Amatörteatern spelar en viktig roll i det svenska kulturlivet. Nya grupper, nya konstellationer, festivaler och utbildningar visar en levande folkrörelse. Allt fler i vårt samhälle ägnar sig åt amatörteater.
En av de stora riksföreningarna för amatörteater, ATR, redovisar för verksamhetsåret 1991 att bara inom denna organisation har 6 500 föreställningar spelats för 687 000 personer. Medlemmarna är 32 800.
En annan av riksorganisationerna, ATF, har 46 medlemsorganisationer samt 24 centralorganisationer såsom fackförbund, bostads-, folkbildnings- och ungdomsorganisationer anslutna till sin verksamhet. Noteras bör också att en mängd små teatersammanslutningar finns runt om i landet. Någon statistik finns dock inte för dessa föreningar. Vi kan ändå konstatera att amatörernas ''folkteater'' är den största teatern i landet.
Amatörteatern kan om man så vill ses som en motpol till den passiva, konsumerande kulturupplevelsen. Intresset visar att människor har ett behov att själv få vara med och skapa. Inom amatörteatern kan var och en efter sitt önskemål finna utlopp för sin kreativitet; skådespeleri, sömnad, måleri, snickeri m.m.
Skapandet av en scenisk verklighet ger också nya perspektiv på den egna situationen. Inom amatörteatern arbetar man också i hög grad med nyskriven text. Det synes finnas en stark vilja att fånga och formulera det skeende som pågår. På scenen visar man sin bild av världen oavsett om det handlar om en liten komedi eller en politisk nyårsrevy. Man har roligt -- och publiken strömmar till!
Amatörteatern har tämligen starka organisationer. En viktig del av riksförbundens verksamhet är den utbildning man erbjuder sina medlemmar. Hos de flesta finns en strävan att förbättra sitt uttryckssätt, att utveckla den egna förmågan, att söka en större publik, att förbättra sina praktiska förutsättningar. För amatörteaterutövarna är det en självklarhet att söka en utveckling. På samma sätt som ett fotbollslag strävar efter att ta sig upp i serietabellen, strävar amatörteatergruppen efter att nå ''nya höjder''. Ibland kan en sådan grupp prestera föreställningar som får en lyskraft som kan överglänsa många professionella produktioner.
Den professionella teatern och amatörteatern är varandras komplement. Båda teaterformerna behövs. Även om det är två skilda verksamheter vore det önskvärt om större samarbete kunde uppnås.
Det finns goda exempel på teatrar där professionella teaterarbetare och amatörer arbetar tillsammans -- Skånska teatern och Angeredsteatern. Det finns också starka amatörkonstellationer som söker samarbete med professionella krafter: Studieteatern i Malmö och Kulturhuset i Halmstad.
Vi kan konstatera att amatörteatern finns i hela landet. Riksorganisationer finns och mängder av teatersällskap. Vissa önskemål blir dock allt tydligar.
Ledare
På samma sätt som idrottsrörelsen står och faller med sina tränare och ledare, behöver amatörteatern sina förgrundsgestalter. För att verksamheten i en region skall nå stabilitet är det av stor betydelse om det finns någon som arbetar med amatörteatern på heltid. Arbetsuppgifterna bör vara av samordnande karaktär: leda grupper, samordna behov, ordna utbildningar, söka samverkan med andra kulturutövare m.m.
Amatörteatercentrum
I ett regionalt centrum för amatörteatern skulle lokaler finnas som kan användas av flera grupper. Där skulle finnas en grundläggande teknisk utrustning vad avser ljud- och ljusteknik. Där kan viss scenografi sparas från olika projekt, för att sedan återanvändas i nya uppsättningar. En verkstad skulle kunna göra det möjligt att bygga och måla dekorationer. Ett klädförråd skulle kunna vara en resurs för samtliga teatergrupper i regionen.
Utvecklingsmöjligheter skulle genom gemensamma aktiviteter kunna erbjudas teateramatörerna i regionen.
Från centret kan de små teatergrupperna ute i regionen exempelvis hyra teknik.
Enligt vår mening borde varje region med en livaktig amatörteaterverksamhet uppmuntras att skapa ett amatörteatercentrum för sin verksamhet.
En satsning på amatörteatern är en satsning för ökad kreativitet. Anslaget till amatörteatern bör ökas. Statens kulturråd bör tilldelas ytterligare meddel -- 600 000 kr -- för att stödja landets amatörteaterorganisationer.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om amatörteaterverksamheten.
Stockholm den 25 januari 1993 Ingegerd Sahlström (s) Anders Nilsson (s)