Röhsska Museet i Göteborg är Sveriges enda museum för konsthantverk och design. Museet har tillkommit genom testamentariska donationer från 1901 till Göteborgs stad av bröderna August och Wilhelm Röhss. Byggnaden är uppförd 1912--1914 efter ritningar av arkitekten Carl Westman och öppnades för allmänheten 1916. En omfattande om- och tillbyggnad företogs 1959--1962. Museet disponerar idag över lokaler med en yta av 3 000 kvm för permanenta utställningar och drygt l 000 kvm för tillfälliga utställningar. Härtill kommer magasin, verkstäder, kontor och bibliotek. Tillsammans omfattar museets lokaler 6 000 kvm.
I utställningen ''Från Ellen Key till Ikea'' visas i ett helt våningsplan 1990-talets konsthantverk och design i museets samlingar, huvudsakligen från Sverige och de övriga nordiska länderna. Museets samlingar är internationellt inriktade och omfattar idag ca 80 000 föremål.
Under lång tid präglades museets insamling av föremål från förindustriell tid. Idag utgör samtida konsthantverk och design den huvudsakliga delen av museets nyförvärv. Även de tillfälliga utställningarna (ett 20-tal om året) inriktas huvudsakligen mot aktualiteter. Röhsska museet har fram till 1993 visat drygt 1 000 tillfälliga utställningar.
Sedan tillkomsten har museet bedrivet forskning kring formgivningens historia och utgivit publikationer om sina samlingar. Till stöd för detta arbete, men också tillgängligt för studerande, forskare och allmänheten, äger museet ett av landets större, konstvetenskapliga bibliotek med ca 30 000 volymer.
1917 instiftades, med prins Eugen som ordförande, Föreningen Röhsska Konstslöjdmuseets Vänner, som under åren har berikat museet med stora donationer. Vänföreningen anordnar också offentliga föreläsningar och stöder studier och forskning i museet genom avkastning av sin fondförvaltning.
Museets budget för 1993 omsluter drygt 10 miljoner kronor. Kostnaderna finansieras med anslag från Göteborgs stad om ca 7,5 mkr, varav ca 800 000 kr utgör del av statsbidraget till Göteborgs Museer. Härtill kommeer egna intäkter och avkastning från museets fonder. Personalen omfattar 25 helårsanställda, varav 9 är vetenskapligt utbildade. Besöksantalet uppgick 1992 till 60 000. Museet ingår i Göteborgs museiförvaltning, Göteborgs Museer, som leds av Göteborgs museinämnd. Musienämnden utses av kommunfullmäktige.
Röhsska Museet har under sin långa och väl hävdade verksamhet alltsedan 1900-talets början kommit att framstå som det svenska konsthantverkets och konstindustrins flaggskepp. Museet utgör härtill ett omistligt stöd för olika delar av forskning och undervisning vid Göteborgs Universitet, främst för Högskolan för Design och Konsthantverk, som är lokaliserad i med museet sammanbyggda lokaler på gemensam fastighet. Museet tillskapades till stöd för denna högskolas föregångare (Göteborgs Slöjdförenings Skola). Museets samlingar och andra resurser tas regelbundet i anspråk vid organisationen av svenska nationella och internationella utställningar. Museet har själv vid mångfaldiga tillfällen initierat visningar i Sverige av för landets kulturliv unika och betydelsefulla internationella utställningar i lokaler utan motsvarighet i svenskt museiväsen.
Röhsska Museet utgör idag den största och aktivaste samlade resursen av hög standard inom Sveriges museiväsende med inriktning på formhistoria och design. Aktiviteter i landet inom formsektorn såsom museer, universitet, högskolor och andra statliga, regionala och kommunala institutioner behöver en samordnande instans av detta slag -- ett svenskt designmuseum med riksövergripande ansvar och nationella samordningsuppgifter rörande dokumentation, forskning och undervisning.
Röhsska Museet kan idag inte åläggas att utföra sådana uppgifter. I praktiken utgör Röhsska Museet Sveriges Designmuseum utan att resursen utnyttjas fullt ut. Samtidigt tvingas eventuellt museet att i nuvarande förvaltningsform inskränka sin verksamhet.
En samverkan mellan Göteborgs stad och statliga instanser för att vidga Röhsska Museets uppgifter till att med ett nationellt uppdrag som Sveriges Designmuseum t.ex. i stiftelseform samordna landets designintressen skulle innebära en god hushållning med befintliga resurser och ett effektivt nyttjande av statens kulturpolitiska engagemang.
Med anledning av vad vi här redovisat anser vi att regeringen snarast bör vidtaga åtgärder som gör Röhsska Museet i Göteborg till Sveriges Designmuseum.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ett svenskt designmuseum.
Stockholm den 25 januari 1993 Rune Thorén (c) Marianne Andersson (c)