Efter att ha granskat Vadstena-Akademiens verksamhet föreslår Statens Kulturråd en höjning av dess anslag med 1 milj kr, dvs 500.000 kr för 93/94 och lika mycket för 94/95. I sin resultatanalys bilaga 1:1 till sin fördjupade anslagsframställning för denna period skriver Kulturrådet:
Vadstena-Akademien, som startade 1964, bedriver en verksamhet som innefattar såväl utbildning, forskning som föreställningar och har just genom denna mångfacetterade verksamhet fått sin särprägel. Verksamheten omfattar i regel två operaprojekt och ca 23 föreställningar per år. De ekonomiska resurserna är dock enligt akademien otillräckliga för en verksamhet av denna omfattning -- -- -- Vadstena-Akademien har genom sin särpräglade verksamhet stor betydelse för utvecklingen av operakonsten. Att verksamheten är belägen utanför storstadsområdet dit övrig operaverksamhet i hög grad centreras gör givetvis inte verksamheten mindre angelägen. Vadstena-Akademien har också som målsättning att satsa på nyskrivna verk. Kulturrådet anser det viktigt att medel ställs till förfogande så att sådana satsningar kan fortsätta.
Kulturrådets beskrivning av Vadstena-Akademien är mycket ofullständig och måste kompletteras för att man skall förstå hela vidden av denna unika kulturverksamhet som bedrivs i en unik kulturmiljö. Den är unik på så sätt att den på en liten ort ute i landet i snart 30 år erbjudit opera i en klass som normalt är förbehållen storstäderna och dessutom till unikt låg kostnad. Den har på ett intressant sätt lyckats kombinera publik verksamhet med pedagogiskt arbete och forskning. Unga blivande professionella musikartister, som får ge uttryck för sin entusiasm och skaparglädje, åstadkommer i Vadstena remarkabla resultat till gagn för hela vårt land.
Såväl Vadstena-Akademiens nyskrivna verk -- hittills 14 st -- som de framforskade äldre verken -- hittills 29 st -- är av stor betydelse både för utbildningen och för presentationen av våra unga artister.
Internationellt uppmärksammad festival
De originella verkan drar år efter år till sig omfattande uppmärksamhet. I Wien, Berlin, London och New York finns Vadstena-Akademien med i pressens internationella festivalöversikter (jämte endast Drottningholmsteatern och Savonlinna i Skandinavien). Recensenter kommer till Vadstena från bl a Times, The Financial Times, Opera Now (London), Orpheus (Berlin), Neue Zürche Nachrichten (Zürich), Opera News (New York), Politikken (Köpenhamn), Hufvudstadsbladet (Helsingfors). UD:s presschef erbjöd sig på besök i somras att arrangera Vadstena-Akademiens presskonferens i vår.
Förfrågningar om gästspel/material har i år kommit från Köln, Berlin, Lübeck. (Tidigare har gästspel gjorts i Danmark, Norge, Tyskland, Österrike och senast på Island 1989.) Kontakter finns med Stettin i Polen om uppförande av Vadstena-Akademiens senaste nyskrivna opera Riket är Ditt, som vann 1:a pris (Wolff Ebermann-Preis) vid en prestigefylld internationell tävling i München i år. Operan har även sänts i radio och TV2 samt spelats av Malmö stadsteater. Vadstena-Akademiens barockopera 1991, Girello, som gjordes i samarbete med en polsk-svensk dockteatergrupp har gästspelat i Frankrike och är aktuell för gästspel i Oslo och Utrecht. Ett nyskrivet verk från tidigare år, Judith och holofernes, sändes av BBC 1991... Vilken annan verksamhet skulle passa bättre än Vadstena- Akademien att få status som nationellt utvecklingscentrum för att i större utsträckning kunna delta i ett internationellt utbyte? I dagsläget saknas ekonomiska/administrativa resurser för att möta det växande internationella intresset, som kulturministern tillmäter stor betydelse i årets proposition.
Underlag för Sveriges Riksradio och Sveriges Television/TV2
Vadstena-Akademiens operor har hittills gett underlag till ett trettiotal radiosändningar. Sju operor har sänts i TV. Detta är avsevärt mer än vad som sänts från andra operainstitutioner med undantag för Drottningholmsteatern, som gjort ett tiotal (Norrlandsoperan har gjort 1, Musikteatern i Karlstad 1, Folkoperan 1). Dessa televiseringar har gjorts utan vinning för Vadstena-Akademien i samarbete med den i sammanhanget fattiga Sverige-kanalen TV2/Norrköping som ej har egna dramapengar.
Vadstena-Akademiens publik vidgas väsentligt genom de goda massmediekontakterna, som dock kräver administrativa och planeringstekniska resurser m m som självklart borde ställas till verksamhetens förfogande. En professionell dokumentation av såväl artisterna som forskningsresultaten/ operorna är betydelsefull även i det internationella kontaktarbetet. För artisterna är också erfarenheterna av det svåra TV-transmitteringsarbetet oersättliga om de skall kunna hävda sig i internationell konkurrens.
Vidgat deltagande i kulturlivet
Vadstena-Akademien öppnar varje sommar sina dörrar för att barn, ungdomar och vanligt folk skall få delta i musikteaterarbetet. Orkestermusikerna repeterar och konserterar med elever från kommunala musikskolan (Stora och små). Det stora intresset för att få veta hur det går till ''bakom kulisserna'' tillfredsställs genom öppna repetitioner, föreläsningar, praktikplatser och korta kurser med auskultationskurser (Scenisk sång, Hur går det till?).
Med de utomordentligt snäva ekonomiska ramar som Vadstena-Akademien nu har för att genomföra sina ''ordinarie'' operaprojekt på Vadstena gamla teater och på Vadstena slott är risken stor för att effektiviteten kräver att dessa positiva sidoverksamheter måste tas bort. Med nuvarande anslag kan inte ens Vadstena-Akademiens instruktörer (regissörer, scenografer och dirigenter) ges ersättningar i närheten av Teatrarnas riksförbunds och Teaterförbundets riksavtal. Detta är lätt att förstå om man jämför med andra operaverksamheter som är lika personalkrävande.
Då Kungliga Musikaliska Akademien p g a minskat statligt anslag i sin tur minskat sitt bidrag till Vadstena- Akademiens forsknings- och notkopistarbete med 70 000 kr har den av kulturministern föreslagna höjningen med 100 000 kr nästan ''ätits upp''. Saknas gör också ekonomiskt utrymme för att ta fram nyskrivna verk. Vad blir då kvar av Vadstena-Akademiens grundidé?
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen för budgetåret 1993/94 beviljar Stiftelsen Internationella Vadstena-akademien ett i förhållande till regeringens förslag med 400 000 kr förhöjt anslag att finansieras genom motsvarande reducering av de medel som står till Statens kulturråds disposition för utvecklingsverksamhet.
Stockholm den 26 januari 1993 Roland Larsson (c)