De svenska folkbiblioteken samverkar för att man skall kunna få tag på böcker, tidskriftsartiklar och annat material oavsett var man bor och i regel utan kostnad för besökaren- kunden. Genom den s.k. lånekedjan finns en konsekvent och fungerande ansvarsfördelning inom biblioteken.
Vid sidan om länsbiblioteken finns tre lånecentraler, i Malmö, Stockholm och Umeå. Dessa svarar för det mer krävande fjärrlånearbetet.
De senaste åren har lånecentralerna i Stockholm och Umeå fått utvecklingsmöjligheter genom inrättandet av en särskild invandrarlånecentral i Stockholm och ett depåbibliotek i Umeå. För lånecentralen i Malmö har ett liknande utvecklingsprojekt föreslagits men ännu inte förverkligats.
Möjligheten att på ett ställe i landet samla det efterfrågade men svårhanterliga tidskriftsmaterialet har diskuterats i många olika sammanhang. Statens kulturråd väckte frågan i sitt remissvar på folkbiblioteksutredningens betänkande (1984); kulturrådet ansåg att ett tidskriftsbibliotek skulle kunna knytas till länsbiblioteket i Malmö. Därefter har frågan berörts i utredningar och artiklar. Malmö stadsbibliotek har utrett frågan i en studie (''TLC -- tidskriftslånecentral. Ett utvecklingsprojekt inom Malmö stadsbibliotek''). Denna studie har diskuterats med länsbiblioteken som enhälligt tillstyrkt en tidskriftslånecentral i Malmö. Statens kulturråd har avslagit begäran om medel för försöksverksamhet.
En och en halv miljon referenser går att söka i artikeldatabasen Artikelsök och dess föregångare. Större delen finns i tidskrifter. I själva verket är det 250--400 tidskrifter som indexerats sedan 1952, en guldgruva för den kunskapstörstande. Nu finns Artikelsök på mer än 500 bibliotek, främst folkbibliotek och gymnasiebibliotek.
I CD-Romversionen har sökmöjligheterna kunnat spridas ännu mer, och denna kan användas direkt av besökarna. CD-Romskivan rymmer för närvarande material från 1979--1989. Från studier på Malmö stadsbibliotek vet man att drygt 70 % av det efterfrågade materialet kommer från det senaste årtiondet; 50 % gäller material från de senaste fem åren och ca 35 % artiklar från de senaste tre åren.
Hur får man tag på detta attraktiva men flyktiga material? På de riktigt stora biblioteken är det inga problem, där finns det redan. Där handlar det mer om att ordna lagring, framtagning och kopiering rationellt. Men på de medelstora och små biblioteken är det annorlunda. Där kommer man att kunna hitta fram till referenserna hur lätt som helst. Det är sedan svårigheterna börjar... För samtliga bibliotek gäller att lagring och framtagning av tidskriftsårgångar är en växande och dyrbar hantering, främst på de största biblioteken.
Förvaring, kopiering och leverans av tidskriftsartiklar bör finnas på ett ställe som kan försörja alla folkbibliotek. Man får en effektiv hantering, samtidigt som ansvaret för bevarande av materialet koncentreras. Övriga bibliotek kan gallra efter bedömning av det egna utnyttjandet.
En tidskriftslånecentral (TLC) bör knytas till lånecentralen vid Malmö stadsbibliotek. De mål, riktlinjer, organisation, arbetsformer och resursberäkningar som gjorts i stadsbibliotekets studie (''TLC -- tidskriftslånecentral. Ett utvecklingsprojekt inom Malmö stadsbibliotek'') bör kunna ligga till grund för en tidskriftslånecentral. Finansieringen bör ske enligt den modell som gäller för lånecentralerna, dvs. genom medel från kulturdepartementets anslag B 17, bidrag till regional biblioteksverksamhet.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att en tidskriftslånecentral för hela landet knyts till Malmö stadsbibliotek.
Stockholm den 25 januari 1993 Birthe Sörestedt (s) Kurt Ove Johansson (s) Lars-Erik Lövdén (s) Nils T Svensson (s)