Vadstena slott inrymmer sedan 1899 Sveriges första landsarkiv. Lokalerna var dock primitiva och föga ändamålsenliga. Det förutsattes att en restaurering av slottet skulle ske och att de under 1800-talet raserade försvarsvallarna runt slottet skulle ersättas med jordövertäckta betongrum för bl.a. arkivändamål. Så beslutade riksdagen 1939, men kriget kom emellan och beslutet föll i glömska. Först 1974 fick Byggnadsstyrelsen projekteringsuppdrag för att återställa en och en tredjedel av de tre vallarna, och 1985 kunde äntligen -- efter 86 års väntan -- landsarkivet ta nya lokaler i besittning.
Riksantikvarieämbetet betonade kraftigt, att av miljömässiga skäl kunde en utbyggnad av vallarna i etapper endast accepteras, om det inte dröjde längre än tio år från byggstarten till dess att vallarna i sin helhet stod färdiga, dvs år 1992. Vi har nu gått in i 1993, och fortfarande är bara en och en tredjedel av de tre vallarna återställda.
Riksarkivet förordade redan 1983 en fortsatt utbyggnad av de två återstående vallarna för att Landsarkivet skulle få tillräckligt accessionsutrymme. Gång efter annan har jag i motioner påtalat handlingsförlamningen, när det gäller den fortsatta utbyggnaden. Kulturutskottet har emellertid hela tiden förhållit sig vänligt avvaktande och ''förutsatt'', att erforderliga initiativ skulle tas av berörda myndigheter. Intet har emellertid hänt och nu har en ny bromskloss tillkommit. Arkivdepåkommittén har ifrågasatt, om inte ytterligare ett landsarkiv bör inrättas i sydöstra Sverige, och innan denna fråga har klarlagts har man inte velat ge klarsignal för utbyggnaden av vallarna i Vadstena.
Det är dock helt orimligt, att detta skall tillåtas försena utbyggnaden i Vadstena. Oavsett om ett nytt arkiv tillkommer i Småland eller inte, måste utbyggnaden ske av vallarna i Vadstena. Landsarkivet har i dag inte tillräckliga utrymmen -- tre olika lokaler av varierande kvalitet måste hyras ute i staden. Men -- liksom jag själv betonat vid flera tillfällen -- har också kulturutskottet senast förra året (1992/93:KrU5) understrukit ''att frågan om en fortsatt utbyggnad och restaurering av slottet borde bedömas även utifrån andra aspekter än behovet av utrymme för arkivverksamhet''. Utskottet har framhållit, ''att det från kulturmiljösynpunkt är betydelsefullt att slottsmiljön kan återställas inom rimlig tid (kursiv. av motionären). Vidare måste beaktas att det finns behov av utrymmen inom slottsanläggningen även för andra kulturella -- och för turismen betydelsefulla -- aktiviteter, bl.a. för Internationella Vadstena-akademiens verksamhet och för utställningar av olika slag.''
Ingen har alltså motsatt sig att en utbyggnad av slottsvallarna kommer till stånd. Riksarkivet har tillstyrkt. Kulturutskottet är uppenbarligen införstått med att utbyggnaden måste ske -- oavsett arkivaspekten -- av miljömässiga, kulturella och turistiska skäl. Och nu har Riksantikvarieämbetets tioåriga tidsfrist definitivt löpt ut. Varför händer då ingenting? Varför dessa ständiga uppskov? Skall beslut avvaktas om ett nytt landsarkiv i Småland, som man dessutom förutsätter bli finansierat med kommunala medel, finns det anledning till stor pessimism.
Om alla är överens om att utbyggnaden skall ske -- och så förefaller alltså vara fallet -- bör ett sådant principbeslut också fattas. Det enda frågetecknet skulle då vara hur stora ytor, som måste inredas i jordvallarna för arkivändamål, vilket möjligen blir beroende av om ett ytterligare landsarkiv skall inrättas eller inte. Detta bör dock inte vara något hinder för att bygga ut vallarna. Inredningen av dessa kan ju sedan ske i etapper. Med tanke på byggarbetslösheten i Östergötland och landet i övrigt kan dessutom ifrågasättas, om inte utbyggnaden av slottsvallarna i Vadstena, som skall ske, är ett synnerligen lämpligt objekt för beredskapsarbete.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen principiellt anförts om en vidareutbyggnad av försvarsvallarna vid Vadstena slott.
Stockholm den 25 januari 1993 Birger Hagård (m)