Skoklosters slott är ett unikt museum som har ca 50 000
föremål av mycket högt konst-
och kulturhistoriskt värde. Flertalet av dessa föremål är mycket stöldbegärliga och betingar höga priser på den internationella marknaden. Slottets isolerade läge gör att säkerhetsproblematiken måste ägnas stor uppmärksamhet, främst avseende den stora brandrisken men även ur stöldsynpunkt.
Från och med budgetåret 1989/90 ändrades lokalanslaget för samtliga centralmuseer att omfatta endast hyra och driftkostnader. Tidigare hade anslaget också omfattat bevakningskostnader, dvs. avgifter till bevakningsbolag och kostnader för extra anställda bevakningsvakter. Som motivering för förändringen framhölls att det tidigare systemet, med bevakningskostnader tillhörande lokalanslagsposten, hade lett till minskat kostnadsmedvetande hos museerna. Detta har -- vilket framhållits och redovisats i myndighetens senaste anslagsframställningar -- ej gällt myndigheten Livrustkammaren, Skoklosters slott och Hallwylska museet.
Myndigheten hade genom rationaliseringar och byte av vaktbolag redan nedbringat kostnaderna för bevakningen till den lägsta nivå som säkerhetsmässigt kan accepteras. Förutsättningarna för att hindra att en storbrand bryter ut är små utan den stationära personella bevakningen som finns och framgent också måste anlitas på grund av det geografiska läget.
Myndigheten har också uppdragit åt ett konsultföretag att se över möjligheterna att ytterligare sänka bevakningskostnaderna vid Skoklosters slott. Förslag om installation av sprinkler och därmed minskad personell bevakning redovisades.
Lösningen med sprinklersystem kan inte accepteras. Den har också med kraft avvisats av myndighetens styrelse. Det skulle innebära ett oacceptabelt intrång i slottet som i minsta detalj har bevarad miljö. Endast små förändringar av byggnaden har gjorts sedan den uppfördes i början av 1600-talet. Risk för vattenskador måste också beaktas.
Bevakning genom vakter är således nödvändig både ur brandskyddssynpunkt och för att undvika inbrott, skadegörelse och stöld. Kostnaderna har redan nedbringats kraftigt genom rationaliseringar och byte av vaktbolag. Ytterligare indragningar är inte försvarbara ur säkerhetssynpunkt.
Det är således av största vikt att bevakningsfrågan löses. Kostnaden är för stor för att hänvisa till en omfördelning inom myndigheten. Verksamheten skulle då inte kunna upprätthållas på ett försvarbart sätt och få inverkan såväl på den museala verksamheten som på intäktssidan.
När nu kulturministern aviserar en översyn av verksamhetsmål och organisatoriska strukturer på museiområdet är det enligt min mening nödvändigt att direktiven innefattar ett uppdrag att med förtur lösa det budgetproblem som uppstått som följd av att anslaget för bevakningskostnader för Skoklosters slott ändrats.
För en särbehandling av Skokloster talar inte enbart dess enaståenden konst- och kulturhistoriska värde utan också slottets geografiska läge samt det ansvar staten har för att säkra skyddet för detta -- även ur internationell synpunkt -- enastående kulturminne.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om direktiv att skyndsamt lösa bevakningsfrågan för Skoklosters slott.
Stockholm den 25 januari 1993 Ingrid Andersson (s)