Den professionella filmproduktionen i vårt land är sedan decennier koncentrerad till Stockholm. Möjligheterna för filmare att finansiera sina projekt och därmed kunna arbeta utanför Stockholm är mycket små. Det är nu dags att en ändring kommer till stånd så att filmare får möjlighet att yrkesmässigt arbeta i den kulturella och geografiska miljö som är filmarens egen.
Under 1970- och 1980-talet var stödet till regionala kulturinstitutioner en viktig del av den statliga kulturpolitiken. Det statliga stödet var dessutom av avgörande betydelse för regionernas egna satsningar på kultur. Regionala kulturpolitiska insatser ses numera som självklara och viktiga delar av den samlade kulturpolitiken. Det finns nu skäl att även den statliga filmpolitiken tar sikte på insatser på regional nivå.
På flera olika håll i landet pågår för närvarande diskussioner om regionala satsningar även på filmens område. Avsaknaden av en statlig filmpolitik som även innefattar satsningar på regional nivå har dock motverkat att diskussionerna lett fram till konkreta förslag och insatser. Ett undantag är Norrbottens län, där bildandet av Filmpool Nord är ett konkret uttryck för en regionalt baserad filmproduktion.
Även i Jämtlands län finns nu långt framskridna planer på att vidareutveckla befintlig mediaverkstad till ett regionalt filmcentrum. Redan i dag produceras i Jämtlands län en hel del film av enskilda filmare och produktionsbolag. Regionala företrädare som länsstyrelse, Jämtlands läns landsting, länsarbetsnämnden och Sveriges Television i Sundsvall är beredda att delta i uppbyggnaden av ett regionalt filmcentrum. En statlig filmpolitik som stöder regionala filmcentrum skulle naturligtvis ge detta projekt en positiv utvecklingskraft.
I samband med att riksdagen behandlade regeringens proposition 1992/93:10 om film- och videoavtalet och statens stöd till filmkulturell verksamhet uttalades att ''det är angeläget att det finns goda förutsättningar för filmproduktion i regioner utanför Stockholm''. Detta uttalande följdes däremot inte upp i något beslut om att ge förutsättningar för en sådan regional filmproduktion. Mot bakgrund av vad som ovan anförts vill vi betona vikten av att medel särskilt avsätts för regional filmproduktion.
Den passiva hållning som präglar riksdagens beslut i denna fråga svarar inte mot det faktiska behov av och intresse för regional filmproduktion som finns runt om i landet.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om medel till regional filmproduktion.
Stockholm den 25 januari 1993 Berit Andnor (s) Nils-Olof Gustafsson (s) Margareta Winberg (s)