omfattande verksamhet som kan redovisas där turismen har varit det dominerande inslaget. Vid sidan om restaurangverksamheten och visningarna av herrgård och bruk, kan nämnas konserter, konsthantverk, utställningsverksamhet som delvis skett i samarbete med riksmuseer, m m, m m. Hela tiden har de ekonomiska tillgångarna varit mycket knappa.
Fastighetsbeståndet har underhållits och renoverats för ca 20 mkr till vilket medel anslagits från Riksantikvarieämbetet, Arbetsmarknadsstyrelsen och Länsarbetsnämnden.
Enligt konsortialavtalet har stiftelsekapital tillskjutits med en fördelning så att Tierps kommun svarat för 2/3 och Uppsala läns landsting med 1/3. Värt att nämna är att man vid starten räknade med betydligt större statligt stöd än vad som blivit fallet.
De ekonomiska problemen har tilltagit i takt med att kommunens och landstingets möjligheter att bidra med nya anslag har minskat. Under senare tid har till och med propåer förekommit om att det ekonomiska engagemanget skall brytas.
Redan då stiftelsen startade påtalades vikten av att Leufstabruk gjordes till riksangelägenhet med tanke på fastighetsbeståndets speciella karaktär och med tanke på att det är ett monument över en tidstypisk byggenskap och industrihantering.
Det råder ingen tvekan om att Leufstabruk är ett riksintresse av unikt slag. Detta talar för att också statliga pengar bör komma stiftelsen till del. Enligt vår mening bör de medel som Statens Kulturråd förfogar över kunna vara tillgängliga i sammanhanget.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen hos regeringen begär att Statens kulturråd ges i uppdrag att ur sitt anslag fördela medel som ett stöd till finansieringen av verksamheten vid Leufstabruk.
Stockholm den 26 januari 1993 Rosa Östh (c) Gunnar Thollander (s)