Det arbete som uträttas av idrottsrörelsens många ledare, främst när det gäller ungdomsfostran och friskvård, är ovärderlig för samhället. Därför är det angeläget att idrotten på olika sätt får stöd för sin verksamhet. Enligt vår uppfattning är det i första hand just de ideellt arbetande ledarnas verksamhet som ska stimuleras och underlättas. För en tillfredsställande rekrytering av nya ungdomsledare måste det t.ex. finnas väl fungerande anläggningar och resurser för utbildning. Det lokala aktivitetsstödet är en bra metod att fördela medel till ungdomsverksamheten. Det går direkt till föreningarna och premierar god aktivitet.
Utöver bredd- och ungdomsidrotten finns det några områden som vi anser bör prioriteras. Dit hör arbetet med att skapa en mer jämställd idrott. Flickor och pojkar, män och kvinnor måste ges samma möjligheter. Medvetna satsningar från Riksidrottsförbundet räcker uppenbarligen inte till. Stor vikt bör läggas vid det forsknings- och utvecklingsarbete som rör folkhälsa och rekreation. Handikappidrotten är ett annat viktigt område. För många handikappade betyder idrottsutövandet att man blir delaktig i den sociala gemenskapen och självförtroendet förstärks. Handikappidrotten måste ges samma förutsättningar som idrotten i övrigt.
Samhällets ansvar när det gäller idrotten inskränker sig inte till att bevilja anslag till Riksidrottsförbundet. Därför kan vi t.ex. inte acceptera läroplanskommitténs förslag att minska tiden för ämnet ''idrott och hälsa'' i skolan. För många elever är det den enda motion man får, prestationsförmågan ökar i andra ämnen och lektionerna kan lägga grunden för fortsatt aktivitet senare i livet. Ett annat aktuellt område där samhället har ett vidare ansvar är forskningen beträffande den s.k. orienteringsdöden. Det är synnerligen angeläget att orsakerna kan klargöras så att ytterligare tragedier kan undvikas. Det är bra att regeringen snabbt ställt medel till förfogande. Det fortsatta arbetet får inte hindras av brist på resurser.
Idrottsrörelsen erbjuder fantastiska möjligheter. Som landets största folkrörelse når den ut till en stor del av svenska folket med friskvård, rekreation, ungdomsfostran och internationella kontakter. Elitidrotten skapar förebilder och inspirationskällor och har dessutom ett stort underhållningsvärde, ofta underskattat av dem som föredrar andra kulturaktiviteter.
Det är förmodligen oundvikligt att det i en verksamhet med så stor omfattning också finns problem. Men vår omsorg om idrotten gör att vi i det följande vill fästa uppmärksamheten också på det som kan hota en fortsatt positiv utveckling.
Hög trovärdighet är en förutsättning för att idrottsrörelsen ska kunna få erforderligt ekonomiskt stöd från riksdag, landsting och kommuner. Sponsorer bedömer inte bara de sportsliga resultaten, också från deras utgångspunkt måste idrotten ha ett allmänt gott anseende. Rekryteringen påverkas också av hur idrotten uppfattas -- föräldrar och lärare uppmuntrar inte barnen om verksamheten har en negativ klang.
Därför är företeelser som doping och andra former av fusk liksom våld på och vid sidan av idrottsarenan ett allvarligt hot mot idrottsrörelsen. Barn- och ungdomsidrottens tendens till alltför tidig specialisering är ett annat problem som måste motverkas.
De stora penningsummorna i samband med t.ex. spelarövergångar och stjärngalor utgör också ett hot mot idrotten som folkrörelse. Sammanhållningen blir lidande när det blir stora kontraster mellan å ena sidan ett fåtal elitklubbar och välbetalda stjärnor och småklubbarnas bredd- och ungdomsverksamhet å andra sidan.
Den tidigare nämnda trögheten i jämställdhetsarbetet är ytterligare ett hot mot trovärdigheten. Inte minst när det gäller att öka antalet kvinnliga ledare är resultatet hittills bedrövligt.
Det pågår f.n. en mycket intressant och viktig diskussion inom idrottsrörelsen som handlar om den framtida inriktningen. Den berör flera av de frågor vi tagit upp och vi har stor tilltro till idrottsrörelsens egen förmåga både att ta till vara sina möjligheter och att lösa sina problem.
Den stora betydelse vi tillmäter idrotten är skälet till att vi trots detta vill fästa regeringens uppmärksamhet på vissa företeelser.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om den allmänna inriktningen när det gäller stödet till idrotten,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om jämställd idrott,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om idrottsämnet i skolan,1
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om forskningen när det gäller den s.k. orienteringsdöden.1
Stockholm den 25 januari 1993 Ingela Mårtensson (fp) Sigge Godin (fp)
1 Yrkandena 3 och 4 hänvisade till UbU.