Enligt pressuppgifter har så många som 480.000 hushåll inte betalat sin TV-avgift. Redan detta ger anledning till att ifrågasätta det nuvarande systemet att finansiera våra public service-företag på mediasidan. Sannolikt kommer inte bilden att förändras till det bättre efter den höjning av TV- avgiften, som förra året beslutades av riksdagen. Årsavgiften för TV-innehav uppgår nu till 1.404 kronor.
Orsakerna till att så många inte betalar TV-avgiften kan självfallet variera. I de kärva ekonomiska tider, som många nu upplever, uppfattas sannolikt inte TV-avgiften som en räkning som bör prioriteras för betalning. Andra återigen anlägger måhända en principiell syn på frågan. De ser inte på någon av Sveriges Televisions kanaler -- kanske uppskattar de inte programmen -- utan föredrar att se på andra av de många kanaler, som står till buds. De kan då inte heller förstå varför de skall betala för en produkt, som de inte är intresserade av och inte heller utnyttjar.
Allt eftersom tekniken utvecklas och allt fler får tillgång till många olika TV-kanaler kommer sannolikt denna utveckling att intensifieras. Det kan förutspås, att antalet människor, som inte betalar sin TV-avgift, kommer att öka kraftigt i framtiden -- avgiften är redan nu så hög, att den för många känns som en belastning. I den situationen finns det två alternativ. Det ena är att införa sanktioner mot de tredskande, som är så kännbara att de föredrar att betala. Det förutsätter i sin tur en omfattande kontroll- och administrationsapparat, som blir alltför dyr och ej heller kommer att accepteras av medborgarna. Många minns fortfarande det ''kineseri'', som en gång förknippades med innehav av bilradio, då en sådan krävde en särskild avgift. Den vägen är alltså inte framkomlig. Det andra alternativet är helt enkelt att avskaffa den särskilda TV-avgiften.
I det senare fallet uppstår självfallet problem med finansieringen. Den naturliga lösningen är en finansiering över statsbudgeten utan de särskilda inkomster som TV- avgiften ger. Det i sin tur kan leda till krav på att public service-företagen Sveriges Television och Sveriges Radio bantas. I stället för två TV-kanaler kan det räcka med en -- utbudet är redan stort ändå. Eller också kan den ena av kanalerna säljas till privata intressen. Detsamma gäller radions utbud. Införandet av den privata lokalradion kan väntas minska intresset för Sveriges Radio. En hel del av dess verksamhet bör kunna föras över till vanliga kommersiella bolag. Intet hinder bör finnas för rikstäckande privata radiobolag.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen hos regeringen begär en utredning och förslag till finansiering i framtiden av public service- företagen inom radio och television, varvid förutsätts att den nuvarande TV-avgiften avskaffas.
Stockholm den 25 januari 1993 Birger Hagård (m)