Utvecklingsstörda personer är i högre grad än andra människor beroende av TV och radio som informationskanaler. Detta beror på att i själva handikappet, utvecklingsstörningen, ligger att de allra flesta har stora läs- och skrivsvårigheter. En del utvecklingsstörda personer lär sig aldrig att läsa och skriva. Det är också så att den som är utvecklingsstörd har svårt att förstå abstrakta begrepp.
Trots detta handikapp är vuxna utvecklingsstörda också vuxna människor som lever i samhället. Människor som har förväntningar och förhoppningar på sina liv. Människor som det ställs krav på. Därför behöver vuxna utvecklingsstörda radio och TV i allra högsta grad. Genom ljud och bild kan de få information och underhållning på ett lättillgängligt och fungerande sätt.
Trots samarbete och avtal om handikappfrågor finns det stora brister i utbudet av program för utvecklingsstörda. Den nuvarande situationen med upplösning av SR- koncernen och fristående nya TV-kanaler ger inte några förhoppningar om förbättringar inom detta område.
Med den handikappolitik som förs i Sverige om integrering av handikappade i samhället samt allas lika värde, borde det vara ett minimikrav att utvecklingsstörda får tillgång till regelbundna och behovsanpassade nyhetsprogram i såväl radio som TV. Dessutom måste det i övrig verksamhet finnas ett regelbundet utbud av lämpliga program.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om statens ansvar för TV- och radioproduktion för utvecklingsstörda,
2. att riksdagen hos regeringen begär att regionala och lokala nyheter för utvecklingsstörda inom radio och TV skall befrämjas på lämpligt sätt.
Stockholm den 22 januari 1993 Rolf L Nilson (v) Elisabeth Persson (v) Eva Zetterberg (v)