Sverige förändras mot en ökad mångfald och internationalisering. Frågor om tolerans, människovärde och demokrati har därmed fått en ökad aktualitet. Tecken mot en ökad främlingsfientlighet och rasism visar att vi måste mobilisera goda krafter som i ett tålmodigt vardagsarbete kan utvinna och sprida kunskap i syfte att uppnå en ökad förståelse. Vilket utrymme ges mångfalden i vårt samhälle? Vad händer med den svenska kulturen i mötet med andra kulturer? Hur skall skolan, barnomsorgen och vården hantera denna mångfald?
Den satsning som skett i Botkyrka kommun genom bildandet av stiftelsen Sveriges Invandrarinstitut och museum 1987, skulle kunna utvecklas till ett nationellt kraftcentrum i arbetet med att stärka beredskapen att möta främlingsfientliga och rasistiska föreställningar.
Institutet som är beläget i Fittja gård arbetar inom fyra verksamhetsområden: dokumentation, forskning, utbildning och utställningar. Vägledande för arbetet är samverkan och samarbete. Institutets dokumentation och forskning fokuseras på de kulturmöten och etniska relationer som framträder i det svenska samhället. Genom att utvinna erfarenheter och kunskap i dessa möten kan vi lära oss mer om villkoren och förutsättningarna i ett samhälle som alltmer präglas av mångfald och internationella kontakter. Den unika kopplingen mellan forskning och fält, som återfinns vid Sveriges Invandrarinstitut, är därför av stort intresse för hela landet. Förutom etnologer återfinns även sociologer och beteendevetare i den forskarmiljö som är under uppbyggnad. Den dokumentation som görs ökar möjligheten för invandrare att finna sin egen historia bevarad i ett svenskt arkiv. Den kompetens som institutet skaffat på detta område skulle kunna utgöra en viktig källa för andra museer och kulturinstitutioner.
Genom utbildningsinsatser, publicering och utställningsverksamhet har institutet möjlighet att nå ut med den kunskap som man tagit fram. Den speciella satsning på ett faktarum med idéer om pedagogiska arbetssätt mot främlingsfientlighet i Botkyrkas skolor skulle kunna utgöra en bas för hela landets skolor. Vidare har institutet tillsammans med Nordiska museet framställt utställningen ''50 år i Sverige'', som visas på Nordiska museet 1993.
Sammantaget bidrar intstitutets verksamhet till skapande av ett nationellt mångkulturellt kunskapscentrum som med ett starkare samhällsstöd kan utgöra en viktig resurs i utvecklingen och debatten kring och skapandet av ett mångkulturellt samhälle.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Stiftelsen Sveriges Invandrarinstitut och museum bör erhålla statligt stöd för att etablera ett nationellt mångkulturellt kunskapscentrum.
Stockholm den 25 januari 1993 Karin Pilsäter (fp)