Statens egendomar
Staten har under lång tid varit stor ägare av fastigheter. Regeringens ambitioner att förändra ägar- och förvaltarstruktur så att statens tillgångar utnyttjas på ett effektivare sätt och konkurrens gynnas är positivt.
Fastigheter kan delas in i kommersiella -- med avkastningskrav -- och icke kommersiella -- som av olika anledningar inte ger någon avkastning. Vi anser att det nu finns all anledning att ta ställning till hur egendom av den icke-kommersiella typen med stora natur- och kulturvärden skall bevaras och förvaltas i framtiden. Till den senare kategorin hör mark skyddad av naturvårdsskäl, kulturminnen samt statligt ägda slott och herresäten.
Stiftelse för natur- och kulturmiljöer
Vårt förslag är att låta bilda en nationell stiftelse för natur- och kulturmiljöförvaltning med syfte att bevara värdefulla miljöer och byggnader åt framtidens generationer.
Stiftelsen bör bygga på starkt miljö- och kulturinflytande exempelvis genom ideella organisationer, Vetenskapsakademin och folkrörelserna. Ambitionen skall vara att stiftelsen ska fungera som hela svenska folkets förvaltare av denna del av nationalarvet.
Folkpartiet liberalerna har tidigare föreslagit att en nationell stiftelse bör inrättas för bl.a. kulturmiljöförvaltning. Riksdagen uttalade sig positivt till detta förslag, (se 1991/92:KrU18).
I Storbritannien finns bl a stiftelsen National Trust, som har till uppgift att förvalta kulturmiljöer. National Trust som är en självständig institution har byggt upp en bred kompetens inom detta område och är allmänt mycket respekterad. English Heritage är ett annat organ med liknande uppgifter, men med mer myndighetsliknande organisation. Båda har studerats av den statliga utredning som utrett frågan om förvaltning av vissa kulturmiljöer (SOU 1991:64). Denna utredning tillsattes f.ö. efter förslag i en motion från folkpartiet liberalerna.
Vi känner ett stort ansvar och engagemang för bevarandet av unika miljöer, i såväl kulturellt som ekologiskt perspektiv. Våra ställningstaganden grundar sig på den för oss liberaler viktiga förvaltarskapstanken.
För människor i alla tider har det varit viktigt att ha kunskap om sitt ursprung och sin historia för att förstå sin egen situation och för att kunna blicka framåt. För oss liberaler är det lika viktigt att skydda orörd och ursprunglig natur som att förvalta och utveckla det som människor skapat. Därför är det vår skyldighet att i vårt eget land skapa utrymme för att unika kulturmiljöer och ovärderliga naturvärden ges fullgott skydd.
Fördelar för allmänhet, näringsliv och turism
En sådan nationell stiftelse har goda förutsättningar att ha en bred verksamhet och bygga upp en hög kompetens. Stiftelsen skulle också på entreprenad kunna förvalta naturoch kulturmiljöer som ägs av andra. Att sprida kunskap till andra ägare och till allmänheten är även en angelägen uppgift. National Trust har på ett kreativt sätt hittat olika verksamhetsformer av betydelse som man bör hämta erfarenheter från.
Våra natur- och kulturmiljöer är en viktig del av vår nationella identitet. I det öppna Europa har det visat sig att välvårdade kulturmiljöer har en stor attraktionskraft på turism, vilket dessutom får positiva effekter på näringslivet i övrigt. Detta är en resurs som måste tas till vara på ett riktigt sätt. Värdefulla egendomar är utspridda över hela Sverige och för glesbygdsområdena är det särskilt angeläget att dessa utnyttjas.
Ekonomiska aspekter
Inte sällan uppmärksammas en konflikt mellan å ena sidan bevarandeambitioner och å andra sidan krav på lönsamhet i nyttjande av egendom. I ett läge där samhällets finanser är i dålig balans finns alltid en risk att resurser till naturoch kulturvärden inte prioriteras. Detta kan i ett längre perspektiv inte accepteras och det blir ofta olönsamt för samhället.
Möjligheter att ge stiftelsen ett startkapital vid bolagiseringen av statlig egendom bör övervägas. Stiftelsen bör själv ha ansvar för sin ekonomiska förvaltning och bör inte vara beroende av löpande driftsbidrag. Staten, näringslivet, privatpersoner etc. skall självfallet ha möjlighet att på olika sätt bidra till stiftelsens finansiering.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om bildande av en stiftelse med syfte att bevara och förvalta natur- och kulturmiljöer.
Stockholm den 25 januari 1993 Siw Persson (fp) Lennart Fremling (fp) Håkan Holmberg (fp)